• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Almanların Bölge Merkezi Türkiye
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Dışhaber Servisi
Türkiye; Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Yakın Asya bölgelerinin merkezinde yer alan konumuyla bu bölgelerdeki tüketicilere ulaşmak için önemli noktalardan birisi olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda birçok uluslararası şirket gibi Alman şirketleri de Türkiye’yi bölgesel merkez olarak kullanıyor.
 
Alman kimya şirketi BASF’nin Türkiye’deki genel merkezi, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da bulunan BASF iştiraklerinin de genel merkezi konumunda. Alman dayanıklı tüketim ürünleri şirketi BSH’nin dünya çapında satış organizasyonunda BSH Türkiye Türkiye ve Orta Asya`ya ek olarak Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Yakın Doğu bölgelerinden de sorumlu.
 
Siemens`in Almanya`daki merkez ofisinin yerel temsilcilere know-how aktarma politikasıyla Türkiye`deki Siemens A.Ş. Enerji Üretimi Bölümü de birçok iş alanında bölgesel bir yetkinlik merkezi haline geldi.
Bu bölgesel yetkinlik Türkiye, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerindeki etkinliklerini de kapsıyor. Bu şirketlere benzer şekilde birçok Alman şirketi Türkiye’deki ofislerinden bölgedeki satış ve yatırımlarını yönlendiriyor.

Türkiye Üzerinden Satış ve Yatırımlar Yapılıyor
Avrupa’daki kemer sıkma politikalarının yaygınlaşmasından sonra tüketim piyasalarının daralmasıyla başta Alman şirketleri olmak üzere Avrupalı şirketler yeni potansiyel alanlar arayışına girdiler. Türkiye, hem kendi tüketim yapısı ile hem de bölgesindeki potansiyel ile Alman şirketleri için önemli bir merkez olarak öne çıkıyor. Alman şirketleri Türkiye üzerinden bölge ülkelerine satış yapıyor.
 
Türkiye’de bulunan Alman şirketlerinin, Türkiye’den yaptığı satışlar ülkede ihracat olarak hesaplanıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin en son açıkladığı İhracat 1000 araştırmasına göre bu listeye giren Alman şirketlerinin Türkiye’nin yakın bölgesine, Türkiye üzerinden yaptığı satışların önemli bir seviyeye geldiği görülüyor.
 
Araştırmada yer alan belli başlı 10 Alman şirketinin Türkiye’nin yakın bölgesine yaptığı satışlar 2011 yılında 150 milyon dolar oldu. Alman şirketleri, Türkiye’de bulunan ofisleri aracılığıyla bölge ülkelerine sadece satış yapmıyor, bu ülkelerde farklı yatırım projelerine de dahil oluyor. En son örneklerden bir tanesi Siemens Türkiye`nin Irak`taki enerji projesi oldu.
 
Bu proje ile Siemens Türkiye, Irak’ın enerji altyapı geliştirme projesi çerçevesinde 62,1 milyon Euro değerinde, 24 adet dağıtım merkezi inşa edecek. Siemens Türkiye Altyapı ve Şehirler Sektörü bu proje için Irak Elektrik Bakanlığı’ndan projenin ihalesini alan Japon Toyota Tsusho Şirketi ile çalışacak. Türkiye Siemens’ten yönetilecek olan projede kullanılacak olan ürünler hem Avrupa hem de Türkiye`de üretilecek.

Almanlar Yatırımları Kesmedi
Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 5 bini aşkın Alman sermayeli firma bulunuyor. Böylelikle AB ülkeleri içinde Türkiye’de en çok şirketi bulunan ülke olarak Almanya öne çıkıyor. Bakanlığın uluslararası yatırım rakamlarına göre Alman merkezli şirketler 2012 yılında Türkiye’ye 532 milyon dolar yatırım yaptı.
 
Aynı dönemde Almanya’dan Türkiye’ye yatırım yapan şirketlerin sayısı 401 oldu. 2013’ün ilk 2 ayı itibariyle de Almanların Türkiye yatırımları devam etti. İlk 2 ayda Almanya’dan Türkiye’de yatırım yapan şirketlerin sayısı 34 olurken, bu ülkeden Türkiye’ye gelen doğrudan yatırım tutarı da 505 milyon dolar oldu.
                                                                                                                                 - Deutsche Welle-

Bu haberler de ilginizi çekebilir