• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tarihte Bugün: 27 Aralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

27 Aralık’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

1907: Osmanlı’yı ve tüm İslam ümmetini büyük felakete sürükleyen Jön Türkler, Paris’te İkinci Jön Türk Kongresi’ni gerçekleştirdiler. Sonuç Bildirgesi’nde Sultan Abdulhamid yönetimi eleştirilmiş ve tahttan uzaklaştırma planlarının devreye sokulması öngörülmüştü. (İkinci Jön Türk Kongresi’ni gerçekleşti)

1928: İstanbul Belediyesi, Arapça harflerle yazılı tabelalarını değiştirmeyen dükkân sahiplerini cezalandırdı. (Arapça tabelası olanlara ceza)

1936: Şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy vefat etti. Aynı zamanda veteriner hekim ve öğretmen olan Mehmet Akif Ersoy; İstiklâl Marşı’nın yazarı, vaiz, hafız ve Kur’an mütercimidir. Bir dönem milletvekilliği görevinde de bulunmuştur. Aynı zamanda son dönem İslami mücadele verenler arasında yer aldı. “Vatan şairi” ve “milli şair” unvanları ile anılır. (Mehmet Akif Ersoy vefat etti)

1939: Erzincan, tarihinin en büyük depremiyle yerle bir oldu. 7,9 şiddetindeki depremde 32 bin 962 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100 bin kişi yaralandı. Bu rakamların toplamı Erzincan nüfusunun neredeyse tamamını oluşturuyordu. (Erzincan, tarihinin en büyük depremiyle yerle bir oldu)

1944: Çapakçur bölgesinin adı Bingöl olarak değiştirildi (Çapakçur bölgesinin adı Bingöl olarak değiştirildi)

1949: 300 yıl süren Hollanda egemenliğinden sonra Endonezya, uzun süren bağımsızlık mücadelesini kazandı ve Hollanda Kraliyet Sarayı Endonezya’nın bağımsızlığını tanıdı. (Endonezya, uzun süren bağımsızlık mücadelesini kazandı)

1979: Özel eğitimli bir Sovyet birliğinin Kabil Havaalanı’nı ele geçirmesinin ardından, Kabil’deki Afgan Hükümeti devrildi. (Kabil’deki Afgan Hükümeti devrildi.)

2002: Çeçenistan direniş hareketi, Rus işbirlikçisi Hükümet Karargâhı’na bombalı kamyonla şehadet operasyonu düzenledi; 72 Rus işbirlikçisi öldü. (Mücahitler 72 Rus işbirlikçisini öldürdü)

2008: İşgalci siyonistler, ‘Dökme Kurşun Operasyonu’ adıyla Gazze Şeridi’ne yönelik işgal hareketine başladı. Kanlı işgalin ilk gününde siyonistler, 80 uçakla Gazze Şeridi’ne hava saldırıları düzenledi. İlk saldırıda çoğu asker ve polis 230 Filistinli şehid edildi. İşgalcilerin saldırılarını, ‘hakla batılın mücadelesi ve safların belirginleşmesi’ olarak gören İzzeddin El-Kassam Tugayları da “Furkan Savaşı” adıyla direnişe geçti. 1436 Filistinlinin şehid olduğu, 5 bin 400’ünün yaralandığı terör saldırılarında, işgalciler yaklaşık 1000 ton patlayıcı kullandı. Ayrıca Gazze Şeridi’nde 4 bin 100’den fazla ev tamamen kullanılamaz hale geldi, 17 bin ev ise hasar gördü. Saldırılar, 21 günün ardından 18 Ocak 2009’da, terörist işgalcilerin tek taraflı ateşkes ilan etmesinin ardından sonlandı. (“Furkan Savaşı”)

2013: Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de, Müslümanların yaşadığı bölgeye hristiyan çetelerce saldırı düzenlendi; camiye sığınan 23 Müslüman katledildi. (Camiye sığınan 23 Müslüman katledildi)

2014: PKK’lı çeteler Şırnak’ın Cizre ilçesi Nur Mahallesi’nde, gece saat 03.00’te trafoları devre dışı bırakıp elektrikleri kestikten sonra, uzun namlulu silahlarla dindar olarak bilinen kişilerin evlerine saldırdı. Saatlerce süren silahlı saldırılarda vahşilikte sınır tanımayan çeteler, 2 evi de ateşe verdi. Hamile bir kadın, 1 yaşındaki çocuğu ile sığındığı banyoda 4 saat boyunca mahsur kaldı. Yanmaktan son anda kurtulan aile, banyonun duvarı balyozlarla kırılarak kurtarıldı. Saldırılarda, 66 yaşındaki Hüda Par gönüllüsü Abdullah Deniz de şehid oldu. Saldırılarda en çok tartışılan konu, polisin tavrı oldu. Mütedeyyin kişilere yönelik vahşi saldırılar 11 saat sürdü, ancak polis 6-7 Ekim’de olduğu gibi olaylara müdahale etmedi. Şırnak valisi de olayları 8 saat sonra haber aldığını söyledi. (Nur Mahallesi’nde katliam girişimi)

2019: Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun ürettiği ilk yerli otomobil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla tanıtıldı. (Türkiye'nin ilk otomobili görücüye çıktı)

Bu haberler de ilginizi çekebilir