• DOLAR 32.511
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2432.432
  • ...
Haritadan silindi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiliz Guardian'ın haberine göre, Tonga'daki yeraltı yanardağının patlamasıyla meydana gelen felaketin ardından, Yeni Zelanda savunma kuvveti gözetleme uçuşunun ülkeden dönmesiyle birlikte ilk hava görüntüleri ortaya çıktı. Patlama sonrası birçok yerin yeryüzünden silindiği görüldü.

Felaketten akıl almaz görüntüler!

Tonga’nın Hunga Ha’apai Adası’nda geçtiğimiz Pazar günü su altı yanardağı patlaması meydana gelmiş, Yeni Zelanda ve ABD yardım göndermeye hazır olduklarını duyurmuştu. Meydana gelen patlama nedeniyle Kanada, Avustralya, ABD, Şili, Peru, Ekvador, Yeni Zelanda, Fiji ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkede tsunami riski oluştuğu açıklanmıştı.

Haʻapai grubunun güneyindeki küçük bir ada olan Nomuka'nın havadan çekilmiş fotoğrafları, Cumartesi günü Pasifik ulusunu vuran devasa denizaltı volkanik patlaması ve tsunaminin yol açtığı külle kaplı hasar görmüş arazi ve ağaçları gösterdi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından analiz edilen uydu görüntüleri, Kolomotua, Tongatapu ve Kolofo'ou'daki Fafaa Köyü'nde benzer manzaralar gösteriyor: bazı binalar ayaktayken, diğerleri çökmüş ve tüm bölge gri külle kaplanmış durumda.

Fua'amotu Uluslararası Havalimanı'nda, pistin sular altında kaldığı ve kısmen kül veya kirle kaplı olduğu görülüyor. Diğer uydu görüntüleri, kıyı şeridinden birkaç blok ötede selin geldiğini gösteriyor.

30 Yılın en büyük patlaması!

Tonga'nın başkentinin 65 km kuzeyindeki Hunga Tonga-Hunga Ha'apai denizaltı yanardağının patlamasının, son 30 yılın en büyük volkanik olayı olduğu bildirildi. Tsunami dalgasının ortalığı kasıp kavurduğu ilk videolar ve fotoğraflar sosyal medyada yayınlandı ancak ana iletişim kablosunun hasar görmesi üzerine bilgi akışı da kesildi. Tonga'dan gelen iletişim o zamandan beri son derece sınırlı.

Bölgedeki diğer denizaltı kablo ağlarını işleten Southern Cross Cable'ın bir sözcüsü, Fintel ve Tonga Cable tarafından Pazar öğleden sonra yapılan testin "Tonga'dan 37 km açıkta olası bir kablo kopuşunu doğruladığını" söyledi.

Avustralya savunma gücü de yollar, limanlar ve elektrik hatları gibi kritik altyapıların gördüğü hasarı değerlendirmek için Pazartesi günü bir gözetleme uçağı gönderdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir