• DOLAR 32.515
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2486.048
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Elektriğe gelen yüzde 120 ve doğal gaza gelen yüzde 25 zam kararı karşısında halkın şaşkınlık ve tepkisi sürüyor.

Pandemiyle birlikte zaten ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuştuklarını ifade eden halk, düşük gelirleriyle elektrik ve doğal gaz faturalarını ödemelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak zamların geri alınmasını istedi.

Fiyatların bu şekilde devam etmesi durumunda birçok kişinin soba veya başka ilkel şartlarda ısınıp aydınlanmaya yöneleceğini belirten halk, elektrik ve doğal gazı kullanamayacak duruma geleceklerini söyledi.

Yapılan zamlardan dolayı halkın canından bezdiğini kaydeden Abdülbasir Onuk, İLKHA muhabirine, halkın çok büyük sıkıntılar içerisinde olduğunu anlattı.

Abdülbasir Onuk

“Artık bütçemiz yetmiyor”

Faturalarının ikiye katlandığına işaret eden Onuk, “Zaten elektrik fiyatları yüksek geliyordu, yılbaşıyla beraber tekrar zam geldi. Eski faturalarımızı ödemekte zorlanırken şimdi ise faturalar ikiye katlandı. Böyle giderse 50 yıl öncesine gidip mum ile aydınlanıp, yemeğimizi ateşte pişirmeye başlayacağız. Yapılan zamlar zengine fazla dokunmaz ama asgari ücretle çalışan ve normal esnaf bayağı sıkıntı çekecektir. Benim elektrik faturam 400-500 lira arasında geliyordu, yeni zamlarla faturam bin lirayı bulur. Böyle olunca elektriğe mi, tüpe mi, gıdaya mı yetişeceğim bilemiyorum. Çünkü bütçemiz artık yetmiyor. Zamların geri çekilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Mücahit Erkan

“Elektrik kullanamaz hale geldik”

Dünyanın hiçbir yerinde elektriğe ve doğal gaza böyle bir zammın yapılmadığını belirten Mücahit Erkan ise şunları söyledi:

“Elektrik ve doğal gaza yılbaşında çok aşırı bir zam yapıldı. Artık elektrik kullanamaz hale geldik. Elektriğe yüzde 125’ün üzerinde zam olur mu? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir zam yoktur. Ama Türkiye’de oldu ve işte bunu da yaptılar. Bu zamlar bizi perişan etti. Eskiden faturam 200 lira civarında geliyordu, demek ki bundan sonra 400 gelecek. Ben bunu nasıl ödeyeceğim? Düzenli bir işte çalışmadığım için bir asgari ücret kadar gelirim yok. Devletten bu zamları geri çekmelerini istiyoruz.”

İlhan Tülay

“Zamların iptal edilmesini istiyoruz”

Elektrik ve doğal gaza yapılan zamların iptal edilmesi gerektiğini söyleyen İlhan Tülay, “Elektrik faturamı ödemeye gittim, benim indirim hakkım vardı onu da kaldırmışlar. Yeni yıl ile beraber elektriğe yüzde 100’ün üzerinde zam geldi. Faturamı ödemezsem gelip elektriğimi kesecekleri için borçla da olsa mecburen ödeyeceğim. İş olmadığı için akşama kadar kahvede oturuyorum. Her gün her şeye zam geliyor. Devletten zamları iptal etmesini istiyoruz.” dedi.

Faysal Çelik

“Millet zamlardan dolayı perişan halde”

Zamlardan dolayı milletin perişan olduğunu dile getiren Faysal Çelik, “Millet maaşları yetmediği için fatura ve giderin altından kalkamıyor. Bir yıl içerisinde defalarca elektrik ve doğal gaza zam geldi. Elektrik ve doğalgaz fiyatları zaten yüksekti, yılbaşından sonra daha da yükseldi. Millet zamlardan dolayı perişan halde. Elektrik faturam 180 ila 200 lira arasında geliyordu şu anda ise 400-500 arasında gelir herhalde. Devletin bu zamları iptal etmesini ve indirim yapmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Ceylan Orak

“Yapılan zamları kabul etmiyoruz”

Artık faturalarını ödeyemez hale geldiklerini belirten Ceylan Orak da şunları kaydetti: “Çünkü maddi imkânımız artık yetmiyor. Çocuklarım okuyor ve eşim rahatsız nasıl yapacağız. Asgari ücrete zam yaptılar ama her şeyin fiyatı üç kat arttı. Elektriğe, doğal gaza, tüpe ve daire kiralarına fahiş oranda zam geldi. Vatandaş olarak yapılan zamları kabul etmiyoruz. Bu zamlar nereye kadar sürecek? Yetkililerden milletin halinden anlamalarını bekliyoruz.”

Yusuf Usta

“Artışlara bir önlem alınmazsa insanlar çok zor durumda kalacaktır”

Zamların önünün alınmasını isteyen esnaf Yusuf Usta, “Zamlardan dolayı halk artık bir tavuk döner alamaz hale geldi. Ne kiracı kirasını verebiliyor ne millet bir dürüm yiyebiliyor. Artık millet ne yapacağını bilemiyor. Millet faturalarını ödeyemediği için alıp başını gidecektir. Sadece elektriğe değil her şeye zam geldi. Sadece elektrik olsa eyvallah diyeceğiz ama maalesef A’dan Z’ye aklınıza ne geliyorsa her şeye zam geliyor. Bu artışlara bir önlem alınmazsa insanlar çok zor durumda kalacaktır.” diye konuştu.

Aziz Sölümboz

“Aldığımız maaşın hepsi elektriğe, doğal gaza, vergilere gidiyor”

Elektrik ve doğal gaza yapılan zamlara tepki gösteren Aziz Sölümboz, “Aldığımız maaşın hepsi elektriğe, doğal gaza, vergilere gidiyor. Bir arabanın vergisi 40 liradan 800 liraya çıktı. Elektrik ve doğal gaza yapılan zamların durdurulmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Muhyeddin Savaş

“Bu nasıl bir adalet?”

Artan maliyetlerden dolayı işçi çalıştıramaz hele geldiklerini belirten Muhyeddin Savaş, şu ifadeleri kullandı:

“Daha önce 2-3 tane işçi çalıştırıyordum, şu anda maddi imkânsızlıktan dolayı tek başıma sabah 07.30’dan gece saat 01.00 civarında eve gidiyorum. Bu da imkânsızlıktan dolayıdır. Yeni yılda elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar fahiş bir fiyattır. İnsan bu zamları kabul edemez ki. Bir elektrik faturasına 700-800, doğalgaza bin lira ödüyorsam demek ki bu ülke yaşanmayacak hale gelmiştir. Asgari ücretli bir insanın sadece bir faturasına bin lira zam geliyorsa bu nasıl bir adalet? Yapılan zamların bir an evvel geri alınması gerekiyor.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız