• DOLAR 32.836
  • EURO 35.453
  • ALTIN 2515.035
  • ...
Karlıova`da Kutlu Doğum coşkusu - video
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından Karlıova`da (Kanireş) düzenlenen Kutlu Doğum programı, ilçe merkezi başta olmak üzere çevre köy ve mezralardan yoğun katılımla gerçekleşti.

Karlıova Belediye Önü Meydanında yapılan etkinliğin başlamasına kısa süre kala kesilen elektrikler, programın sonuna verilmedi. Elektrik kesintisi peygamber aşıklarının tepkisine neden olurken, programa kurulan jeneratörle devam edildi.

Sunuculuğunu Ömer Aşkın`ın yaptığı etkinlik, Serdin Kılıç`ın okuduğu Kuran`la başladı. Çocuk İlahi Grubunun okudukları mevlitle devam eden programda, Özlem Ajans Sanatçılarından Remzi, Hikmet ve Ömer, seslendirdikleri ilahilerle katılımcıları coşturdu. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş ve Molla Kerbela Şanlı ise peygamberimizi konu alan kısa konuşmalar yaptı.

O kız çocuklarını gömülmekten kurtardı

Hz Muhammed (sav) gelmeden önce yaşanan cahiliye dönemi hakkında bilgi veren Mehmet Göktaş, "Hepimizin bildiği gibi kız çocukları diri diri gömülüyordu, kız çocukları yüz karasıydı, kızı olan bir adama müjdeyi verdiklerinde dünyası başına yıkılıyordu adeta, yüzü mahkeme duvarı gibi oluyordu. Küçücük bir kız çocuğu babasının ellerini sımsıkı tuttuğunda, babam beni pikniğe ya da çarşı pazara götürüyor derdi oysaki babasının ona tuzak kurduğundan onu diri diri gömeceğinden haberi yoktu. Babaları onları gömdüklerinde bile oyun zannediyorlardı. İşte bu peygamberin gelişiyle onlar bu zihniyetten kurtuldu herkes kız çocuklarını diri diri gömmekten kurtuldu ve kızlarını bağırlarına bastılar artık. O peygamber yıllar sonra Medine`ye geldiğinde, bütün putların yerle bir olduğu zamanda o masum kız çocuklarının hikayelerini dinlediğinde gözleri yaşlarla dolardı. İşte o peygamber onları bu zulümden kurtardı" dedi.

Kız çocuklarının neden diri diri gömüldüğünü de anlatan Göktaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi bir bankadan kredi almak istediğinizde öncelikle sizden bir karşılık ister, gayrimenkullerinizi araştırırlar. O zamanda borç para almak isteyenin kızlarını sorarlardı, parasını geciktirdiklerinde, hemen kızlarını ellerinden alıyorlardı ve o masum kızları kullanıyorlardı ta ki paralarını alana kadar. İşte bu yüzden kız çocukları istemiyorlardı."

Peygamberimiz minberden inip torunlarıyla kucaklaştı
Peygamberimizin çocuk sevgisine de değinen Göktaş, "Peygamberimiz çocukları çok severdi onu için Fatma`nın yeri ayrı torunların yeri ayrıdır ve bakin ki, yüce Allah peygamberimizin hiçbir erkek çocuğunu bırakmamıştır ve hepsi efendimizden önce ölmüştür, sadece Fatma yani kız evladı kalmıştır. O dönemde erkek evlatlarının da kucağa alınıp sevilme şansları yoktu. Hasan, Hüseyin`in mescide girdiğini gören efendimiz hemen minberden inip onları kucağına alıp sevip öptükten sonra gönderiyor ve bu Allah`ın bana verdiği bir merhamettir diyor. Şimdiki müftüler bir imamın böyle yaptığını gördükleri anda hemen görevlerinden alırlar" diye konuştu.

Şüphesiz ki salavatlarınızı peygamberimiz duyuyor
Molla Kerbela Şanlı ise yaptığı konuşmada, "Bizler şimdi işimizi gücümüzü bırakmış sadece ve sadece onun rızası için bu alanda toplanmış tekbirler, salavatlar getiriyoruz. Sanmayın ki Medine`yi münevvere bundan habersiz, arşı ala bundan habersizdir. Müjdeler olsun ki efendimiz sesimizi duyuyor ve bizi burada yalnız bırakmamıştır. Allah şimdi meleklere diyor ki bir kalabalık toplanmış yani bizden bahsediyor ve o kalabalık beni zikrediyor, falanca kişi benim için ağlıyor diyor. Hiç bir şeyimiz, hiçbir hareketimiz başıboş değildir. Biz daha yokken o bizlere dua ederdi bizim için göz yaşı dökerdi, ondan sonra gelecek nesilleri yani bizleri kardeş edinmişti. Ve o vefat ettiği ana kadar `ümmetim ümmetim` demişti. Şimdi biz de `ey Resul senin için başımıza ne bela gelirse, ne sıkıntı gelirse, başımız üstüne` diyoruz" şeklinde konuştu.
Karlıova genelinde çekilen salavatlar, hatimler ve kelim-i tevhidlerin açıklanıp teslim edildiği program, seslendirilen ilahi ve ezgilerle devam etti.

Program Serdin Kılıç`ın yaptığı dua ile sona erdi. (Bülent Temiz, Nihat Kanat - İLKHA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir