• DOLAR 32.58
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2410.915
  • ...
Pentagon , İran`a Gözdağı Veriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Dışhaber Servisi
Pentagon, İran tarafından büyük bir titizlikle korunan nükleer tesisleri yıkmak üzere, en etkili bombalarından biri olan `Bunker Buster`larını daha ileri özelliklere sahip olacak şekilde yeniden tasarladı.

ABD`li yetkililer söz konusu silah üzerinde yapılan geliştirmelerin, diplomatik kanalların tıkanması halinde ABD`nin İran`ın nükleer silah yapmasının önüne geçebileceği konusunda İsrail`i ikna etmekte büyük önem taşıdığını belirtti. Diğer taraftan İsrail ordusu bunu kendi kendine gerçekleştirebilecek durumda değil.

Görüşmelerde yer alan diplomatlar, ABD`li yetkililerin son haftalarda birçok kez İsrailli askeri ve sivil liderlerle bir araya geldiğini ve bombanın önceki versiyonuna ait videolar izlettiğini belirtti. Diplomatlar, ABD Hava Kuvvetleri`ne ait gizli videolarda bombanın yüksek irtifa testlerinde hedefini vururken görüldüğünü ayrıca İsrailli liderlere yapılan geliştirmeler konusunda bilgi verildiğini açıkladı.

Görüntüleri izleyen kişiler, bombanın hedefini santimetre bazında vurarak yere girdiğini ve ardından yeraltına büyük bir patlamaya yol açtığını belirtti.

Hedefte Fordo Nükleer Tesisi Var
Pentagon`un nükleer olmayan 13.600 kilogramlık en büyük bombası Massive Ordnance Penetrator (MOP) yere çukur açma gücünün artırılması için tasarlanmış fünyelere sahip. Hedefi vurma hassasiyetinin arttırılması için ise güdüm sistemi güncellendi.
 
İran`ın hava savunmalarına yakalanmaması ve Kum Şehri yakınındaki bir dağın altına gömülü haldeki Fordo nükleer tesisine ulaşıp tesisi yıkabilmesi için yüksek teknolojiye sahip ekipmanlar kullanıldı. Fordo nükleer tesisine karşı güncellenen MOP henüz uçaktan atılarak test edilmedi.

Hem ABD hem de İsrail Fordo`nun havadan imha edilemeyeceğinden endişeleniyor. Bu sorunun üstesinden gelinmesi sayesinde, İran`ın nükleer programını yavaşlatması konusunda yapılan görüşmelerde diplomatların da elinin güçleneceği düşünülüyor.

ABD`li yetkililer 2012 yılında yaptıkları açıklamada en büyük bombalarının kompleksin içindeki santrifüjlere girebileceğini düşünmediklerini ifade etti. İran burada sivil amaçlara hizmet ettiğini söylediği saflaştırma işlemini gerçekleştiriyor. ABD ve müttefikleri, ülkenin nükleer silah yapmayı hedeflediğini düşünüyor.

Pentagon o dönemde yaklaşık 20 adet bomba yapmak için 330 milyon dolar harcamış ve daha etkin olmalarını sağlamak üzere ek fonlama arayışına girmişti. Gereken bütçe sağlandı ve Savunma Bakanlığı yetkilileri Boeing `in ürettiği bombalar için şu ana kadar 400 milyon doların üzerinde harcama yaptı.

ABD istihbaratı İran`ın nükleer tesislerinin çok iyi korunduğu ve İsrail ordusunun ABD`nin tanımıyla "yıkıcı bir patlama" gerektirecek olası bir saldırıyı tek başına gerçekleştiremeyeceği sonucuna vardı.
İsrail kendi MOP`sini elde etse dahi, ki ABD yetkililerinden yapılan açıklamaya göre müttefiklerine böyle bir teklifte bulunmadılar, bombayı İran`a atmak için gereken hayalet uçağa sahip değil.
                                                                                                                                                 -Wall Street Jurnal-

Bu haberler de ilginizi çekebilir