• DOLAR 32.393
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2326.28
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

24 Aralık'ta gerçekleştirilen UKOME toplantısının ardından İstanbul'da toplu taşımaya yüzde 36 oranında zam yapıldı. Alınan karara göre; Taksilerde açılış ücreti 5.55 liradan 7 liraya, kısa mesafe 14.50 liradan 20 liraya, kilometre başına 0.34 liradan 0.45 liraya, bekleme ücreti 0.53 liradan 0.80 liraya yükseltildi.

Taksi ücretlerindeki değişiklik için belirlenen noktalarda taksimetre güncellemeye giden taksi sürücüleri, güncelleme yapmak için kilometrelerce kuyrukta saatlerce beklemek ve üstelik güncelleme için bin 230 TL ödemek zorunda kalıyorlar.

 

Sabahın erken saatlerinde taksi sürücüleri, fiyat güncellemek için taksimetre ayarı yapan firmaların önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Oluşan uzun araç kuyruğu nedeniyle trafikte aksamalar meydana geldi.

Yaşanan yoğunlukla ilgili İLKHA muhabirine konuşan taksi sürücüleri, 12-13 saat su-ırada beklemelerine rağmen sıranın daha kendilerine gelmediğini, bilişim çağında bu şekilde sıra beklemek yerine taksimetre güncellemesi için farklı bir yöntem kullanılması gerektiğini ifade ederek yetkili firmalardan ve uzayan kuyruklardan şikâyetçi oldular.

"13 saattir bekliyorum ama daha sıra bana gelmedi"

Gece saat 04.30'da sıraya girdiğini ve geldiğine pişman olduğunu söyleyen Aydın Söylemez, " Gece saat 04.30'dan beri buradaydım. Bir girdim, girdiğime pişman oldum. Karanlıkta geldim, mesafenin ne kadar olduğunu bilmiyordum. Saat şu anda 5 (17.00). Demek ki 13 saattir bekliyorum. Bunun farklı bir çözümü olabilir ama işlerini eksik yaptıkları için böyle oluyor. Bilgisayar sistemi var. Zamanında güncelleme girilecek, günü geldiğinde kendiliğinden güncelleyecek. Nasıl ki bize taksimetreleri taksit ile satıyorlar, ardından taksitimizi ödeyemeyince sistemi kapatıyorlar aynı şekilde bu işlemi de uzaktan yapabilirler. Böylece hiç kimsenin sırada beklemesine gerek kalmaz." dedi.

"Randevu sırası oluşturularak veya bilgisayardan otomatik güncelleme yapılarak iş çözülebilirdi"

Alınan yanlış karar sebebiyle sıra beklemek sorunda kalarak mağdur olduklarının dile getiren Söylemez, "Geçen sene de Yenikapı'da mağdur olduk, bu sene de burada mağdur oluyoruz. Hep Atak markası yüzünden, zamanında bedava dağıttıkları için herkes bu markaya yöneldi. Şimdi de tüm taksiler bu şekilde beklemek zorunda kalıyor. Zaten 15 gün önce zam alınmış, madem böyle yapacaksınız o zaman herkesin gününü, saatini belirlersiniz saati ve günü geldiğinde otomatikman devreye girer. Bilgisayarlarda her türlü işlem olmuyor mu? Yazık günah! İnanın ki sabah 04.30'da buraya geldim. Gece olduğu için nerede beklediğimi bilmiyordum. Sıranın ucunun nerede bittiğini bilmediğimiz için herhalde bir kilometre beklerim dedim. Meğerse kaç kilometre yol varmış. Daha buradan ne kadar gideceğim, ne kadar bekleyeceğim de belli değil." diye konuştu.

"Yaptıkları rezaletten başka bir şey değil"

13 saatte sadece 2 buçuk kilometre yol kat edebildiğini belirten Bayram Peken, "Gece saat 04.30-05.00 gibi geldiğimde kuyruğun nereden başladığını bilmiyordum. Meğerse Arnavutköy tarafından başlıyormuş. Çok şükür ki şimdi Tekstil Kent'e kadar geldik. Geceden beri hala bekliyoruz. Yaptıkları rezaletten başka bir şey değil. Geceden bu yana 2 buçuk kilometre yol kat edebildik. Artık bilgisayar ve teknoloji dönemindeyiz, farklı bir şekilde çözüm sunulabilirdi. Yaşanan rezalet göz önünde. Diyecek bir kelime bulamıyorum." şeklinde konuştu.

"Güncelleme için bin 200 lira para alıyorlar ama paramızla rezil oluyoruz"

Daha önce de güncelleme için geldiğini ama ilk defa bu kadar rezillik gördüğünü söyleyen Fatih Atalay da şöyle konuştu:

"Saat 04.00-05.00'dan beri buradayız. Daha 2-3 kilometrelik yolumuz var ama sistemi güncelleyecekler mi belli değil. Tek bir şirket var ve güncelleme için bin 200 lira da para alıyorlar. İnsanları buna mecbur etmişler. Resmen rezillik! Paramızla rezil oluyoruz. Şu anda yakıt çok pahalı. Onun için erkenden güncelleme yapmak için geldik. Yoksa bizi kurtarmıyor. Ancak bu şekilde pişman olduk. Keşke eski tarifeden çalışsaydım ve bir hafta 10 gün sonra gelseydim ama bu rezilliği çekmeseydim." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız