• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bitlis'te atık yağ toplama etkinliği başlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) okuyan Ekoloji Kulübü öğrencilerinin girişimiyle atık yağ toplama etkinliği başlatıldı.

Etkinlik hakkında bilgi veren Ekoloji Kulübü Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Durmaz Bekmezci, "Lisanslı firmalarca toplanan bitkisel atık yağlar; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı teknik esaslar doğrultusunda Biyodizel, Sağlık Bakanlığı'nın izniyle sabun, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın izniyle hayvan yemi olarak geri dönüştürülebilmektedir. Geri dönüşümü yapılamayanlar çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle Üniversitemiz Ekoloji kulübü öğrencilerinin girişimleri ile atık yağ toplama etkinliği başlatıldı. Etkinlik 31 Mayıs tarihine kadar devam edecek olup fazla atık yağ toplayan kişi ya da kuruma 5 Haziran "Dünya Çevre Günü" Etkinlikleri kapsamında plaket verilecek" dedi.

Bilinçsizce kullanılan atık yağlarının çevreye verdiği zararı anlatan Bekmezci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kullanılmış bitkisel atık yağlar, atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Bir litre atık yağın lavabolardan dökülmesi, bir milyon litre içme suyunu kullanılamaz hale getirmekte ve yüzey sularında yaşayan canlı hayatını tehlikeye sokmaktadır. Lavabolara dökülen atık yağlar iletim sistemlerinde birikerek boru kesitlerini daraltmakta ve kanalizasyon sistemlerinde tıkanmalara sebep olmaktadır. Bu nedenle bitkisel atık yağların ilgili yönetmelik gereğince; doğrudan alıcı ortama verilmesi yasaktır" ifadelerini kullandı. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir