• DOLAR 32.368
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.19
  • ...
Süresiz nafaka sona mı erecek?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milyonlarca kişinin büyük mağduriyet yaşadığı süresiz nafaka tarihe mi karışacak? Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda yeni formüller ortaya çıktı. 1 gün dahi evli kalsa ömür boyu nafaka ödemek zorunda kalan mağdurlara çözüm olacak düzenlemede devletin nafaka yükünü sırtlaması bekleniyor.

Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı düzenlemede, nafakanın evlilik süresiyle sınırlanması, bu süre sonunda nafaka almaya hak kazanan eşin iş bulamaması veya herhangi bir gelirinin olmaması halinde, devletin nafaka ödemeye devam etmesi formülü üzerinde duruluyor.

Nafaka tartışması, yaklaşık 3 yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi'nin  gündeminde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019'da açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında Meclis'e sevk edilen 2. Yargı paketiyle "süresiz nafaka ve icralık çocuk tartışmalarının sona ereceğini" söyledi, ancak aile düşmanı feminist örgütlerin baskı nedeniyle paket içine bu düzenleme konulmadı.

"Devlet ödemeli" formül masada

Nafaka sorununda teknik çalışmayı yürüten Adalet Bakanlığı, o tarihten sonra süresiz nafakanın sınırlanması konusunda şimdiye kadar farklı formüller üzerinde çalıştı. Bu kapsamda nafaka ödeme süresine "üst sınır" konulması ya da evlilik süresi kadar nafaka ödenmesi formülleri gündeme geldi.  Ancak bir süre soğumaya bırakılan nafaka konusunda Adalet Bakanlığı yeni bir formül üzerinde çalıştığı öğrenildi. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre yeni çalışmada, nafaka ödemek zorunda olan eşin, evlilik süresi kadar nafaka ödemesi, bu sürenin sonunda ise devlete nafaka ödeme yükümlülüğü getirilmesi formülü üzerinde duruluyor. Nafakanın, evlilik süresinin yarısı kadar süre ödenmesi de bir başka seçenek. Eğer evlilik süresi boyunca nafaka ödenmesine dönük formül benimsenirse, bir kişi örneğin 5 yıl evli kaldıysa, boşandığı eşe sadece bu süre boyunca nafaka ödemekle yükümlü olacak. Bu süre sonunda, nafaka alan eşin işsiz veya herhangi bir gelirinin olmaması halinde devlet nafaka ödemeyi sürdürecek. Henüz kesinleşmemekle birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklarından nafakanın karşılanması seçeneği üzerinde duruluyor.

“Kadınlar evet derse…”

BBC’nin haberine göre,  böyle bir düzenleme halinde devlete maliyetinin de hesaplanması gerektiği belirtilerek, "Bunun bütçeye yükü nedir, buna bakılıyor. Meclis'e gelmesinin gecikmesinin nedeni de bu. Eğer kadınlar da buna evet derse, gelecek yıl içinde bu düzenleme Meclis gündemine gelebilir" bilgisini paylaştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir