• DOLAR 32.561
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2421.182
  • ...

Geçen ay başında sektöre yönelik başlatılan ön araştırmanın bir iki hafta içerisinde Kurul`un gündemine gelmesi bekleniyor. Edinilen bilgilere göre 14 şirketin mercek altına alınmasının ardından Kurul`da toplantıya katılması beklenen yedi üye soruşturma açılıp açılmamasına ilişkin karar verecek.

Toplantının önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor. Şirketlerde yerinde inceleme yapıldığını belirten Rekabet Kurulu`na yakın kaynaklar fiyatların ortak bir kararla artırılıp artırılmadığının kontrol edildiğini söyledi.

Ön araştırma tamamlandıktan sonra sonucun Kurul`a geleceğini aktaran üst düzey bir yetkili, "Kurul`da ise ön araştırma sonucuna göre soruşturma açılıp açılmayacağına karar verilecek. Sigorta şirketleri zarar açıkladılar. Fiyat yükseltmeleri serbest piyasa ama eğer danışıklı bir durum varsa buna bakılır. Vatandaşın şikâyetleri de göz önünde bulunduruluyor." dedi.

Son dönemde artan kasko ve trafik sigortası fiyatları sebebiyle Kurul 6 ay önce de tüketicinin şikâyeti üzerine bazı sigorta şirketlerine ön araştırma yapmıştı. Bu ön araştırma sonucunda inceleme yapılması gerekli görülmemişti. Son yapılan araştırma hakkında ise sigortacıların bağlı olduğu Hazine Müsteşarlığı da bilgilendirildi.

Sigorta şirketlerine giden rekabet uzmanları, üst düzey yöneticilerin elektronik posta üzerinden yazışmalarını kontrol etti. Bir başka şirket ile ortak fiyata ilişkin herhangi bir davranış olup olmadığına bakılıyor. Sigorta şirketlerinin zorunlu trafik sigortasında son altı ay içerisinde yüzde 300`ü bulan fiyat artışına gitmelerini yıllardır edilen zarara bağlayan Hazine yetkilileri ise yüksek rakamları sektörün uzun süredir kâr etmemesine dayandırıyor.

Üst düzey bir Hazine yetkilisi, 150 ile 250 lira arasındaki trafik sigortasının 500 lirayı bulmasında şirketlerin rekabeti ihlal edecek bir durumdan kaynaklanmadığını ifade ediyor. Aynı yetkili, ekonomi yönetiminin fiyatlardaki ani artışları önlemek amacıyla bazı tedbirler üzerinde çalıştığını belirterek yıl sonuna doğru sektörde indirimin olabileceğini aktardı.

Rekabet Kurumu uzmanları tarafından 14 sigorta şirketine 1 Nisan 2013 tarihinde başlatılan ve bir ay süren ön araştırmada tüm elektronik yazışmalar incelenirken cep telefonu mesajları da kontrol edildi. Şirketler arasında herhangi bir şekilde ortak fiyat belirlenip belirlenmediğine bakıldı.

 

Kaynak: Zaman