• DOLAR 32.35
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2310.236
  • ...
Makul sürede bitmeyen davaya tazminat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 İzmir'de yaşayan 4 işçi, kıdem tazminatı alacağı, işe iade davası ve fazla mesai alacağı sebepleriyle 2015 yılında dava açtı. Hakimin gebe olması, dosya yoğunluğu, hakim yetersizliği gibi sebeplerden ötürü davaları 6 yıl sonra sonuçlandı.

Davacılar, yargılamanın çok uzun sürmesi nedeniyle mağdur oldukları ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM'ye başvurdu.

AYM, kararında "Somut olayda, makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır. İhlal tespitiyle giderilemeyecek olan manevi zararları karşılığında sütunda belirtilen net tutarlarda manevi tazminatın başvuruculara ödenmesine" ifadelerine yer verdi.

AYM, başvuruculara 2 davada 12'şer, diğer 2 davada 17'şer bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM'ye başvuran işçilerin avukatı Selim Balku, müvekkili olduğu işçilerden 4'ünün "işe iade" talepleri ve "kıdem tazminatı" ve "fazla mesai" alacaklarına ilişkin açtıkları davaların 6 yılda sonuçlandığını aktardı.

Makul süre ne kadardır?

İşe iade davalarında yasayla belirlenmiş bir süre vardır, 1 ay içerisinde yerel mahkemede, 3 ay içerisinde üst mahkemede, toplam 4 ayda bitebilecek bir dava bugün çok uzun sürüyor. İşçi işe dönmek istiyor, yasaya bakıyoruz '4 ay sonra işe dönebileceksin' diyoruz ama aradan 4-5 yıl geçiyor. Ortada ne işveren kalıyor, ne işçinin işe dönme hevesi. Makul sürede yargılanma hakkının üzerinde durulması gerektiğini düşünüyoruz. Makul sürede dünya ortalamasının çok gerisindeyiz. Avrupa ortalamasının çok çok daha gerisindeyiz. 6 yıl süren bir dava için 17 bin lira tazminata hak kazandık. Yeterli olmayabilir ama bir şeye hükmedilmesi dahi kişiyi tatmin edebiliyor.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir