• DOLAR 32.491
  • EURO 34.621
  • ALTIN 2480.566
  • ...
Van Umut Kervanı yüzlerce Afgan sığınmacıya "Umut" oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Afganistan, yaklaşık olarak 40 yıldır Rusya ve Amerika'nın zulmü altında inliyor. Evlerini ve yurtlarını kaybeden ve sürgüne zorlanan Afganlar da başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Yerleştikleri ülkelerde dilenci ve yük olmamak için çalışan ve ülke ekonomisine de katkı sunan Afganlar, ülke insanları tarafından da takdir ediyorlar.

Yıllar önce Afganistan'dan göç edip Van'a yerleşen ve Van Umut Kervanı Derneğine kayıtlı olan ailelere imkân dâhilinde yardımlar yapılıyor. Başta gıda yardımları olmak üzere kömür, odun, bayramlarda kırmızı et gibi yardımlarda bulunulan Afgan aileler, bu yardımlara bağlı kalmadan ellerinden geldiği kadar çalışıyorlar.

Bölgenin coğrafi yapısı ve iş olanaklarının kısıtlı olması nedeniyle hurda toplayan, çobanlık yapan ve çiftliklerde çalışan Afganlara piyasanın altında ücretler ödeniyor. Afganlar, çektikleri zorluklara ve imkânsızlıklara rağmen kesinlikle dilencilik yapmıyorlar.

Van Umut Kervanı olarak Afgan sığınmacılara yaptıkları yardım faaliyetleri hakkında İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine açıklama yapan Van Umut Kervanı Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Vatan, derneğe kayıtlı 276 Afgan ailenin bulunduğunu ifade etti.

Bu aileleri mağduriyet derecelerine göre sınıflandırdıklarını belirten Vatan, bu ailelere belirli periyotlarda yardım ulaştırdıklarını, ancak dernek olarak kısıtlı imkânlara sahip oldukları için bu ailelere tam manasıyla yardım edemediklerini söyledi.

"Afganlılar kesinlikle dilenmiyorlar"

Afganistan halkının kesinlikle dilenmediğini, mümkün mertebe çalışarak evlerine bakmaya çalıştıklarına dikkat çeken Vatan, Afganlı bir aile ile yaşadığı bir olayı şu sözlerle anlattı:

"Mağdur bir Afganlı ailemiz vardı. Hayırsever bir vatandaşımızla beraber bu ailemizin yanına gittik. Aileye bir ihtiyaçlarının olup olmadığını sorduk. Aile reisi baba bize 'benim bir motorum var. Ben çalışarak geçimimi yapmaya çalışıyorum. Ama motorum bozuldu. Siz sadece o motoru yaptırın yeterlidir. Ben çalışarak geçimimi yapabilirim.' demişti." dedi.

"Afganistan'da bir dram yaşanıyor"

Şu an Afganistan'da bütün dünyanın gözü önünde bir dramın yaşandığını belirten Vatan, "1979 yılından bu yana yaklaşık 40 yıldır Afganistan bir kuşatma altındadır. 20 yıllık Rus işgalinin ardından 20 yıl da Amerika'nın işgalinden sonra Afganistan şu an harap bir durumda. Bununla beraber yapılan ekonomik ambargo da Afganistan'daki Müslüman kardeşlerimizin oradan göç etmesine sebep oluyor. Bundan dolayı da şu an Van ilimize ciddi bir Afgan göçü var. Biz Van Umut Kervanı olarak imkânlarımız dâhilinde bu ailelerimize yardım etmeye çalışıyoruz. Elimizdeki imkânlarımız kısıtlı olduğu için biz bu ailelerin tamamına ulaşamıyoruz. Hayırseverlere çağrımız, bu muhtaç Afgan ailelerimize ulaşmamız için bize yardım etmeleri ve beraber bu ailelerin ihtiyaçlarını karşılamamız için el uzatmalarıdır." ifadelerini kullandı.

"Yardım ettiğimiz aileler, Türkiye'de resmi sığınmacı olanlardır"

Vatan, "Yardımda bulunduğumuz Afgan aileler, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından tanınan kendilerine kimlik verilmiş ve kayıt altına alınan ailelerdir. Dernek prosedürüne göre Türkiye 'de kayıtlı olmayan ve resmi anlamda kayıt altına alınmamış mülteci kardeşlerimize yardım yapamıyoruz. Yardım yaparken özellikle izinli olup olmadıklarına bakıyoruz ve ondan sonra yardım ulaştırıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir