• DOLAR 32.37
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.441
  • ...
Suudi Arabistan’dan Lübnanlı siyasilere “Hizbullah” çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın Suudi Arabistan’a yönelik ithamlarına, Suud’un Lübnan Büyükelçisi Buhari’den cevap geldi.

"Riyad, Lübnan'daki siyasi partilerin ülkelerinin çıkarlarını öncelemelerini ve Hizbullah'ın devletin tüm alanları üzerindeki terör hegemonyasını sonlandırmalarını umuyor." ifadelerini kullanan Buhari, Lübnan hükümetine Suudi Arabistan ve Körfez'i etkileyecek faaliyetleri durdurmaları için çağrıda bulundu.

Büyükelçi Buhari, "Hizbullah'ın terör faaliyetleri ve bölgesel askeri davranışları Arap ulusal güvenliğini tehdit ediyor." dedi.

HİZBULLAH LİDERİNİN SUUDİ ARABİSTAN'I HEDEF ALAN SÖZLERİ

Hizbullah lideri Nasrallah, 3 Ocak'ta yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan'ın Lübnan'da Irak ile Suriye'deki projesini boşa çıkaranlar ve Lübnan'ın küçük bir Suudi emirliğine dönüşmesine engel olanlarla sorun yaşadığını söylemişti.

Riyad yönetimini DEAŞ ile tekfircilerin arkasında durmakla suçlayan Nasrallah’ın bu açıklamalarından sonra 4 Ocak'ta, Şiilerin yoğunlukta yaşadığı mahallelere Kral Selman'a yönelik hakaretler içeren afişler asılmıştı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise Nasrallah'ın Suudi Arabistan hakkındaki açıklamalarının hükümetin tutumunu yansıtmadığını ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn da Mikati gibi devletin resmi tutumuna vurgu yapmış ve Suudi Arabistan ile ortak çıkarlarının bulunduğunu belirtmişti.

LÜBNAN VE KÖRFEZ İLİŞKİLERİ

Lübnan’ın başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiler, bir süre önce de dönemin Lübnan Enformasyon Bakanı George Kardahi'nin açıklamaları nedeniyle gerilmişti.

Kardahi, 27 Ekim 2021'de yayınlanan bir televizyon programında, Yemen'deki tutumu nedeniyle Suudi Arabistan'a yönelik suçlayıcı ifadeler kullanmış, bu söylemlerin ardından Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt, Beyrut'taki büyükelçiliklerini 29-30 Ekim'de geri çağırmıştı.

Açıklamalarıyla diplomatik krize yol açan Kardahi, 3 Aralık 2021'de görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Ancak Kardahi'nin istifasına rağmen söz konusu Körfez ülkeleri Lübnan ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir