• DOLAR 32.386
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.86
  • ...
Yezidiler: Arazilerimizi geri istiyoruz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN- Devletin ve PKK`nın baskıları sonucu topraklarını terk ederek Avrupa`ya giden Batmanlı bazı Yezidiler, emanet ettikleri köylerini ve topraklarını bazı köylülerden alamadıklarını iddia ederek hukuki süreç başlattılar. Daha önce Beşiri`ye bağlı köylerde ikamet ettiklerini belirten Yezidiler, köylerine ve tapulu arazilerine geri dönmek için açtıkları davanın ikinci duruşmasına katılacaklarını ifade ettiler.
 
1992 yılında köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirten Yezidi Nedin Erkiş, Beşiri ilçesinin Kuşçukuru köyündeki tapulu arazilerini senet, sözleşme ve ses kaydı alarak köyün ileri gelenlerine teslim ettiklerini söyledi.
 
Tapulu arazilerinin hiçbir karşılık olmaksızın 22 yıl boyunca sürüldüğünü belirten Erkiş, Türkiye`de kendilerine bakışın değişmesi ile geri döndüklerini söyledi.
 
Konu ile ilgili olarak İLKHA`ya konuşan Erkiş, "Beşiri ilçesine bağlı Kuşçukuru köyümüzü ve bunun içinde tapulu ev ile arazilerimizi emanet olarak köyün ve bölgenin ileri gelenlerine teslim edip ayrıldık. Döndüğümüz zaman bize ev ile topraklarımız aynen verilecekti. Türkiye`de mevcut hükümetin iyi şartlar oluşturması ile birlikte Avrupa`da bulunan ailelerimizle geri dönmeye karar verdik. Onun için gelip köyümüzü emanet ettiğimiz kişilerle ve ileri gelenleriyle konuştuk. Önce bize gelebileceğimizi söylediler. Dönüş hazırlığı yaptığımız dönemde, verilen sözlerinden caydılar. Bizde haklarımızı hukuki boyutuyla arayacağımızı söyledik. Davamızın ilk duruşması 2013 yılının Şubat ayında gerçekleşti. 2. davamız ise 8 Mayıs Çarşamba günü 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecektir. Biz işin hukuki boyutlara gitmesini istemezdik. Ancak emanetimiz bize geri verilmeyince, bize de başka çare bırakılmadı" dedi.
 
1992 yılında devletin kendilerinden korucu olmalarını istediğini PKK`nin ise dağa çıkmalarını istediğini ileri süren Erkiş, hiçbir dayatmayı kabul etmediklerini ifade etti. Erkiş şöyle konuştu: "1992 yıllarında devlet bize hiçbir zaman sahip çıkmadı. Din hanemize bile X - 0 yâda boş geçiliyordu. Hukuksal haklarımız ve can güvenliğimiz o dönemlerde hiçbir zaman olmadı. Halkın bizim üzerimizde ciddi anlamda psikolojik bir savaşı vardı. Devletin bize uygun gördüğü koruculuk sistemini red ettiğimiz için, diğer taraftan dağa çıkılmamız istenildi. Onu da kabul etmeyince köylerimizi boşaltmak zorunda kaldık. 1984 yıllarında Türkiye`de 50 bin civarında Yezidi vatandaşı var iken bu sayı şimdi 500`den az Yezidi vatandaşı bulunuyor" (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir