• DOLAR 32.342
  • EURO 35.146
  • ALTIN 2311.305
  • ...
SON DAKİKA
Edirne'nin Ayasofyası 56 yıl sonra ibadete açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fatih Sultan Mehmet’in Enez'i fethetmesiyle camiye çevrilen ve sonraki yıllarda yaşanan depremler sonucunda kullanılamaz duruma gelen tarihi cami, 56 yıl sonra Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın kıldırdığı Cuma namazıyla cemaatine kavuştu.

Açılışta konuşan Başkan Erbaş, İslam medeniyetinin cami merkezli bir medeniyet olduğunu ifade ederek, “Allah Resulü Hazreti Muhammed Mustafa aleyhissalatu vesselam Efendimiz, Mekke-i Mükerreme’den Yesrib'e hicret ettiğinde, Yesrib’i Medine-i Münevvere yani aydınlanmış şehir haline getirebilmek için ilk yaptığı iş, Mescid-i Nebevi'yi inşa etmek oldu. Yani Yesrib'e bir cami inşa etmek oldu. O cami ile Yesrib, Medine-i Münevvere haline geldi. Camiyi okul haline getirmişti.” dedi.

“Camilerimiz bizim tapu senedimiz” diyen Başkan Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bundan birkaç ay önce Balkan ülkelerini ziyaret ettik. Gözümüz nerede bir minare görse kalbimiz kıpır kıpır atmaya başlıyor. Nerede bir cami, nerede bir minare görsek mutlu oluyoruz, bahtiyar oluyoruz. Şimdi burada Edirne Enez Ayasofya Camii’mizin yeniden ibadete açılışını birlikte gerçekleştiriyoruz. Cenab-ı Hak hayırlı eylesin, hayırlara vesile eylesin. Ne güzel bir birliğimiz, beraberliğimiz var ki kurumlar olarak hepimiz buradayız. Bu işin sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü olması münasebeti ile 5-6 yıldır Sayın Genel Müdürümüz bizatihi işin başında. Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan, Valimiz, Kaymakamımız, müftülüğümüz mesailerinden hiç esirgemeden gayret ettiler, elbirliğiyle işte bir Ayasofya Camimizi daha açmış olmanın gururunu yaşamayı bizlere bu şekilde Cenab-ı Hak göstermiş oldu. Rabbimize hamd olsun. Cenab-ı Hak minarelerimizden ezanlarımızı, gönderden bayrağımız eksik eylemesin, vatanımızı her türlü kazadan, beladan, depremden, felaketten hepimizi muhafaza eylesin.”

Erbaş’ın konuşmasının sonunda yapmış olduğu duanın ardından kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi.

Erbaş, daha sonra tarihi Enez Ayasofya Cami-i Şerifi’nde hutbe irad etti ve Cuma namazı kıldırdı. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir