• DOLAR 32.586
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2422.939
  • ...
Karlı havada yürürken ellerin cepte olması kazaya davetiye çıkarıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yurt genelinde artan kar yağışları sonrası oluşan buzlanma, yolda yürümeyi zorlaştırıyor ve ciddi kazalara yol açabiliyor. Düşme sonrası daha çok yumuşak doku travmalarının oluştuğunu belirten uzmanlar; açık el üzerine düşüldüğü için bilek kırıkları, omuz ve kalça kırıkları vakalarının da görüldüğünü ifade ediyor.

İLKHA muhabirine konuşan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Numan Duman; Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde soğuk havanın ve kar yağışının etkili olduğunu hatırlatarak, yürürken çok dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.

"Düşerken koruyucu mekanizmamız öncelikle ellerimiz olacaktır"

Karlı havada yürürken ellerin kesinlikle cepte olmaması gerektiğini belirten Duman, "Yürürken mümkün olduğunca elimizde bir şey olmamalı; poşet, çanta ya da herhangi bir şey taşımamalıyız. Düşerken koruyucu mekanizmamız öncelikle ellerimiz olacaktır. Ellerimiz, düşerken bizi düşeceğimiz yöne doğru koruyacaktır. Ortopedi uzmanı olarak kışın; daha çok el üzerine, kalça üzerine ya da omuz üzerine düşmeler bize çok sık geliyor. En sık olarak da el bileği kırılmalarını görebiliyoruz, sonrasında kalça ve omurga kırıklıkları görülebiliyor. Yalnız bunlar çok sık değil düşmeleri, daha çok yumuşak doku travmaları şeklinde görüyoruz. Her düşen bir yerini kırmıyor, öncelikle bu bizim için bir şanstır." dedi.

 

Karda yürürken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Turan, düşerken vücutta kırık olmaması için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı;

Birincisi elimizde telefon olmamalı, sosyal medyada gezinirken aynı zamanda karın üzerinde yürümemeliyiz. Elimizde herhangi bir şey olmayacak. Yürürken de bazı mekanizmalarımızın farkında olmamız lazım. Yürüyüş istemli başlar fakat istemsiz devam eder, özellikle karlı havalarda yürürken bunu biraz daha istemli yürüyüşe çevirmemiz gerekiyor. Sağa sola bakarak, elimizde bir telefonla ya da biriyle konuşurken yürüdüğümüz zaman tehlikelere açık oluyoruz. Yürümeye endeksli bir yürüyüş yaparsak yani bilinçli yürürsek, düşeceğimiz zaman hemen farkında olur ve kendimizi koruruz. Karlı havada yürürken neye ihtiyacımız var? Birincisi, kauçuk tabanlı bir ayakkabımız olacak. Ayakkabımızın alt tabanı tırtıklı ve mümkünse bot olacak. Neden bot diyorum? Çünkü, botun ayak bileğini destekleyici bir özelliği vardır. İskarpin ya da spor ayakkabı tarzı ayakkabılar, ayak bileğinin altında kalacağı için diyoruz ki; ayak bileği burkulduğu zaman ayak bileğimiz dönmesin. Ayak bileği kırıkları ya da bağlarda incinme olmasın diye kışın botların kullanılması daha önemlidir. Bot kullanılmasını öneriyorum, eldiven kullanılması çok önemlidir. Kişiler yürürken bazen merdivenlerden inip çıkmak zorunda kalabiliyorlar, tırabzanlara tutunmaları gerekiyor. Bir ayağımız yerdeyken, diğer ayağımızı merdivene adım atar ve elimizle mümkün olduğunca koruyuculardan tutunmak gerekiyor. Merdivenden düşmek, düz yolda düşmekten biraz daha farklıdır, bir merdiven düşmek var birde birkaç merdiven yuvarlanmak var. Bunlara kafa travmaları da eşlik edebiliyor. Merdivenden inip çıkan kişilerin mümkünse korkuluklardan tutmaları gerekiyor. Önemli bir şey daha var oda çatılar, çatılara çok dikkat etmek gerekiyor Sarkıtlardan gelen buzların, kişilerin üzerine düşmesiyle ciddi yaralanmalar olabiliyor. Çatıların olduğu yerlerde mümkünse uzaktan yürümemiz gerekiyor. Güneş gözlüğü faydalı olabilir, uzun süreli bir yürüyüş düşünüyorsak baston, güneş gözlüğü ve eldiveni mümkün olduğunca yanımızda bulundurmalıyız.

"Travmalarda önemli olan şey istirahattir"

Yere düşüldüğünde yumuşak doku travmasının kesinlikle yaşandığını belirten Duman, "Kırık olmasa bile hastalarımızın; ellerinde, bileklerinde, dizlerinde ya da kalçalarında bir morarma, ağrı, hareket kısıtlığı oluyor. Eğer hareket kısıtlığı ekleminizi oynatmaya engelse ya da uzun bir uzvunuzda kolunuzda, bacağınızda ekstra patolojik bir hareket oluşturuyorsa, dayanılmaz bir ağrı varsa burada kırık şüphesi muhtemeldir. Anormal bir hareket varsa kesinlikle doktora ya da acil servise gelmek gerekiyor. Onun haricindeki yaralanmaların hepsini geçici olarak düşünüyoruz. Travmalarda önemli olan şey istirahattir mesela el bileğimizi burktuk, bilekli varsa birkaç gün bileklik takabiliriz. Travmada akut olarak buz uygulaması, soğuğun inflamasyonu azaltıcı etkisi vardır. Kırık ya da yaralanmış bir uzvunuz varsa kesinlikle aşağı salmama, yukarda tutma, soğuk uygulama varsa güvendiğimiz antienflamatuar jel veya hap kullanabiliriz. Bunlarla 10-15 gün içerisinde şikayetlerin azalacağını düşünüyoruz. Patolojik hareket ettiremiyorsa o zaman röntgenle değerlendirmek gerekiyor haricindeki travmaları; soğuk uygulama, bandajlar, lokal jeller ya da tabletlerle ağrı geçene kadar takip edebiliriz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir