• DOLAR 32.592
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2510.01
  • ...

Elektrik faturaları üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin kanun, geçtiğimiz hafta TBMM'de kabul edildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrasında elektrik faturalarında yaşanacak değişiklik belli oldu. TRT payının kaldırılması, faturalara nasıl yansıyacak. Uzmanlardan açıklama geldi.

Elektrikte TRT payı; konut, ticarethane ve tarımsal sulama abonelerinden tahsil ediliyor. Sanayi abonelerinden TRT payı adı altında bir kesinti yapılmıyor. Abonelerden, Enerji Fonu adı altında da bir kesinti yapılıyor. Elektrikte, TRT payı yüzde 2, Enerji Fonu binde 7 olarak aboneye yansıtılıyor.

Uzmanlar, TRT payının, “perakende satış tarifesi” diğer deyişle PST üzerinden alındığını belirterek, “TRT payı, PST üzerinden yüzde 2’dir. PST’ye daha sonra vergi, fon ve diğer paylar eklenir. Nihai tüketici tarifesi oluşur. Nihai tüketici tarifesi göz önüne alındığında TRT payının bir abonenin faturasına etkisi yüzde 1.2’dir” dedi.

Buna göre TRT payının kaldırılmasıyla birlikte, 100 TL’lik bir faturada 1.2 TL’lik bir indirim yapılacak.

İşte o madde:

TRT payının kaldırılmasını öngören madde şöyle:

“4/12/1984 tarihli ve 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununun 1 inci maddesinde yer alan ‘, elektrik enerjisi hasılatından ayrılacak paylar’ ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.”