• DOLAR 32.589
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2429.524
  • ...
Arapça harflerle Kur`an öğrenmek yasak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Yasaların Arap harfleriyle öğretime izin vermesine rağmen bazı sendikaların baskısıyla alınan karara, din görevlileri tepki gösteriyor. Okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte Türkiye`de olduğu gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nde de (KKTC) öğrencilerin dini bilgileri alabilecekleri yaz kursları açılıyor.

Din İşleri Başkanlığı ile KKTC Milli Eğitim Bakanlığı`nın birlikte koordine ettiği `Dini Bilgiler Eğitimi` kurslarında bu yıl ilginç bir uygulamaya gidiliyor. Kur`an-ı Kerim eğitimi verilmesi beklenen kurslarda Arapça herhangi bir metin bulundurulamayacak. Namaz sureleri ile dualar Latince metinler üzerinde ezberletilecek.

Kur`an-ı Kerim`in öğretildiği elif-ba kitapçıkları yerine müfettişlerin denetiminden geçmiş, Din İşleri Başkanlığı`nın okullarda okutulan din kültürü derslerinin kitapları baz alınarak hazırladığı dokümanlarla dini eğitim verilecek.

Pazartesi günü ders başı yapacak kurslarda Kur`an-ı Kerim`in yüzünden öğretilememesine tepki gösteren aileler, çocuklarını Türkiye`ye gönderiyor.

Bugüne kadar 12 yaşını bitirmiş 250 çocuk Kur`an öğrenmek için İstanbul ve Kayseri`ye geldi. Yasalara uygun olarak verilen kurslardan rahatsız olan sendikalar, uygulamaya karşı çıkıyor.

Okul okul dolaşıp kursları basan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretim Sendikası`nın (KTOEÖS) uyguladığı baskının, müfredatta değişikliğe gidilmesinde etkili olduğu belirtiliyor.

KKTC Din Görevlileri Birliği Başkanı Hayri Koç, yasaların izin vermesine rağmen böyle bir değişikliğe gidilmesini, "Ortamı gerecek bir girişimin önüne geçmek." olarak açıkladı.

Rumlar döneminde bile camilerde Kur`an derslerinin verildiğini hatırlatan Din Görevlileri Sendikası Başkanı Mehmet Dere de yasaların izin vermesine rağmen kurslarda Kur`an`ın öğretilemeyecek olmasını `anayasal hakkın gasbı` olduğunu söylüyor. Siyasilerin `bir avuç insanın tahakkümüne` boyun eğmesini eleştiren Dere, namaz surelerinin Latin harfler üzerinden öğretilmesinin birçok eksiği beraberinde getireceğini vurguluyor.

Bu arada geçen sene Kur`an kurslarını basarak öğrenci ve öğretmenleri dışarı çıkartan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) dün yaptığı açıklamada, Kur`an kurslarında hiçbir öğretmen ve çalışanlarının görev almaması ve bu kursların denetimini yapmamasını istedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir