• DOLAR 32.569
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2433.933
  • ...
Somali için yardım konferansı düzenleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İNGİLTERE - Somali'ye yardım konferansı, İngiltere Başbakanı David Cameron ile Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Muhammed tarafından birlikte yönetilecek.

 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından insanlık suçu işleyenler arasında ismi geçen Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'nın da toplantıya katılacaklar arasında yer alması dikkat çekti. İngiltere'nin, Kenya'nın toplantıya katılmasını faydalı bulduğunu söylemesi, UCM'nin kimler tarafından kontrol edildiğini de gözler önüne serdi. Konferansa ayrıca birçok yardım organizasyonu ve insan hakları kuruluşlarının da katılacağı bildirildi.

 

Kalıcı şiddet
Tertiplenecek olan konferansta öne çıkacak konular, Somali'nin yargı ve polis teşkilatları, insan haklarının korunması ve doğu Afrika ülkesinin ekonomik sistemi olacak.

 

Afrika sahilinin önemli ülkelerinden olan Somali'nin, iç savaş ve karışıklıklardan dolayı sürekli gerilediği ifade ediliyor. Ancak, iç savaş ve karışıklıkların neden kaynaklandığı ve daha 20 yıl öncesine kadar ihracat ülkesi olan Somali'nin gerçekte neden bu hale geldiğine değiniliyor. Bu açıdan bu konferansın ne kadar faydalı olacağı şimdiden tartışmalara yol açmış durumda.

 

Afrika'da İslam'ı ilk kabul eden halkın ülkesi olan Somali, emperyalist güçlerin emellerine kurban edilmesi ve İslam ülkelerinin bu ülkenin sorunlarına sessiz kalmaları sonucu son yıllarda büyük kıtlıklar yaşamıştır. En son BM verilerine göre son iki yıl içerisinde 6 yaş altı ve sadece açlıktan 133 bin çocuk öldü.

 

Somali'de bir milyondan fazla kişi kendi ülkesinde mülteci olarak yaşıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir