• DOLAR 32.583
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2500.571
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kitap kâğıdına yüzde 20, birinci hamur kâğıtlara yüzde 35, çocuk ve sanat kitap kâğıtlarına ise yüzde 40 oranında yapılan zamlar ile market ve kırtasiye raflarında kâğıt kalmadı denecek seviyeye gelindi.

 

Covid-19 salgınından bu yana küresel tedarik sorunları nedeniyle Türkiye'de de kitap kâğıdı fiyatları artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Nisan 2021 verilerine göre, yüzde 45 zamlanan kâğıt ve kâğıt ürünleri yıllık bazda en çok zamlanan üç üründen biri oldu.

“Bir top kâğıt 2 ay önce 20 liraydı şu an 75-80 bandında ilerliyor”

Son iki aydır kâğıt ürünlerinde yüzde 200’ün üzerinde büyük bir artış yaşandığını dile getiren kırtasiyeci Muhammet Veysel Uyan, fiyatlardan etkilenmelerine rağmen aynı oranda fiyatları yükseltmediklerini kaydetti.

Muhammet Veysel Uyan

İşlerinin yarı yarıya düşmesinin yanı sıra öğrencilerin de bundan çok etkilendiğini dile getiren Uyan, “2 ay önce 96 yaprak bir defteri 10 liraya satarken şu anda 17-18 liraya alamıyorum, bir top kâğıt 2 ay önce 20 liraydı şu an 75-80 bandında ilerliyor. Biz fiyatları sadece yüzde 50 oranında artırmamıza rağmen öğrenciler şikâyetçi, bizler de minimum kârla fiyatları yükseltiyoruz ama bu da bir yere kadar. Fiyatlar yükseldikçe bizler de yükselteceğiz.” dedi.

 “Artık ‘kâğıdını getir fotokopini götür’ kampanyası başlatacağım”

Bundan sonra “Kâğıdını getir fotokopini götür” şeklinde bir kampanya yapmayı düşündüğünü ifade den Uyan, “Herkesin evinde birer iki şer top kâğıt vardır. Hiç kullanmadıkları, raflardaki fotokopileri getirecekler, çok cüzi bir fiyat karşılığında fotokopi çekeceğiz.” önerisinde bulundu.

Öğrenciler için bilgisayardan çalışmak zor oluyor, bu nedenle öğrenciler kâğıdı, notları, slayt ve çıktı için kullanıyorlar diyen Uyan, “En çok da kâğıda ihtiyaç var ama fotokopi anlamında çok sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlara tamam dememize rağmen stok yapamıyoruz. Sürekli artacak diye kimse kâğıt satmıyor. Öyle bir sorunla karşı karşıyayız. Benim aklımda bir plan var gerçekleştirebilirsem, ben sadece toner parası alacağım, kâğıt onlardan olacak. En azından fiyat çözülene kadar öyle bir çözümle devam etmeyi düşünüyorum, ben haftada bin koli alırken şu an on koli kâğıt ancak alıyorum.” diye konuştu

“Kaynak kitaplara yüzde 300-400’lere ulaşan zam geldi”

Ali Kurt

Bazı yayınevlerinin bir ay içerisinde kaynak kitaplarına 3-4 kez zam yaptığını ifade eden Kitap Yayınevi sahibi Ali Kurt, bir ay içerisinde bazı kaynak kitaplarına yüzde 400 zam geldiğini söyledi.

Zam gelmeden önce örnek bir kaynak kitabının üst fiyatı 89 lirayken 99 liraya çıktığını sonra 129 liraya ve en sonunda da 149 liraya çıktığını ifade eden Kurt, “Bu kitap 4’üncü seferdir zam yiyor. Ailelerin alım gücü kalmadı. Eskiden bir öğrenci 100 lirayla gelip 3-4 kaynak kitap alırken şu anda tek bir kitap ancak alabiliyor. Bu noktada öğrenciler çok sıkıntı yaşıyor. Maddi durumu iyi olan öğrenciler özel dersler alırken bu imkândan faydalanamayan, kırsal kesimlerde yaşayan öğrencilere fırsat eşitliği sağlanması lazım, bu konuda alternatif olarak gördükleri kaynak kitaplara ulaşabilmeleri gerekiyor. Yüzde 40 indirim kampanyası yapmamıza rağmen fiyatlar çok ama çok yüksek, öğrenciler yine de alamıyor. Eskiden bu tür kampanyalar yapıldığında muhteşem bir talep ile karşılaşıyorduk ama alım gücü çok düştüğü için maalesef satış yapamıyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız