• DOLAR 32.315
  • EURO 35.115
  • ALTIN 2293.917
  • ...
Kürtçe seçmeli ders olsun!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Davutoğlu, Kürtçe seçmeli derslere yönelik Rûdaw’ın sorusunu yanıtladı. Davutoğlu, yanıtında “Seçmeli dersler konusunda Türkiye önemli bir mesafe almıştı. Bütün diller bu toprakların has dilidir. Türkçemiz ne kadar mukaddesse Kürtçe, Zazaca, Gürcüce, Çerkezce de hem mukaddes hem de saygındır. Hem öğretilmesi hem de sosyal alanda kullanılması bir insan hakkıdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı döneminde okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci başladı. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 3 Ocak - 21 Ocak 2022 tarihine kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

“Yaşayan Dil ve Lehçeler” adı altında Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde seçmeli dersler için de başvurular yapılabilecek. Ancak geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da seçmeli dersler için şartlar değişmedi.

Davutoğlu soruları yanıtladı!

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da bugün Ankara’da düzenlediği “2021 Türkiyesi ve 2022’den Beklentiler” adlı toplantıda Rûdaw’ın Kürtçe seçmeli dersler konusundaki sorusunu yanıtladı.

Gelecek Partisi'nin "2021 Türkiyesi ve 2022’den Beklentiler" toplantısından Davutoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de birçok alanda ciddi demokratikleşme sorunları var. Daha önce önemli adımlar atılmış konularda da Sayın Erdoğan kendisinin başlattığı süreçlerle ilgili olarak geriye gidici kısıtlayıcı politikalar uyguladı. Hemen hemen her alanda. Basın özgürlüğünden, kültürel haklardan siyasi örgütlenmeye kadar birçok alanda.

Seçmeli dersler konusunda Türkiye önemli bir mesafe almıştı. Bütün diller bu toprakların has dilidir. Türkçemiz ne kadar mukaddesse Kürtçe, Zazaca, Gürcüce, Çerkezce de hem mukaddes hem de saygındır. Hem öğretilmesi hem de sosyal alanda kullanılması bir insan hakkıdır. Biz bunu açık şekilde ifade eden ilk partiyiz. Bu konuda tutumumuz açık.

Geçmişte Artuklu Üniversitesi’nde Kürtçe öğretmenler için özel bir ders açıldı. Kürtçenin öğretilmesinde öğretmen eksikliklerinin giderilmesi lazım, bunun için kadro açılması lazım. Herhangi bir lisede bunların öğretilmesi için öğretmen kadrosu yoksa merkezden ne karar alırsanız alın, seçmeli ders uygulamasına geçemezsiniz.

Ayrıca seçmeli ders bloklarının birbirleriyle çelişkili olmaması lazım. Siyer dersi ile Kürtçe dersini aynı kategoriye koyduğunuzda çelişkilerle karşı karşıya kalırsınız. Daha esnek bir yaklaşımın benimsenmesi lazım. Bunun için kurumsal eksiklerin giderilmesi lazım. Kimsenin bu dillere önyargıyla bakmadığı ve kurumsal olarak da bu dillerin bu ülkenin zenginliği olduğunu benimsemesi lazım. Bütün bunlarda bir eksiklik olduğunu görüyorum.

Gelecek Partisi iktidarında Türkiye’nin tüm etnik grupların hak ve özgürlüklerini saygı gösterildiği, bu anlamda da Türkiye’nin has dillerini isteyen herkese öğretebildiği bir sistemin altyapısını temin edeceğiz” diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir