• DOLAR 32.595
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2505.191
  • ...
Kazakistan Büyükelçisi ülkesindeki olaylara ilişkin bilgi verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saperbekuly, büyükelçilikte bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere ülkedeki protestolar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Bazı büyük şehirlerdeki protestoların, "terörist, aşırılık yanlısı ve suç grupları" tarafından durumu ve şiddet eylemlerini tırmandırmak için kullanıldığını belirten Saperbekuly, bu bağlamda Cumhurbaşkanı Tokayev'in, huzursuzluğun önlenmesi için acil tedbir alınmasını emrettiğini ve ülke genelinde olağanüstü hal ilan ettiğini hatırlattı.

Saperbekuly, "Kazakistan'ın yurtdışında eğitilmiş iyi koordine edilmiş terörist grupların silahlı saldırganlığına maruz kaldığını gösterdi. İlk inceleme sonuçlarına göre, saldırganlar arasında radikal İslamcı grupların tarafında sıcak noktalara karışma konusunda deneyimli kişilerin de olduğu tespit edildi! Terörist gruplar sözde 'uyuyan hücrelerini' aktive ederek ortaya çıktılar. Maalesef , Kazakistan'ın kolluk kuvvetleri aynı anda çeşitli bölgelerde bu tür büyük ve koordineli saldırılara hazır değildi." dedi.

Daha sonradan düzenlenen kitlesel ayaklanmalara katılanların herhangi bir ekonomik ve politik talep ortaya koymadıklarını, müzakere etme niyetlerinin de olmadığını belirten Saperbekuly, bunların anayasal düzeni zorla devirmeyi amaçladığını savundu.

Ülke yönetiminin Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünden (KGAÖ) yardım almak zorunda kaldığını söyleyen Saperbekuly, "Şu anda KGAÖ üyesi tüm ülkelerin barış gücü birlikleri Kazakistan'a geliyor ve toplamda yaklaşık 2 bin 500 kişi var. 17. KGAÖ Kolektif Barış Gücü güçleri geçici olarak Kazakistan topraklarında bulunmakta ve durumun Kazakistan tarafının ilk dönüşünde istikrara kavuşmasının ardından ülkeden ayrılacaktır." diye belirtti.

Saperbekuly, "Kazakistan’daki teröristlerin planlı ve sistematik şekilde çalıştığını söylemiştik. Cumhurbaşkanımız gene bir bilgiyi bizimle paylaştı:  'Dışarıdan gelen teröristler geceleri morga saldırı düzenleyip, suç ortaklarının ölü vücutlarını çaldılar. Böylece iz kaybettirmeye çalışıyorlar.' Şu ana kadar, 16 asker, 1300 kolluk kuvvetleri yaralandı.  Sağlık bakanlığının verilerine göre, 4 Eyaletin toplam verisi (Kızılorda, Almatı, Cambıl ve Almatı şehri) 164 kişi vefat etti. İki Binden fazla kişi yaralı olarak kurtuldu. İç İşleri Bakanlığının 10 Ocak verilerine göre 7 bin 939 tutuklandı. Soruşturmalar devam ediyor." bilgilendirmesinde bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir