• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Afganistan'da insani dram derinleşiyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Musa Azak - DOĞRUHABER
ABD öncülüğündeki yabancı güçlerin çekilmesinin ardından yoğun bir yaptırıma maruz kalan Afganistan halkı, zor günler geçiriyor. Ülkede yönetimi elinde bulunduran Taliban’dan hemen her gün yaptırımların kaldırılması çağrısı yapılırken Birleşmiş Milletler de sık sık ülkedeki yoksulluğa dair raporlar hazırlıyor. Ancak tüm çağrılara rağmen ABD ve Avrupa Birliği’nin Afganistan’a yaptırımları devam ediyor.

HÜDA PAR’ın bu haftaki gündem değerlendirmesi de Afganistan’daki yoksulluğa dikkat çekiyor. HÜDA PAR Sözcüsü ve Genel Sekreteri Şehzade Demir’in yazılı olarak yayımladığı değerlendirmede, konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi: “20 yıllık işgalin sona erdiği Afganistan’da yoksulluğun boyutu giderek artmaktadır. Nüfusun yarısının gıda temininde zorluk yaşadığı ülkede halkın yüzde 97’si yoksullaşmıştır. Ülkedeki 20 yıllık fiili işgali sona eren Batı’nın şimdi de ekonomik ambargoyla Afgan halkını terbiye etmeye çalıştığı görülmektedir. Ülkeye yönelik insani yardımların durdurulmasının yanı sıra ülkenin rezervleri dondurularak Afgan halkı açlığa mahkûm edilmektedir.

Açlıktan organlarını satma noktasına gelen Afgan halkı için acilen harekete geçme çağrısının yer aldığı açıklamada, “İslam ülkeleri Afganistan’ın el konulan rezervlerinin serbest bırakılması için birlikte hareket etmelidir. Açlığa mahkûm edilen Afgan halkı için seferberlik kampanyası başlatılmalı, başta gıda ve sağlık malzemeleri olmak üzere temel ihtiyaçlar ivedilikle karşılanmalıdır.” İfadeleri kullanıldı.

“UYGUR DİN ADAMININ İADE SÜRECİ DURDURULMALIDIR!”
HÜDA PAR’ın gündem değerlendirmesinde 2020 yılında Suudi Arabistan'a hac vazifesini yerine getirmek için giden Uygur din adamı Hamdullah Abdulveli’nin tutukluluğu da kendine yer buldu.

Suudi yönetiminin, Hamdullah Abdulveli ve beraberindeki diğer Uygurlu Müslümanı Çin’e iade etmeye hazırlandığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Çin’in Doğu Türkistanlılara yönelik insanlık dışı cürümleri, asimilasyon çalışmaları ve kötü muamelesi defalarca kamuoyuna delilleriyle yansımıştır. Zulme maruz kalacağı açıkça bilinmesine rağmen Hac vazifesi için ülkeye gelen bir Müslümanın, dini asimilasyona maruz bırakacağı bilinen bir ülkeye iade edilmesi insanlık dışıdır. Hac vazifesi için ülkeye gelen Müslümanların güvenliğinden mesul olan Suudi Arabistan’ın Hamdullah Abdulveli ve diğer Uygur Türklerini zalim Çin yönetimine iade etmesi kabul edilemez. Müslümanlara yönelik zulme en fazla İslam ülkelerinin karşı durması gerekirken menfaatler gereği İslam düşmanlarıyla iş birliği yapmak, Müslümanları zulme ve işkenceye göndermek apaçık ihanettir. Suudi Arabistan’ın bu girişimi derhal sonlandırması, Çin’in zulmüne karşı Uygur Müslümanlarının yanında yer alması gerekmektedir.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir