• DOLAR 32.548
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2427.683
  • ...
`Devlet ve CHP Dersim olaylarıyla yüzleşmeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Mersin`de bulunan Tunceliler (Dersimliler) Derneği, `Dersim Katliamı`nın 76.Yıl dönümüne ilişkin basın açıklaması yaptı.

Dersim olayları için CHP`yi yüzleşme çağıran Tunceliler Derneği Şube Sekreteri Celal Temiz, "Dersim`de planlı ve çerçevesi çizilmiş bir şekilde uçaklar ve bombalarla her şey katledildi. Buradan Başbakan Erdoğan`a sesleniyoruz: 1937-38 yıllarında yaşananların `katliam` ve gerekli görülürse özür dileyeceğini açıklamasının ardından hiçbir somut adım atmamıştır" dedi.

Mersin Taş Bina önünde toplanan dernek üyeleri, üzerinde taleplerin yazıldığı pankart ve Seyit Rıza`nın resminin bulunduğu pankart açarak, sık sık "Arşivler açılsın, devlet hesap versin", "Katil devlet hesap verecek" şeklinde sloganları attı.

Dernek adına açıklama yapan Mersin Tunceliler (Dersimliler) Derneği Şube Sekreteri Celal Temiz, Dersimli Kürt-Aleviler olarak `barışın` tarafında olduklarını ifade ederek, artık ölümlerin olmaması için barışa sonuna kadar çözüm sürecine destek vereceklerini söyledi.

Konuşmasına Dersim olaylarının tarihsel sürecini anlatarak devam eden Temiz, 4 Mayıs 1937`de Bakanlar Kurulu`nda alınan kararla Dersim`de `Tedip ve Tenkil Harekatı` adı altında travmatik etkileri günümüze kadar süren etnik temizlik uygulaması başlatıldığını ileri sürdü. O yüzden 4 Mayıs`ı `Kara Gün` olarak andıklarını ifade eden Temiz, devlet yetkililerini tarihle yüzleşmeye davet etti.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan`ın olayı kabul ettiğini hatırlatan Temiz, konuşmasına şöyle devam etti: "Dersim`de planlı ve çerçevesi çizilmiş bir şekilde uçaklar ve bombalarla her şey katledildi. Buradan Başbakan Erdoğan`a sesleniyoruz: 1937-38 yıllarında yaşananların `katliam` ve gerekli görülürse özür dileyeceğini açıklamasının ardından hiçbir somut adım atmamıştır. Genel Kurmay Başkanlığı belgelerin tasnif edileceğini yani ayıklanacağını belirterek, bu belgeleri gizlemeye devam edeceğini açıklamıştır. Dersim`de binlerce masumu katleden kimselerin bir kahraman gibi hava limanlarına, kışlalara, cadde ve sokaklara verilen isimlerini geri almak çok mu zor bire olaydır."

"CHP tarihiyle yüzleşmelidir"
CHP`ye de çağrıda bulunan Temiz, CHP`yi siyasi tarihiyle yüzleşmeye davet etti. Temiz, "Cumhuriyet tarihinin bütün insanlık dışı uygulamalarının ardında CHP`nin ırkçı, milliyetçi politikaları yer almaktadır. Bu gerçekleri göz önünde bulundurarak partinizin politikaları ve katliamdaki rolüyle açıkça ve cesurca yüzleşin ve bunun gereğini yerine getirin" dedi.

Temiz, devletten `Arşivler açılsın`, `Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın`, `Dersim ismi iade edilsin`, `Sürgün edilen ve evlatlık verilenlerin listeleri açıklansın` taleplerinde bulunduklarını açıkladı.
Grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir