• DOLAR 32.361
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2325.089
  • ...
​2021 yılı içerisinde Diyarbakır gündemini oluşturan haber başlıkları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbrani takvime uydurarak 10 Mayıs'ı Kudüs'ün Kurtuluş Günü ilan eden işgalci çeteler Mescid-i Aksa'yı işgal etmeyi hedefleyerek sabah saatlerinden itibaren siyonist polis ve askerler eşliğinde Aksa'ya ve içerisindeki Müslümanlara gaz ve ses bombalarıyla, plastik mermilerle saldırı düzenledi.

Yapılan saldırılara karşı HÜDA PAR Diyarbakır İl başkanlığı tarafından kitlesel basın açıklamaları, araç konvoyları düzenlenmiş, resim sergisi gibi farklı etkinliklerle Kudüs ve Mescid-i Aksa günlerce Diyarbakır'ın gündeminde yerini korumuştu.

2020 yılının gündemini oluşturan Coronavirus salgını 2021'de halk arasında sıradanlaşmaya doğru giderken Diyarbakır'da siyasetten ekonomiye, eğitimden sağlığa, asayiş olaylarından kültür-sanat çalışmalarına kadar her kategoride önemli gelişmeler yaşandı.

Geride bırakılan 365 günlük zaman diliminde Diyarbakır'da yaşanan ve haber sayfalarına taşınan veriler doğrultusunda meydana gelen yaklaşık 4 bin 977 trafik kazasında 30 kişi hayatını kaybederken 4 bin 271 kişi ise yaralandı.

Çocukları PKK tarafından dağa kaçırıldığı gerekçesiyle 3 Eylül 2019'da HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde başlayan evlat nöbeti 2021 yılında da devam etti. 2021 yılına 188 aile ile başlayan evlat nöbeti, 365 günlük zaman dilimi içerisinde 251 aileye ulaştı. Ailelerin kararlı duruşu sayesinde PKK tarafından dağa götürülen 33 genç bir şekilde kurtularak veya teslim olarak anne-babalarına kavuştu.

Bu tür günlük tekrarlanan haberlerin yanı sıra kimi zaman Diyarbakır ve kimi zaman Türkiye gündemini oluşturan başlıklardan bir kısmı ise şunlar oldu:

OCAK

Devegeçidi Köprüsü hizmete açıldı

​Diyarbakır'ı Elâzığ'a bağlayan Devegeçidi Köprüsü ve bağlantı yollarının açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans üzerinden, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.

Diyarbakır'da Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıç Arslan'ın mezarı bulundu

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafından yapılan kazı çalışmasında Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıç Arslan ve kızı Saide Hatun'un mezarı bulundu.

Temeli 9 yıl önce atılan Silvan Barajının açılışı yapıldı

​Silvan Barajı’nın gövde dolgusu, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle katıldığı törende Diyarbakır’ın verimli topraklarını suyla buluşturacak Başlar ve Ergani Barajları ile Ergani ilçesinin 2045 yılına kadar su sorunuyla karşılaşmasına mâni olacak Ergani içme suyu arıtma tesisi de hizmete alındı.

Şehir içi toplu taşıma ücretlerine yüzde 25 oranında zam yapıldı

Diyarbakır merkez şehir içi toplu taşıma ücretlerine yüzde 25 oranında zam yapılarak 2 Lira olan tam yolcu ücreti 2,5 TL’ye yükseltildi.

ŞUBAT

Diyarbakır surlarının çevresindeki bağımsız yapılar kamulaştırıldı

​Diyarbakır'ın tarihi surlarına yönelik temizlik ve restorasyon çalışmaları kapsamında, 2020 yılında başlatılan birinci ve ikinci etap kamulaştırma çalışmalarıyla sur çevresinde bulunan bağımsız yapıların yıkım faaliyetleri devam ediyor.

TUİK, Diyarbakır nüfusunun yüzde 15,3'lük artış hızıyla 27 bin arttığını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye'de nüfus artış hızı düşerken 2019 yılında 1 milyon 756 bin 353 kişi olan Diyarbakır nüfusunun, yüzde 15,3'lük artış hızıyla 27 bin 68 kişi artarak 1 milyon 783 bin 431 kişi olduğunu açıkladı.

Çevre il ve ilçeler arası yolcu taşımacılığına yeni düzenleme getirildi

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde bulunan Doğu İlçe Garajı, ihtiyaçları karşılamadığı ve kullanıma elverişsiz olduğu gerekçesiyle boşaltıldı. Uzun süredir doğu ilçelerine yolcu taşımacılığı yapan işletmeler, alınan karar doğrultusunda merkez Kayapınar ilçesindeki Batı İlçe Garajından hizmet vermeye başladı.

HDP İl Binası önünde evlat nöbeti tutan bazı ailelerin çocukları Gara'da öldürüldü

Gara'daki mağarada katledilen 13 kişiden 5'inin Diyarbakır HDP İl Binası önünde evlat nöbeti tutan ailelerin çocukları olduğu tespit edildi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 28 Temmuz 2015'te eşi ve kızının yanında aracından indirilerek kaçırılan esir polislerden Sedat Yabalak'ın annesi Ünzile Yabalak 8 Eylül 2019'da, 17 Eylül 2015'te Tunceli'nin Pülümür ilçesinde yol kesen PKK'liler tarafından aracı yakılıp kaçırılan Astsubay Semih Özbey'in annesi Sadiye Özbey, 5 Eylül 2020'de, acemi birliğini Ankara'da yapıp, usta birliğini yapmak üzere Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine giderken Tunceli Pülümür yolunda 2 Ekim 2015'te birlikte kaçırılan asker Müslüm Altıntaş ve Adil Kabaklı'nın aileleri Şevket- Songül Altıntaş ile Cennet Kabaklı Diyarbakır HDP İl Başkanlığı önünde evlat nöbetine katılmıştı.

Gara'da katledilenler arasında, Diyarbakır HDP İl Başkanlığı önünde evlat nöbetine katılan ailelerden Emine Kaya'nın oğlu polis memuru Vedat Kaya ile evlat nöbetine Siirt'ten katılım sağlayan anne Şirin Sungur'un oğlu Jandarma Er Süleyman Sungur yer alıyordu.

MART

90'lı yılları aratmayan uygulamayla aralarında AK Parti üyelerinin de bulunduğu 6 eve baskın düzenlendi

​Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde "ihbar" olduğu gerekçesiyle gece 02.30 sıralarında aralarında AK Parti üyelerinin de bulunduğu 6 eve özel harekât polisi baskın düzenledi. PKK'ye yardım ve yataklık yaptıkları ihbarıyla evlere baskın düzenleyen polisin herkesin uykuda olduğu bir esnada koç başıyla kapıları kırması ve aile fertlerine yönelik hakaretleri büyük tepki çekti.

DRK TV yayın hayatına başladı

Kürtçe yayın yapacak Deng û Rengê Kurdan TV (DRK TV), Youtube kanalı üzerinden Kürt halkının yaşamını ve kültürel zenginliklerini takipçileri ile paylaşacak.

16 Mart 1988'de Saddam Hüseyin tarafından Irak'ın Halepçe kentinde yaptığı katliamın 33'üncü yıl dönümünü yayına başlama tarihi olarak belirleyen DRK TV, Kürdistan bölgesinin yaşam koşullarını, coğrafi güzelliklerini ve Kürtçe dil eğitimi alanlarında yayın yapacak.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar hakkında soruşturma başlatıldı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar hakkında Nevruz kutlaması sırasında yaptığı konuşması nedeniyle soruşturma başlattı.

Prof. Dr. Kadri Yıldırım vefat etti

Beyin kanaması geçiren HDP eski Milletvekili Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ​Prof. Dr. Kadri Yıldırım, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Ulaşım alanında hayata geçirilen ring sistemi tepkiyle karşılandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşımada yapılan yeni düzenlemeyle birlikte bazı noktalara getirilen ring sistemine tepki gösteren Diyarbakırlılar, bu yeni taşıma sisteminin kaldırılıp eski uygulamanın geri gelmesini istedi.

Peygamber Sevdalıları mevlid etkinliğini salgındaki artış nedeniyle iptal etti

​​Peygamber Sevdalıları Vakfı, Diyarbakır'da 11 Nisan Pazar günü "İnsanlığın Şifası Peygamber Sevdası" temasıyla düzenlemeyi planladıkları açık hava etkinliğini salgındaki artış nedeniyle iptal ettiklerini açıkladı.

Diyarbakır'da bir milyon 150 bin dekar arazi daha sulamaya açılacak

​Diyarbakır'da düzenlenen Tarım Fuarı'nın açılışına katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, bölgede yapılan ve yapılması planlanan projelere ilişkin açıklamalarda bulunarak Diyarbakır'da bir milyon 150 bin dekar arazinin daha sulamaya açılacağını söyledi.

NİSAN

Özlem ajanstan ramazan ayına özel çalışma

​Ramazan ayı münasebetiyle 3 dilde yeni bir albüm çalışması başlatan Özlem Ajans, bünyesindeki 4 sanatçının Türkçe, Arapça ve Kürtçe (Kurmanci ve Zazaki lehçeleri) seslendirdiği Ramazan ayını konu alan eserin klip çekimlerini tamamladı.

Çekimlerde Diyarbakır'ın tarihinin ve manevi ziyaretgahlarının yansıtılması dikkat çekti.

Ashab-ı Kehf mağarası ziyarete açıldı

​Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Lice'ye bağlı Duru Mahallesi'nde bulunan Ashab-ı Kehf mağarasının bulunduğu alanın inanç turizme kazandırılması, vatandaşların alanı ziyaretlerinde mağaraya rahatlıkla çıkabilmesi ve bölgede ibadetlerini rahatlıkla yapabilmesi için proje hazırladı.

Proje kapsamında, 290 metrekare alanda yapılan mescit ve abdesthanenin temel, kolon ve döşemeleri tamamlayıp çatı yapımına başlandı.

2015 yılında kapatılan "Küpeli Kapı" tekrar geçişlere açıldı

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde bulunan, 2015'te UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Diyarbakır Surları'ndaki tarihi "Küpeli Kapı" uzun bir aradan sonra tekrar yaya geçişine açıldı. 

MAYIS

Diyarbakır Havalimanında uçuşlara bir ay ara verildi

Diyarbakır Havalimanında yapılacak olan bakım-onarım nedeniyle 24 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında uçuşlar yapılamayacağı açıklandı.

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı, "Diyarbakır Kudüs'e Sahip Çık" sloganıyla kitlesel basın açıklamaları düzenledi

Diyarbakır'da HÜDA PAR İl başkanlığı öncülüğünde Kudüs için düzenlenen kitlesel basın açıklamasına  katılan binlerce kişi cemaatle yatsı namazını kıldıktan sonra siyonist terör şebekesi tarafından şehid edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Gıyabi cenaze namazının ardından İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Remzi Uçar'ın okuduğu duayla Kudüs için eller semaya açıldı.

​HÜDA PAR Diyarbakır İl Teşkilatı tarafından yapılan kitlesel basın açıklamasında, siyonist terör rejiminin Mescid-i Aksa'ya saldırıları bitene kadar her akşam Şeyh Said Meydanı'nda bir araya gelineceği söylendi.

Siyonist işgal rejiminin Mescid-i Aksa ve Kudüs'e saldırılarına tepki göstermek için Şeyh Said Meydanı'nda toplanan binlerce Diyarbakırlı hep bir ağızdan siyonist işgal rejimi ve kuklalarına lanet yağdırırken Filistin direnişine selam yolladı.

​Terör rejiminin Filistin'e yönelik saldırıları karşısında verilen tepkilerin yetersiz kaldığını belirten STK'lar, başta İncirlik ve Kürecik üslerinin kapatılması olmak üzere tüm askeri ve diplomatik ilişkilerin sonlandırılması gerektiğini söyledi.

Her akşam yatsı namazının Şeyh Said Meydan'ında kılınmasının ardından belirlenen güzergahta konvoylar oluşturuldu. Halk evlerinden de direnişe destek verdi.

İlçelerde de tepkiler durmadı

Silvan'da HÜDA PAR İlçe Başkanlığının organize ettiği basın açıklamasına AK Parti, MHP ve Gelecek Partisi ilçe teşkilatı başkanları, yöneticileri, parti üyeleri, STK'lar ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı. Tarihi Selahaddini Eyyubi Camii'nde yatsı namazından sonra yapılan açıklamada, siyonist işgal rejiminin Mescid-i Aksa'ya ve Filistinlilere yönelik saldırılarına tepki gösterildi.

Siyonist işgal rejiminin saldırılarına düzenledikleri basın açıklamasıyla tepki gösteren Ergani'deki siyasi parti STK temsilcileri, Filistin için harekete geçme çağrısında bulundu.

Bismil İslami Sivil Toplum Kuruluşu (BİSTEK) öncülüğünde siyonist işgal rejiminin Mescid-i Aksa ve Filistin halkına yönelik saldırısına yapılan basın açıklamasıyla tepki gösterildi. Filistin halkının yalnız olmadığı mesajı verildi.

Basın açıklamasına HÜDA PAR Bismil İlçe Başkanı Ali Bilmez, AK Parti İlçe Başkanı Veysel Yağmur, Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanı Mehmet Ali Ayhan, STK başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Filistin direnişine destekler farklı etkinliklerle devam etti

Diyarbakır Valiliği, siyonist işgal rejiminin Gazze, Mescid-i Aksa ve Kudüs'e yönelik saldırılarına tepki olarak şehrin tarihi mekanlarına Filistin bayrağı yansıttı. Merkez Sur ilçesinde bulunan Dağkapı, Urfa Kapı, Çift Kapı, Keçi Burcu ve Küpeli kapı ile Bağlar Belediyesi ek hizmet binasının girişine Türkiye ve Filistin bayrakları ve destek pankartları asıldı.

​İşgal rejiminin Filistin'de başlattığı vahşi saldırılara dikkat çekmek ve yaşanan katliamları duyurmak amacıyla HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı tarafından Kudüs’ün Rengi" konulu resim sergisi düzenlendi. Çizilen resimler ve hazırlanan görseller; Kayapınar ilçesi Yeni Hal Kavşağı, Yenişehir ilçesi tren rayı yanı ve Sur ilçesi Şeyh Said Meydanı'nda olmak üzere 3 gün boyunca sergilendi.

​HÜDA PAR Filistin zaferini tebrik etti

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı, son 10 gün içerisinde Gazze'ye yönelik saldırılarında uğradığı büyük hezimet sonrası ateşkes ilan etmek zorunda kalan işgal rejimine karşı Filistin zaferini tebrik amaçlı merkez Kayapınar ilçesi 15 Temmuz Şehitler Parkı'nda kitlesel basın açıklaması düzenledi.

Açık alanda kılınan Cuma namazının öncesinde hutbe irad edildi, daha sonra Filistin'de şehit edilenler için Şehitler Kervanı Platformu Başkanı Ömer Çelik'in imamlığında gıyabi cenaze namazı kılındı.

Kitlesel basın açıklamasında sık sık direnişin zaferini kutlayan sloganlar atıldı, işgal rejimi telin edildi. Ayrıca "Seyful Kudüs savaşında siyonistleri mağlup eden Allah'a hamd olsun" ve "Amed'den Gazze'ye direnişe bin selam" pankartları açıldı.

Tarihi Dilaver köprüsü trafiğe kapatıldı

Çınar ilçesi sınırları içerisinde yer alan, Karacadağ ve Metina bölgesine ulaşımı sağlayan tarihi Dilaver (Piraxanê) köprüsü araç trafiğine tamamen kapatıldı. 16'ncı yüzyıla ait bir Osmanlı eseri olduğu tahmin edilen köprü, 2018 yılında alınan kararla ağır tonajlı araçların geçişine yasaklanmıştı.

HAZİRAN

Hatuniye Medresesi bin 500 öğrencinin faydalanacağı bilgi evine dönüştürüldü

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Hani ilçesinde bulunan Hatuniye Medresesi'ni bin 500 öğrencinin faydalanacağı bilgi evine çevirecek.

Bazı kaynaklara göre Ertuğrul Gazi torunlarından Zeynep Hatun, kimi kaynaklarda da Artuklu’lardan Necmettin Alpi’nin kızı Zübeyde Hatun tarafından inşa edildiği tahmin edilen Selçuklu mimarisi tarzında olan ve ''Türkiye Kültür Mirasları'' listesinde kayıtlı bulunan Hatuniye Medresesi, gençlerin faydalanacağı bilgi evine dönüştürülüyor.

Pist yenileme çalışmaları tamamlandı, havalimanı uçuşlara açıldı

Milli Savunma ve Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda artan sivil ve askerî uçuşlar nedeniyle meydana gelen bozulmaların onarımı için 24 Mayıs 'da tüm uçuşlara kapatılan ana pistteki çalışmalar, planladığı gibi 30 günde bitirildi.

Kentin tarih ve turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Fiskaya Şelalesi yeniden akması sağlandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, şelalenin tekrardan eski görünümüne ve akar hale getirilmesi için yürüttüğü çalışmaları tamamladı.

TEMMUZ

Mescid-i Aksa ile Kubbet-üs Sahra maketi Diyarbakırlıların ziyaretine açıldı

​​Kudüs ve Mescid-i Aksa davasını gönüllerde diri tutmak için Yetimler Vakfı ve Filistin Vakfı’nın işbirliği ile organize edilen program kapsamında startı İstanbul'da verilen Mescid-i Aksa ile Kubbet-üs Sahra maketini taşıyan Minia Kudüs tırı bugün Diyarbakır'a geldi.

Kurşunlu Camii ibadete açıldı

​Yapımı tamamlanan projelerin açılış töreni için geldiği Diyarbakır'da Cuma namazını, HDP/PKK'nin çukur siyasetinde tahrip olan ve restorasyon sonrası yeniden ibadete açılan tarihi Kurşunlu Camii'nde kılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kurşunlu Camii'nde kıldığı Cuma namazının ardından, "Bugün, gazi camimizde cuma namazını kılmanın bahtiyarlığı içerisindeyiz." açıklamasını yaptı.

AĞUSTOS

Dicle Üniversitesinde Kürtçe tez yazılmasının önündeki engel kalktı

​Dicle Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği değişikliğiyle fakültelerde 4 yıllık eğitim verilen dillerde lisans üstü tez yazılmasının önünü açarak lisans üstünde Kürtçe tez yazılmasının önündeki engeli kaldırmış oldu.

Son yıllarda üniversite aleyhine gündem olan ve TBMM'de ve Diyarbakır kamuoyunda defalarca tartışma konusu olan “Kürtçe ve Zazaca tez yazılamaması” sorunu bu yönetmelik ile çözüme kavuşturulmuş oldu. Yönetmelikteki diğer koşullar da sağlandığı takdirde Türkçe'nin dışında diğer dillerde de artık tez yazılabilecek.

Diyarbakır Şehir Hastanesi ihalesi yapıldı

​Geçtiğimiz yıl arsa tahsisi yapılan ve 2020 bütçesine alınan bin yataklı ve tam teşekküllü Diyarbakır Şehir Hastanesi ihalesi yapıldı. Diyarbakır'ın sağlık alanında birçok eksiği kapatacak olan Diyarbakır Şehir Hastanesi için beklenilen ihale aşaması tamamlandı.

EYLÜL

Diyarbakır'daki evlat nöbeti 3'üncü yılına girdi

Bundan tam 732 gün önce HDP Diyarbakır il binası önünde başlatılan evlat nöbetin 3'üncü yıl dönümü münasebetiyle Bakan ve Bakan Yardımcılarının da aralarında bulunduğu geniş katılımlı yürüyüş düzenlendi. Çocukları PKK tarafından dağa kaçırıldığı gerekçesiyle Diyarbakır'daki HDP il binası önünde başlatılan evlat nöbeti bugün 2 yılını tamamlayarak 3'üncü yılına girmiş oldu.

Diyarbakır'da ders saati süresi 30 dakikaya düşürüldü

​Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanlığı ile ilgili kurumlarla yapılan görüşmeler neticesinde 40 dakikalık ders saati süresinin 30 dakikaya düşürülmesi kararı alındı. 2021-2022 eğitim öğretim yılında öğrencilerin salgından etkilenme oranını minimuma indirme amacıyla, sınıflarda en çok öğrenci yoğunluğunun gözlemlendiği Diyarbakır için ders saat süresinde kısıtlamaya gidildi.

Eğitimlerini tamamlayan 93 hafızın icazetleri verildi

Diyarbakır İl Müftülüğü bünyesinde hafızlık eğitimlerini tamamlayan 93 hafızın icazetleri için İslam'ın 5'inci Harem-i Şerifi olarak kabul edilen tarihi Ulu Camii'nde tören düzenlendi. Merkez Sur ilçesi tarihi Ulu Camii'nde düzenlenen icazet töreni Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla gerçekleşti.

Diyarbakır'a 20 yeni ilkokul inşa edilecek

Diyarbakır'da katıldığı İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, kentte mevcut yatırımlara ilaveten 20 tane ilkokul inşa edeceklerini söyledi.

"Hayat Namazla Güzeldir" etkinliğinin finali Diyarbakır'da gerçekleşti

​Kur'an Nesli Platformu tarafından düzenlenen "Hayat Namazla Güzeldir" etkinliğinin finali Diyarbakır'da gerçekleştirildi. Bir ay boyunca çocuklara verilen namaz, abdest, dua ve hadis eğitimi Diyarbakır merkez Sur ilçesi Hazreti Süleyman yerleşkesinde düzenlenen etkinlikle nihayete erdi.

Diyarbakır'daki 168 okul yöneticisi adayı güvenlik soruşturmalarında elendi

ÖSYM tarafından düzenlenen Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavından yeterli puan alıp sözlü mülakata giren Diyarbakır'daki 168 okul yöneticisi adayı güvenlik soruşturmalarıyla elendi.

EKİM

6-8 Ekim vahşeti 7'nci yılında da unutulmadı

Yasin Börü ve arkadaşlarını anma programında konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 6-8 Ekim saldırılarına ilişkin, "Yaşananlar, adına 'çözüm süreci' dedikleri yanlışlar silsilesinin bir sonucuydu." dedi.

2014 yılında PKK yandaşlarınca 6-8 Ekim olaylarında katledilen Şehid Yasin Börü ve arkadaşlarının şehadetlerinin 7'nci sene-i devriyesinde HÜDA PAR'ın organize ettiği programla yakınları ve dava arkadaşları tarafından kabirleri başında yad edildi.

6-8 Ekim vahşetinin 7'nci yılında konuşan şehid aileleri, katliamın müsebbiplerinin yargılanıp ceza almadıkları sürece bu acıyı hissedeceklerini söyledi.

2014'te HDP'nin çağrısı üzerine İslami kurum ve şahsiyetlere yönelik başlatılan 6-8 Ekim vahşetinde katledilen şehidlerin yakınları, başta Selahattin Demirtaş olmak üzere talimat veren, uygulayan ve elinde bulundurduğu yetkilere rağmen herhangi bir şekilde bulunmayan görevlilerin yargılanarak hakkettikleri cezayı almalarını istedi.

"Gençlik Şöleni" startı Diyarbakır'da verildi

​HÜDA PAR Gençlik Kolları Genel Merkezi tarafından ilan edilen Gençlik Haftası dolayısıyla "Gençlik Kuşaklara Sığmaz" sloganıyla ilk kez düzenlenen "Gençlik Şöleni" startı Diyarbakır'da yapıldı.

Partisinin Gençlik Kolları tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, "Hedefimiz; gençleri bilinçlendirme, maneviyatlarını güçlendirmeye çalışmak ve yanlış yönlendirmelerden muhafaza etmektir." dedi.

KASIM

Yusufi Göv ve Zengin'in mahkumiyeti son buldu

​İslam'ın izzetini koruyup savundukları için 90'lı yılların karanlık yapıları tarafından kurulan kumpaslar sonucu 29 yıldır zindan hayatı yaşayan İbrahim Halil Göv ve Abdullah Zengin, denetimli serbestlik kapsamında özgürlüğüne kavuştu.

Diyarbakırlı fikir adamı Sezai Karakoç vefat etti

​ Yazın ve düşün dünyasının en önemli isimlerinden şair, yazar ve mütefekkir Sezai Karakoç İstanbul'da vefat etti. Karakoç için Türkiye'nin birçok ilinde olduğu gibi memleketi Diyarbakır’da da İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır tarafından tarihi Ulu Cami'de ikindi namazına müteakip gıyabi cenaze namazı kıldırıldı.

Bağlar'da kentsel dönüşüm başladı

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde çarpık kentleşmenin önüne geçmek amacıyla başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi için ilk kazma vuruldu.

ARALIK

Kentte yaşanan sorunların çözümü için siyasi partilerden ortak açıklama

 Saadet Partisi, HÜDA PAR, DEVA, Gelecek, İYİ ve CHP Diyarbakır il başkanları kentte yaşanan sorunların çözümü için ortak basın açıklaması düzenledi. Yapılan basın açıklamasında ötekileştirici ayrımcı siyasi üslubun terk edilmesi ve yaşanan ekonomik tahribatın neticesinde faturalarını ödeyemeyen insanların elektrik ve doğalgazının kesilmemesi gerektiği belirtildi.

2021 yılı içerisinde ulaşıma 2'inci zam

​Diyarbakır'da belediye otobüsü, minibüs, özel halk otobüslerine yüzde 35 oranında zam yapıldı. Dolar kurunda yaşanan dalgalanma, birçok sektörde olduğu gibi ulaşımı da etkiledi. Mazot ve benzin fiyatlarındaki artışlardan dolayı Diyarbakır Şoförler Odasının talebi üzerine şehir içi ulaşıma zam yapıldı.

Uygulanmaya başlayan zamlarla beraber şehir içi ulaşımda büyükşehir belediyesi otobüslerinde mevcutta 2 TL olan tam ücret 2,75 TL’ye, indirimli olan 1,25 TL ise 1.60 TL’ye; özel halk otobüsünde 2,25 TL olan tam ücret 3 TL’ye, indirimli olan 1,50 TL ise 2 TL’ye, mevcutta tam ücreti 2,5 TL olan minibüslerde ise 3,25 TL, indirimli 1,75 TL ise 2,25 TL oldu.

​​"Faizsiz Konut Edindirme Sistemi" mağdurları hükümete çağrıda bulundu

​​​Diyarbakır AK Parti İl Başkanlığı önünde bir araya gelen "Faizsiz Konut Edindirme Sistemi" olarak bilinen tasarruf finansman şirketleri mağdurları, basın açıklaması yaparak yetkililere seslendi.

Uzun zamandır şikayetlere konu olan "Faizsiz Konut Edindirme Sistemi" şirketlerinden birçoğunun 2 Temmuz’da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun almış olduğu karar doğrultusunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmesi kararı, evim mağdurlarının sayısını ikiye katladı.

Kömür yardımından yaklaşık 3 yıldır faydalanamayan mahallelerin muhtarları yetkililere seslendi

İlçe kaymakamlıkları bünyesinde ihtiyaç sahibi ailelere verilen kömür yardımından yaklaşık 3 yıldır Diyarbakır Bağlar ilçe merkezinin faydalanamadığını belirten mahalle muhtarları, halkın mağdur olduğunu dile getirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tüm il ve ilçelerde dağıtılan yardım kömürlerinin yaklaşık  3 yıldır Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde dağıtılmadığını ifade eden mahalle muhtarları yetkililere çağrıda bulundu

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şubesi, kentte eğitim alanında yaşanan bazı yolsuzlukları ve usulsüzlükleri kamuoyu ile paylaştı.

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, düzenlediği basın açıklamasıyla kentte eğitim alanında yaşanan bazı yolsuzlukları ve usulsüzlükleri kamuoyu ile paylaştı.

Açıklamada, Çüngüş ilçesinde, ilçe nüfusunun üç katı kadar insana para karşılığında sertifika ve belge çıkarılarak en az 3 milyon TL'lik vurgun yapıldığı, Yenişehir İlçesinde yıkılacağı belli olan bir okula 687 bin TL'lik onarım ve tadilat harcaması yapıldıktan sonra yıktırıldığı, Dicle ilçesi Terkân bölgesinde taşıma yapılmazken ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından taşıma yapılmış gibi puantaj düzenlendiği, rehabilitasyon merkezlerinde her ay düzenli miktarlarda rüşvetler ödenerek denetim dışı bırakıldığı, Sağlık Kurulu Raporlarında Bedensel ve Zihinsel Engeli olmayan kişilere Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından Zihinsel ve Bedensel Destek Eğitim Raporları düzenlenerek çok miktarda yolsuzluk yapıldığı iddia edildi.

Açıklamanın devamında, yaptığı yolsuzluklardan ötürü Büyükşehir Öğretmenevi eski müdürünün hesabı sorulmazken görevden alınmasından sonra öğretmen olarak göreve tekrar döndürüldüğü, ancak aylardır bir gün dahi görev yerine gitmediği, kadrolu yönetici oldukları halde yeni yapılan okullara defalarca kurucu müdür olarak görevlendirilen şahısların ve yaptıkları iş veya işlemlerin ayrıntılı şekilde soruşturması gerektiğine yer verildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir