• DOLAR 32.522
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2434.511
  • ...
Tahliye olacak mahkumun sakalını zorla kestiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADANA - Kesinleşen parasal cezası nedeniyle 3 gün süreyle Adana Kürkçüler Açık Cezaevi`nde kalan Ahmet Noyan (30) isimli dindar mahkûmun tahliyesine saatler kala Y. K. isimli gardiyan tarafından zorla sakalının kesilerek onurunun incitildiği ileri sürüldü.
 
Söz konusu iddialar üzerine kendisi ile görüştüğümüz Ahmet Noyan, cezaevinde yaşadığı hukuksuz uygulamayı İLKHA`ya anlattı.
 
"Sakalımı, kendisine "Y. Başkan" diye hitap edilen gardiyan kendi elleriyle kesti"
Üzerinde kesinleşen para cezası nedeniyle serbestlik yasasından faydalanmak üzere 30 Nisan 2013 tarihinde Adana Adliyesi`ne giderek teslim olduğunu belirten Noyan, "Teslim olduktan sonra Adana Kürkçüler Açık Cezaevi`ne gönderildim. Cezaevinde toplamda 3 gün kalacaktım. Ben inançlarını yaşamaya çalışan ve sünnet olmasından dolayı 10 yıldır sakal bırakan bir insanım. Cezaevinde iki gün boyunca benim sakalıma kimse karışmadı. Ama tahliye olacağım son gün kendisine `Y. Başkan` diye hitap edilen Y. K. adındaki gardiyan yanıma gelerek sakalımı kesmem gerektiğini söyledi. Benden kendisiyle beraber gelmemi istedi. Ben de mecbur olduğum için arkasından gittim. Meğer beni berberin önüne kadar getirmiş, bunu hiç fark etmedim. Bana içeri girmemi söyledi. Ben de cezaevinde gardiyanlara başkanım denildiği için, "Başkanım! Ben bu gün tahliye olacağım. Diğer gardiyan arkadaşlara durumumu izah ederek izin aldım" dedim. Ama nedense beni dinlemeden zorla berbere soktu. Berber koltuğunun önünde sakalımı kestirmemek için direnince iki eliyle sertçe omuzlarıma vurarak sandalyeye oturttu. Ben sandalyede de direnerek sakalımı ellerimle kapatınca bu sefer bana, "Bak ellerin, ayakların rahat dursun, yoksa ellerini ve ayaklarını kelepçeler böyle tıraş ederim" dedi. Ben yine sakalımın kesilmemesi için direnince mahkûmlara emir vererek benim omuzlarımı ve boynumu tutturdu. Sakalımı zorla ve baskı ile kendi elleriyle kesti" şeklinde konuştu.
 
Bana hiç kimse bir şey yapamaz, ben Y. Başkanım!
Sakalının çok uzun olmamasına rağmen gardiyan Y. K. tarafından kesilmesini, söz konusu gardiyanın oradaki mahkûmlara gözdağı vermek ve kendisini diğer gardiyanlardan farklı göstermek amacıyla yaptığına inandığını belirten Noyan, "Gardiyan bana; `Diğer gardiyanlar aldıkları maaşın hakkını vermiyorsa ben de onlar gibi mi olayım` dedi. Benim sakalımı kestikten sonra kendisini şikâyet edeceğimi söylediğimde ise bana; "Git istediğine şikayet et! Bana hiç kimse bir şey yapamaz. Ben Y. Başkanım! Y. Başkan geliyor, denildiğinde buradaki tüm mahkûmlar esas duruşa girer, ayağa kalkar" dedi. Bu olanları oradaki berber görevlisi ile B. Ç. adındaki mahkûm da gördü" ifadelerini kullandı.
 
Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için şikâyetçi oldum
Zorla sakalının kesilmesinden dolayı çok incindiğini belirten Noyan, "Bu olayın ardından kendimi kaybederek saatlerce sayıklayıp, hıçkıra hıçkıra ağladım. Ancak akşama doğru sakinleşebildim. Birkaç saat sonra da beni çağırarak tahliye çıkışımı imzalattılar. Bu gardiyanın inançlarıma zorla müdahale ettiğinden ve hakkı olmadığı halde zorla müdahale ederek sakalımı kestiğinden, onurumu incittiğinden şikâyetçiyim. Söz konusu olayla ilgili savcılığa ve yetkili kurumlara şikâyet dilekçelerimi verdim. Cezaevinden çıktıktan sonra psikolojim bozulduğu için psikiyatri polikliniğine gittim. Doktor bana sakinleştirici ilaçlar verdi, bunları halen kullanmaktayım. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması ve başkalarının da mağdur edilmemesi için Y.K. isimli gardiyandan şikâyetçiyim" dedi.
(Ayhan Kaya-İLKHA)
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir