• DOLAR 32.604
  • EURO 34.731
  • ALTIN 2518.901
  • ...
Kazakistan genelinde olağanüstü hâl ilan edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çok sayıda gösterici, Almatı belediyesi binasını ele geçirme girişiminde bulunurken güvenlik güçleri, kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile müdahale etti. 1000'den fazla olduğu belirtilen göstericiler, belediye binası önündeki meydanda bulunan güvenlik kameralarını kırıyor ve parke taşlarını söküyor. Belediye binası çevresinde silah sesleri duyulurken, binada yangın çıktığı belirtiliyor.

Kazakistan'ın bir diğer büyük kenti Aktobe'de de gerilim tırmanırken protestocular belediye binasını ele geçirdi. Güvenlik güçleri, sayıları yaklaşık 1000 civarında olduğu belirtilen protestocuları durduramadı. Güvenlik güçleri, eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.

Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da da 19 Ocak’a kadar olağanüstü hâl ilan edildi. Nur-Sultan’da devlet başkanlığı kararnamesi ile ilan edilen olağanüstü hâl bugün yerel saat ile 16.00’dan (TSİ 13.00) itibaren geçerli olacak ve 19 Ocak gece yarısına dek sürecek. Olağanüstü hâl kapsamında Nur-Sultan’da 23.00-07.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacak. 

Ülkede daha önce protestolar nedeniyle Almatı kenti ile Mangistav bölgesinde olağanüstü hâl ilan edilmişti.

Olağanüstü hâl döneminde uygulanması yönünde talimat verilen önlemler ve geçici kısıtlamalar şöyle:

Kamu düzeni güvenliği, özellikle önemli resmi ve stratejik tesislerin yanı sıra halkın yaşamını ve ulaşımın işleyişini sağlayan tesislerin güvenliği artırılacak,

Nur Sultan şehrinde araçlar da dahil olmak üzere seyahat özgürlüğüne kısıtlamalar getirilecek,

Özel kişilerin kimlik belgelerinin kontrol edilmesi, üst araması yapılması, eşya ve taşıtların aranması sağlanacak,

Nur Sultan şehrine giriş çıkışlar kısıtlanacak,

Barışçıl toplantıların, eğlence, sportif ve diğer toplu etkinliklerin düzenlenmesi ve yapılması yasaklanacak,

Grevler ile tüzel kişilerin faaliyetlerini askıya almaya veya sonlandırmaya yönelik diğer yöntemler yasaklanacak,

Silah, mühimmat, patlayıcı, özel araç, zehirli madde satışı yasaklanacak, ilaçlar, uyuşturucu ve uyarıcı maddeler, öncül maddeler, ayrıca etil alkol için özel satış rejimi oluşturulacak,

Özel ve tüzel kişilerin silah ve mühimmatına, zehirli maddelerine geçici olarak el konulması, ayrıca tüzel kişilerin muharebe ve eğitim amaçlı askeri teçhizatına, patlayıcı ve radyoaktif maddelerine geçici olarak el konulması sağlanacaktır.

Olağanüstü hâl ilanının ardından yayınlanan bir diğer kararnamede ise, Almatı kentine taşıtla ve yaya olarak giriş yapılmasına, kentten çıkış yapılmasına kısıtlama getirildi. Güvenlik güçlerine vatandaşların belgelerini kontrol etme, üstlerini, eşyalarını ve araçlarını arama talimatı verildi.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'in Almatı'daki konutu protestocular tarafından ele geçirildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir