• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Sivil Anayasa Platformundan Hükümete uyarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KOCAELİ - Kocaeli Sivil Anayasa Platformunun Nisan ayı başında yapılan 4. yıl, 40. ay basın açıklamasının konusu Yeni Anayasanın savsaklamamsı ve hükümete uyarıydı.

Açıklamayı İnsan Hakları Savunucuları Derneği Genel Başkan Yardımcı Behlül Metin yaptı. Açıklamada, Yeni Anayasada, Türk ırkçılığı, Laiklik ve İlke ve İnkılapları yer alırsa Müslüman halkın bu anayasaya Hayır oyu vereceği vurgulandı.

Başta başörtüsüne özgürlük olmak üzere, uğradığı insan hakları ihlallerinden dolayı, mağdur olan kesimlerin, yeni anaysa ile bu yanlışlıkların düzeltilmesini beklediğini belirten Metin, bundan dolayı Yeni Anayasanın bir an evvel çıkması gerektiğini vurguladı.

Statüko partilerinin engellemelerine bakılmadan Anayasa komisyonun hazırladığı taslağın bir an evvel halka sunulması çağrısında bulunan Metin, "Bizler bu yeni anayasada, eğitimden, resmi göreve hayatın her alanında başörtüsünün kayıtsız şartsız özgür olmasını bekliyoruz. Biliyoruz ki başörtüsü, darbe anayasalarındaki, laiklik kuralına atıfla!, engellenmiştir. 1938 yılında bu kural antidemokratik bir şekilde, referandumsuz getirilmiştir. Fransa ve Türkiye'den başka hiçbir batılı demokraside olmayan bu ilke, halka zorla dayatılmaktadır. Başörtü yasağının mesnedi, laiklik kuralının, referandumsuz anayasa konulmasını!, asla kabul etmeyeceğiz.Yeni Anayasada laiklik kuralı yer alacaksa, başörtüsü mağduru kesimlerin bu anayasa hayır diyeceği muhakkaktır !." ifadelerini kullandı.

Yeni anayasada hiçbir ırka vurgu yapılmamasını ve halkı vatandaşlık ortak paydasında birleştiren bir anayasa olmasını gerektiğini dile getiren Metin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Irk dayatmasının 90 sene boyunca, Anadolu'da yüzyıllarca kardeşçe yaşayan halkı nasıl bir birine düşürdüğünü, 50 bin insanımızın hayatına ve halkın 300 milyar dolarına mal olduğunu gördük. Darbe anayasasındaki ırkçılık dayatması 75 milyon insanımızın da huzuru kaçırmıştır. Yeni Anayasa ile 90 senelik bu hatadan dönülmesini ve ırkçılıktan arındırılmış, hiçbir ırka atıfta bulunmayan, yeni bir anayasanın olmasını istiyoruz. İnanıyoruz ki içinde bulunduğumuz barış süreci ancak bu şekilde, ırkçı olmayan bir anayasa ile pekişir."

Açıklamasını hükümete uyarılarla sürdüren Metin, "Siz ne yaparsanız yapın, statüko kafalılar ve seçmenleri sizin Yeni Anayasanıza HAYIR diyeceklerdir.!!, içinde ilke ve inkılaplar, ırkçılık , laiklik olsa dahi. Bunları Yeni Anayasaya koyarsanız, bu maddeler yüzden insan hakları ihlalline uğramış kesimler de, yeni görüntülü anayasaya onay vermeyecektir. Yeni anayasayı geçiremeyeceğiniz gibi, bu konuda büyük bir prestij kaybına uğrayacaksınız. Onun için statükocukların ne dediğini boş verin, halkımızı mağdur eden eski anayasa maddelerini boş verin, yapacağınız anayasa gerçekten eskisiyle alakası olmayan, yeni bir anayasa olsun, önümüzdeki yüz yılın anayasası olsun ki halktan onay alsın. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir