• DOLAR 32.39
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2326.501
  • ...
Binalarda depreme dayanıklılık testleri başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MANİSA - Şehitler Mahallesi`nde bulunan bir apartmanda ilk kez başlatılan uygulama vatandaşların da ilgisini çekerken, Manisa Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Türkan Köroğlu sonuçların iki hafta içerisinde belli olacağını ve bina sahiplerine çıkacak sonuca göre gerekli tebligatların yapılacağını söyledi.
 
Manisa`da ilk kez uygulanan depreme dayanıklılık testi Şehitler Mahallesinde başladı. Kentsel Dönüşüm yasaları çerçevesinde Manisa Belediyesi tarafından kurulan Deprem Etüt ve Yapı Laboratuarı ekipleri tarafından bina sahiplerinin talebi üzerine yürütülen çalışmalarda, binanın kolonlarından numuneler alındı. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Manisa Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Türkan Köroğlu, Deprem Etüt ve Yapı Laboratuarı`nın deprem stratejisi ve eylem planının bir parçası olarak kurulduğunun altını çizerek, "Laboratuarımız vatandaşların talebi üzerine hizmet veriyor. Ekiplerimiz binalara minimum hasarı vererek çalışıyor. Bu çalışmalarda dört adet yöntemimiz var. Bunlardan üç tanesi hasarsız yöntem. Bu yöntemleri uygulayarak beton dayanıklılık değerleri ve demirlerin durumunu inceleyerek mevcut projelerle çıkan sonuçları karşılaştırıyoruz. Çıkan sonuçlara göre yapının deprem güvenliği hakkında durumunu belirleyeceğiz" dedi.
 
Bölgenin jeolojik yapısı da inceleniyor
Depreme dayanıklılık testi yapılan binaların bulunduğu bölgenin jeolojik yapısının da incelendiğini ifade eden Köroğlu, "Bununla ilgili jeoloji ve jeofizik mühendisi arkadaşlarımız da çalışma yapıyor. Bunun sonucunda yapıda risk durumu tespit edilirse vatandaşları kentsel dönüşüm mevzuatı çerçevesinde bilgilendiriyoruz. Bu çalışmalar yaklaşık 15 günlük bir süreci kapsıyor" dedi.
 
Vatandaşlar çalışmalardan memnun
Yapılan çalışmalar başta bina sahipleri olmak üzere bölge halkını da memnun etti. Depreme dayanıklılık testi yapılan bina sakinlerinden Halil Mutlu, oturdukları evin depreme dayanıklı olup olmadığını bilmek istediklerini belirterek, "Bu çalışmaların kent geneline yayılması gerekiyor. Çünkü bizim gibi eski binalarda oturan insanların can ve mal güvenliği açısından evlerinin durumunu bilmeleri gerekiyor. Çıkacak sonuçları merakla bekliyoruz. Eğer binamızda risk durumu varsa evlerimizi boşaltmaya hazırız" diye konuştu.
(Ramazan sındıraç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir