• DOLAR 32.331
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2295.316
  • ...
MERSİN - Türkiye İhracatçılar Meclisi Lojistik Konseyi Üyesi Bülent Aymen, demiryolu işletmeciliğinde özel sektör ve yatırım imkânı sağlayan yasanın çıkması ile ilgili açıklamalarda bulundu.


Dünyada ihracat yüklerinin en ucuz taşıma modu olan demiryolu taşımacılığının Cumhuriyetin ilk yıllarında toplam taşımacılık içinde yüzde 68 pay aldığını, günümüzde ise bu payın yüzde 1.5 seviyesinde olduğunu belirten Aymen, "Navlun, ihracattaki rekabet gücümüzü etkileyen en önemli faktör iken, ülkemizin demiryolu alt yapısındaki eksikliklerden ve yük güzergahına uygun hatların eksik olmasından dolayı, demiryolu taşımaları tercih edilen taşıma modu olmaktan çıkmıştır" ifadelerini kullandı..


Bugün mallarımızı global arenada pazarlamaya çalışırken, navlun maliyetlerinin, rekabet ettiğimiz ülkelerin maliyetlerinin üzerinde olmasının önümüze çıkan en büyük handikap olduğuna dikkat çeken Aymen, "Bu yüzden demiryolu kanununda yapılan değişiklikle, özel sektörün demiryolu taşımasına ve altyapısına yatırım yapmasına olanak sağlayan kanunun çıkması Türk ihracatçısının da önünü açacaktır" dedi.


Türkiye'nin Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinin Avrupa'ya bağlanması yönünde en önemli lojistik merkezi olma şansına sahip olduğuna vurgu yapan Aymen, "Yüksek karayolu ve denizyolu taşıma maliyetleri, sınırda uzun konvoyların oluşması ve geciken teslim problemlerinin bertaraf edilmesi ile yakın komşularımız da pazar payımızı artırmada bize önemli avantaj sağlayacaktır" şeklinde konuştu. (Osman Öksüz-İLKHA)