• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Rusya ve ABD, Suriye`yi Görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RUSYA`da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov`la bir araya geldi. İki bakan ay sonuna kadar Suriye konusunda yeni bir konferans düzenlenmesi konusunda mutabakata vardı.

Lavrov`la görüşmesinde değerlendirmede bulunan Kerry, ay sonuna kadar RUSYA ve ABD`nin Suriye konusunda uluslararası bir konferans düzenleyeceğini, toplantıya Suriye hükümeti ve muhalefetin temsilcilerinin de katılacağını söyledi. ABD`li bakana göre konferans Suriye krizinin siyasi diyalogla çözümüne katkı sağlayacak.

RUSYA Dışişleri Bakanı Lavrov da Suriye hükümetinin konferansa katkı sağlama konusunda Moskova`ya teminat verdiğini belirtti. Lavrov, "Elbette henüz bunlar sözlerden ibaret. Tüm bunların aksiyona geçirilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, Suriye muhalefetinden konu ile ilgili henüz bir yorum gelmediğini de hatırlattı. Suriye muhalefeti daha önce yaptığı açıklamalarda Beşşar Esad rejimi ile aynı masaya oturmayacaklarını belirtmişti. Rus bakan, konferansın geçen yıl Cenevre`de belirlenen barış için yol haritasının devamı niteliğinde olacağını söyledi.

Kerry ve Lavrov, RUSYA ve ABD`nin Cenevre Mutabakatı`nı desteklediklerini, Suriye krizinin tek çözümünün siyasi diyalog olduğunu vurguladı. Kerry`ye göre bunun alternatifi, şiddetin ve insani krizin artması ve ülkenin parçalanması.

Krizin başladığı Mart 2011`den bu yana Moskova ve Washington Suriye konusunda farklı yaklaşımlar ortaya koydu. Artan şiddet nedeni ile ABD, Suriye lideri Esad`ı sorumlu tutarken; RUSYA, muhalefet ve hükümeti eşit derecede suçladı. RUSYA, Çin`le birlikte Güvenlik Konseyi`nde Suriye`ye askeri müdahalenin yolunu açacak tasarıların geçmesini de engelledi.

Rus bakan Lavrov, Kerry ile ikili görüşme sırasında yaptığı değerlendirmede de, Amerika tarafında ekonomik, siyasi ilişkilerin geliştirilmesi ve uluslararası konularda işbirliğinin artırılması yönünde bir çaba gördüklerini, kendilerinin de bu tutumu desteklediklerini vurguladı.

Amerikalı meslektaşının RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin`le de başarılı bir görüşme yaptığını kaydeden Lavrov, "Bugün çok yoğun bir gün oldu. Putin`le görüşme Kremlin`de yeni sona erdi. Yoğun ve faydalı müzakerelerden yeterince tatmin olduğumu söyleyebilirim." değerlendirmesinde bulundu.

Kerry, RUSYA ve ABD`nin Soğuk Savaş döneminin kalıntılarını geride bırakmak ve var olan problemlere rağmen karşılıklı güven tesis etmek için çalıştığını ifade etti.

Washington`dan gelen Amerikan heyetinin arasında FBI Başkanı Robert Mueller de vardı. Amerikan Büyükelçiliği`nden yapılan açıklamada Mueller`in Rus meslektaşları ile verimli bir görüşme yaptığı, iki ülke arasında güvenlik konularında işbirliğinin geliştirilmesinde mutabakat sağlandığı vurgulandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir