• DOLAR 32.522
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2434.511
  • ...
Afganistan için 'iyilik treni' hazırlıkları devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

AFAD koordinatörlüğündeki 10 yardım kuruluşu Afganistan İyilik Treni için seferber oldu. Afganistan için yardım çalışmaları yürüten kuruluşlardan biri de İHH.

Kayseri İHH Genel Koordinatörü Sait Naci Çamdalı, İHH olarak dünya üzerinde yardım çalışmaları yürüttüğü mazlum coğrafyalardan birinin de Afganistan olduğunu belirtti.

 

Çamdalı, "Yaklaşık 20 yıldır Afganistan'da çalışmalarımız oluyor. Cumhurbaşkanımızın duyurduğu üzere bu yardım trenine İHH olarak biz de katkıda bulunuyoruz. Genel merkezimizden yaklaşık 10 milyon liralık insani yardım malzemesi yük trenine tırlar aracılığıyla yüklenerek bölgeye ulaştırılacak. Bu tren öncesinde de bölge ile ilgili çalışmalarımız devam ediyordu; bölge biraz daha son siyasi olaylarla dünya gündemine geldi ama yaklaşık 20 yıldır bölgede bir mağduriyet, bir mazlumluk durumu var. İnsanlar özellikle başkent Kabil'in dışındaki bölgelerde gıdaya, temiz suya, sağlık hizmetlerine ve hijyen malzemelerine erişim noktasında ciddi sıkıntılar çekiyorlar. Aynı zamanda bir üretimin, sanayinin de olmadığı bir ülke. Birçok evde insanlar yardımlarla geçiniyor. Biz yaklaşık 20 yıldır bölgede bu alanlarda çalışıyoruz." dedi.

Kayseri İHH Genel Koordinatörü Sait Naci Çamdalı

"Afganistan'da temiz su sıkıntısı var"

Çamdalı, özellikle son 1 yıldır Afganistan bölgesine, Kayseri'deki bağışçılardan toplanan nakdi yardımların genel merkez aracılığıyla bölgeye aktarıldığını kaydetti.

Afganistan'da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Çamdalı, "Afganistan'da gıda, ilaç dağıtımları yapıyoruz, sağlık taramaları yapıyoruz, köylerde, ilçelerde sağlık hizmetleri taramaları yapıyoruz. Afganistan'da çok bilinmiyor ama temiz su sıkıntısı var, Afganistan'da yaklaşık olarak 40 kadar su kuyusu açıldı. Bu sene içinde hedefimiz yine 40 kadar su kuyusu daha açmak. Özellikle kırsal bölgelerdeki insanların suya ulaşmasını hedefliyoruz. Yine bölge tarım ülkesi olduğu için ciddi bir tohum eksiği var. Bölgeden Amerika çekilince çiftçilere verdiği tohum desteğini de geri çekti. İHH olarak yüz bin ton kadar buğday tohumunu bölgedeki çiftçilere ulaşıp, dağıtımını gerçekleştirdik. Biz olaylara ümmet nokta-i nazarında baktığımız için Afganistan bizim için her daim hem gönlümüzde hem de gündemimizde olan bir bölge. Bölgenin siyasi olaylarından uzak olarak, bölgedeki mazlum ve mağdur olan halkların tamamına daima destek olmaya çalışacağız ve devam edeceğiz inşallah." dedi.

"Şu anda Kayseri'de 8 ila 10 bin arasında Afgan mülteci var"

Amerika'nın Afganistan'ı 2001 yılında işgalinden sonra, Afganistan'dan yoğun göçlerin de başladığını hatırlatan Çamdalı, "Afganistanlıların yoğun olarak geldiği ülkelerden birisi de Türkiye. Son 20'i yıldır yoğun bir Afgan mülteci nüfus Türkiye'ye ve Kayseri'ye geliyor. Kayseri transit geçiş yolları üzerinde bulunduğu için doğudan gelip batıya giden, Türkiye'ye giren hemen hemen birçok mülteci Kayseri'den geçiyor. Onun için Afgan mülteciler yaklaşık 20 yıldır yoğun biçimde Kayseri'ye geliyor. Şu an Kayseri'de 8 ila 10 bin arası Afgan mülteci var. Bunlar üzerinde çalışmalarımız mevcut. Bu insanların içinde yetimler, dullar, engelliler, bakacak kimsesi kalmamış yaşlılar var. Bunlara yönelik yardım faaliyetleri yapıyoruz. Yine bu mültecilerin burada resmi dairelerde yapılması gereken işleri oluyor, tercüman arkadaşlarımız aracılığıyla bu arkadaşlarımıza resmi işlemleri konusunda yardım ediyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir