• DOLAR 32.522
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2421
  • ...
Amed`in fethi tekbirlerle kutlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Peygamberler ve Sahabiler şehri olan Amed`te Diyarbakır`ın fethinin 1374 yılı münasebetiyle Anadolu Gençlik Derneği bir program düzenledi. Gerçekleştirilen fetih programına Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan (AGD Başkanı), Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bozan, HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Vedat Turgut, eski milletvekili Fethullah Erbaş, Eğitimci Yazar Abdulvahap Ekinci, Güney Afrikalı Hafız Abdurrahman Sadien, katıldı.

 Fetih programının açılışı, Diyarbakır`ın tarihi Ulu Cami İmamı M.Emin Mülayim`in Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

 Okunan Kur`an-ı Kerim`in ardından kısa bir konuşma Anadolu Gençlik Derneği Amed Şube Başkanı Abdurrahim Ergin, Diyarbakır`ın fethi esnasında Kürtlerin kendi isteğiyle İslam`ı kabul ettiğini belirterek, Kürtlerin, huzuru, kardeşliği ,barış kardeşliği seçtiğini söyledi. Ergin,kardeşliğin, barış ve huzurun adresini ise İslam olarak gösterdi.

 Ergin son olarak, Diyarbakır`da ki inancın Kudüs`ün fethini veren aşk ve inanç olduğunu söyledi.

 Ergin`in konuşmasından sonra Anadolu Gençlik Diyarbakır Şubesi Ortaöğretim Komisyonu öğrencileri İslam âlimlerinin birbirinden güzel veciz sözlerini seslendirdiler.

 Programda bir konuşma yapan Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan, Peygamberler ve sahabeler şehri Diyarbakır`da olduğunu hatırlatarak, "minaresinden 1374 yıldır şehadetlerin yükseldiği beşinci Harem-i Şerif Ulu Camii`nin bulunduğu topraklardayız" dedi,

 Turhan, Diyarbakır`ın fethinin kısa bir tarihçesini verdi. Turhan, İstanbul`da 560 yıldır okunan ezanın, Diyarbakır`da ise 1374 yıldır okunduğuna dikkat çekerek: "639 yılında fethedilen Diyarbakır o tarihten bu tarihe İslam`ın bu topraklardaki kalesi olmuştur. Fetih esnasında, Amed halkının çoğu kendi rızalarıyla Müslüman olmuştur. Müslüman olmayanlar da kendi inançlarında serbest bırakılmıştır. Bu böyle olmasaydı bölgede farklı inançlara sahip hiç kimse kalmazdı. Fetihle birlikte Medine`den Mekke`ye, Mekke`den Kudüs`e taşınan Kelime-i Tevhid Sancağı Kudüs`ten de Diyarbakır`a taşınmıştır. Diyarbakır İslam`ın kalesi olmuştur. Bu kale 27 Mayıs 639`dan bu zamana hiç düşmemiştir. Bu kale Selahaddin`lerin kalesidir. Bu kale Said`lerin kalesidir. Bu kale Molla Yahya`ların kalesidir." dedi.
Kardeşliğin lafla olmayacağını vurgulayan Turhan, Osmanlıya zorla imzalatılan Sevr Antlaşması`nın bu topraklardaki Müslüman Kürt halkının liderlerinden, Şeyh Mahmut Berzenci tarafından yırtılıp atıldığının altını çizdi.

 Hafız Abdurrahman Sadien`in Kur`an ziyafeti ise katılımcılara manevi bir atmosfer yaşattı.

Araştırmacı ve yazar Abdulvahap Ekinci ise yaptığı konuşmada," Çözüm sürücenin başarıya ulaşmasını istiyorsanız Diyarbakır Newrzoz Parkı Miting Alanı`nda Kutlu Doğum için toplanan milyonları hesaba katın" dedi. 

 Fetih programı Grup Yürüyüş ve Seyfullah`ın seslendirdiği ilahi ve ezgilerle devam etti.

 Program giriş esnasında verilen gişe fişlerinin üzerinde ki numaralara göre yapılan umre çekişinin (3 kişi )ardından yapılan dua ile sona erdi.

 Salon dışında ise kurulan kermesin yanında Ayasof`ya camisinin tekrar ibadete açılması için imza stantları açıldı. Katılımcıların imza kampanyasına büyük bir ilgi gösterdiği dikkatlerden kaçmadı. (Osman İçli /Hüseyin Yalçın /Fikret Kavgalı / Sedat Aslan-İLKHA)

 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir