• DOLAR 32.594
  • EURO 34.874
  • ALTIN 2505.159
  • ...
Ankara'da halk hayat pahalılığına tepki gösterdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Aralık’ta asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 TL olarak belirlendiğini açıklamasının ardından kimileri yeterli bulunca kimileri de hayat pahalılığından dolayı az olduğunu söyledi.  

Asgari ücretteki artışın önemli ancak artan zamlar ve hayat pahalılığı karşısında yetersiz olduğunu savunan halk, hayat şartları göz önüne alındığında asgari ücretle geçinmenin zor olduğunu belirterek yapılan zammın yetersiz ve çok düşük olmasından yakındı.

Ahmet Acar

Yapılan zammın sigortasız işçi sayısının artacağını belirten Ahmet Acar, “Asgari ücret dükkân sahiplerine yani işçi çalıştıranlara biraz yük olacağını düşünüyorum. İşsizliğin de bu sebepten dolayı şubata doğru bayağı bir artacağını düşünüyorum. Çalışanlar hakkında ise işsizlik artacağından dolayı onlara da pek yaramayacağını düşünüyorum. Doların da düşmesiyle malların daha da ucuzlaması, onun da yani fiyatların düşmesinden dolayı işçilerinde daha az maaş verecekleri yani düşüncem bu yönde. Sigortasız işçi çalıştırmaları bayağı da artacağını, o sebepten yani iş güvenliğinin giderek düşeceğini, işsizliğin de bu sebepten bayağı bir artacağını düşünüyorum.” dedi.

Osman Sabri Ener

“Şu anki insanların yaşam standartlarına göre asgari ücret iyi gibi gözüküyor”

Önemli olan istikrar olduğunu aktaran emekli bürokrat Osman Sabri Ener, ise şunları aktardı:

“Zamların artması önemli değil. Önemli olan belli standartta fiyatları insanların yaşanabilir hale getirmek. Yani siz fiyatı sabit tutarsanız, insanlar huzur içinde onu alabiliyorsa çok parası olması önemli değil. Önemli olan istikrar, fiyat. Sen istediğin kadar asgari ücreti arttır, zeytinyağı 40 lira, arkanı dönüyorsun 60 lira ve sana yüzde 100 zam verse ne olacak? Yani sonuç istikrar. Dünyanın en güzel ülkesinde yaşıyoruz. Üç tarafımız denizle çevrili. Yazın İskenderun'da denize girenler Toros’da kayak yapıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir toprak, böyle bir zemin, böyle bir güzellik yok. Allah bize her şeyi vermiş ama maalesef hakikaten bazen zaman zaman ben de katılıyorum. Türkiye'yi batırmak için dünyanın her tarafından altımızı oymaya başladılar ve bu oyma ciddi anlamda büyük sıkıntı yaratacak. Yaratmak üzere de bence şu anki insanların yaşam standartlarına göre asgari ücret iyi gibi gözüküyor. Ama bu hayat pahalılığı karşısında biraz sıkıntılı.”

Fuat Yıldırım

“Asgari ücrete zam geldi ama benim için hiçbir şey ifade etmiyor”   

Hayat şartlarının çok zor olduğunu dile getiren vatandaşlardan emekli Fuat Yıldırım, “Asgari ücrete zam geldi ama benim için hiçbir şey ifade etmiyor. Çünkü hayat o kadar pahalı ki. Yani yüzde 100 yapılsa anca dengeye girerdi. Şimdi yüzde 50'lik zam. Sadece bu yapılan yüzde 100 zammın yüzde 50'si civarında. Daha geri kalan yüzde 50 var. Vatandaş ne yapsın? 4 bin 250 lirayla. Türkiye'nin en pahalı kiraları Ankara'da. Ankara'da asgari ücretli biri 2 buçuk bin liraya normal vasat bir evde oturamaz. Doğru mu? Asgari ücretli gidip köhne yerlerde oturmaya mahkûm mu? O da ister değil mi? 2 buçuk bin liralık bir evde oturmayı rahat, konforlu ama şu ücret de mümkün değil. Çoluğu çocuğu varsa okul masrafı şudur budur. Yani bu 4 bin 250 lira hiçbir şekilde yeterli değil şu şartlarda.” ifadelerine yer verdi.   

Zafer Mercan

“Sosyal devlet vatandaşını aç bırakmamaktır”

Asgari ücretin çok daha fazla olması gerektiğini söyleyen vatandaşlardan Zafer Mercan, “Asgari ücrete zam mı yapıldığını zannediyorsun? Hepsi işçinin cebinden gidiyor. Bunun çözümü çok kolay. Asgari ücret en az 8 bin lira olmalı. Çarkın dönmesi için asgari ücretlinin hepsinin maaş yüksek olması lazım. Herkes para kazanması gerekiyor. Bizim ülkemizin yarısı asgari ücretle çalışıyor. Doğru mu? Adam diyor ki Almanya'da şu kadar Belçika'da şu Belçika'nın yüzde 2'si asgari ücretli. Bizim ülkemiz fakir bir ülke. Kardeşim şahlanma diye bir şey yok. Geçin bunları." dedi.  

Mustafa Arslan

“Emeklilerin maaşı gerçekten çok az”

Hayat pahalılığı nedeniyle emekli maaşlarına da zam yapılması gerektiğinin altını çizen vatandaşlardan Mustafa Arslan, “Şimdi efendim asgari ücret son yılların en yüksek asgari ücreti oldu. Bununla 6 milyon 7 milyon civarında işçi memnun edildi ama emeklilerin maaşı gerçekten çok daha az. Markete gittiğimiz zaman bir kilo peynir 70 lira. Dün annem et istedi, kasap tanıdık. Bir kilogram biftek istedim. 125 lira para verdim. Yumurtanın kolisi 40 lira olmuş. Efendim zeytinin kilosu 30 lira olmuş, bir tek adet margarin 12 lira olmuş. Vatandaş sıkıntı içinde istediğini alamıyor. Hayat pahalılığı var. Enflasyon yıllık yüzde 25-30 civarında. Bu bakımdan vatandaşın memnun edilmesi bilhassa emeklilerin maaşının düzeltilmesi gerek.” dedi. (İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir