• DOLAR 32.487
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2431.709
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Havaların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ve kar yağışının olmaması nedeniyle hamsi bu yıl, daha soğuk olan Gürcistan ve Rusya kıyılarına yöneldi. Balığın az olmasının yanı sıra ekonomideki dalgalanmalarda balık fiyatlarını olumsuz etkiledi.

Kartal Balıkçılar Çarşısı'nda hamsinin fiyatı 20 ile 60 lira arasında değişiyor. Balıkçı esnafı, deniz suyu sıcaklığının düşmesiyle hamsinin artacağını bununda fiyatları düşüreceğini ifade ediyor.

Sezon başında lüfer balığında bolluk yaşandığını, hamsinin de bollaşacağını umut ettiklerini belirten balıkçı esnafı Nesim Usta, "Havaların soğumasıyla birlikte balık daha da bereketlenecek ve fiyatlar daha ucuzlayacaktır. Havaların sıcak olması nedeniyle balık Rusya tarafına kaçtı. Havalar soğumaya başlayınca, hamsi ülkemize dönüş yapacaktır. Hamsi dönüş yaptığı zaman fiyatların daha da düşmesini bekliyoruz. Piyasada şu an satılan 3 çeşit hamsi var; ince, orta ve iri boy var. 20 liradan 50 liraya kadar hamsi bulabilirsiniz. İri hamsinin fiyatı, ister istemez biraz daha yukardadır. İnce hamsinin fiyatı biraz daha düşüktür. Herkes bütçesine nasıl uyuyorsa ona göre alıyor. İnanılmaz bir rağbet var. " dedi.

Hamsinin pahalı olmasının tek bir nedeninin olmadığını vurgulayan başka bir balıkçı esnafı Mehmet Hasip İnanmak ise "Balığın olmaması, avlanma sıkıntılarının olması, hava sıcakları, dövizin yükselmesi, maliyetlerin artması… Örnek veriyorum; balıkçının önceden 1 liraya aldığı strafor şu an 3 lira, %200-%300 zamlı fiyatlarla alıyor. Bir tekne balık tutabilmek için gecede 3 ton mazot yakıyor, 25-30 tane tayfa besliyor. Her bir tayfanın aylıkları, sigortaları, 3 öğün yemesi içmesi hep maliyet. Balığı da az tutunca, ister istemez balık fiyatlarına yansıyor. Bugün itibariyle taze hamsi gelmeye başladı. Taze hamsinin devamı olursa, biraz daha bol tutulursa fiyatlar aşağıya düşer. Tutulmazsa, bu şekilde sıkıntı yaşarsak, balık bulmakta zorlanırsak fiyatlar yükselir. Bizde bir tabir vardır, denizin pazarlığı olmaz. O gece 'vira Bismillah' derler denize çıkarlar, ne tutacakları belirsizdir. Balığı bol tutarlarsa zaten fiyat aşağı düşer. Balığı tutamazlarsa, tuttuğu 3-5 kasa balık İstanbul'un nüfusuna yetmez." şeklinde konuştu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız