• DOLAR 32.509
  • EURO 34.582
  • ALTIN 2498.914
  • ...
Emekliler: Emekli ücreti de en az asgari ücret kadar yükselmelidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Asgari ücretliye yapılan zam sonrası gözler emekli zammına çevrildi. Emekliler de hayat şartlarının iyileştirilebilmesi için en az asgari ücrete yapılan zam kadar bir zammın beklentisi içinde.

 

Zam beklentileriyle ilgili İLKHA muhabirine açıklamada bulunan Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, emeklilerin huzur içinde yaşayabilmeleri için yeterli bir gelirlerinin olması gerektiğini vurguladı.

Yetkililerin asgari ücrete yaptıkları zam oranında maaşlarına zam yapması gerektiğini ifade eden Ekmen, aksi takdirde bu düşük maaşla emeklilerin geçimlerini sağlamalarının çok zor olduğunu belirtti.

“Emeklilik hayatlarında refah ve huzur içinde yaşam geçirmeleri gerekiyor”

Emeklilerin de insanca bir hayat sürmeye haklarının olduğunu dile getiren Ekmen, “Emeklilik kutsal bir haktır. Emekliler, yıllarca çalışmış, vergisini yatırmış, primlerini ödemiş, bu ülkenin en zor şartlarında görev yapmış insanlardır. Bunlar artık akil insanlardır. Yaşlanmış insanlardır. Bunların emeklilik hayatlarında refah ve huzur içinde iyi bir yaşam geçirmeleri gerekiyor. Hiç kimseye muhtaç olmadan, insanca bir hayat sürmeye yetecek kadar kendilerine bir ücretin ödenmesi gerekiyor.” dedi.

“Emeklilerin beklentileri var”

Herkes gibi emeklilerin de çok günler geçirdiğini vurgulayan Ekmen, “Ekonomik koşullarımız zor. Zor bir süreçten geçiyoruz. Emeklilerimizin de elbette beklentileri vardır. 2000 öncesi yapılan intibakın 2000 sonrası emekli olanlara da yapılması gerekir. Çünkü arada bir fark var. 2000 öncesi emekli olanlarla 2000 sonrası emekli olanların aylık bağlama oranlarında yüzde 35 bir düşüş var.” diye konuştu.

Hüseyin Ekmen

“Katkı payı emekliye ayrı bir yük getiriyor”

Sağlıkta emeklilerden alınan katkı payının kaldırılması gerektiğine işaret eden Ekmen, şöyle devam etti:

“İkinci olarak emeklilerimiz çalışırken yüzde 12 gibi bir prim ödemişler. Bunlar emekli olduktan sonra sağlıktan ve aylık bağlamalardan faydalanmaları içindir. Ama emeklilerimiz hastanelere giderken yüzde 10 katkı payı alınıyor. Bu emekliden alınmamalıdır. Emekli hastaneye gittiği zaman doktor, ilaç, reçete parası alınıyor. Bu emekliye ayrı bir yük getiriyor. Bunun mutlaka kaldırılması lazım.”

“Emeklileri refah ve huzur içinde yaşatmak sosyal devlet olmanın bir gereğidir”

Emekli maaşlarının çok düşük olduğuna dikkat çeken Ekmen, “Emeklilerin ortalama aldığı aylık çok düşüktür. Bu ücretin mutlaka en az asgari ücret kadar yükselmesi gerekiyor. Emekliler biraz rahat ve huzur içerisinde bir yaşam sürmesi için en az asgari ücret kadar bir ücretin kendilerine verilmesi gerekiyor. Emekliler bu ülkenin asli unsurlarıdır, yaşlılarıdır. Ağızları dualı, yüzleri nurlu, ak saçlı analardır, babalardır. Bu insanların dualarını almak, bunları refah ve huzur içinde yaşatmak sosyal devlet olmanın da bir gereğidir.” ifadelerini kullandı.

“En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalıdır”

Emekliye verilecek zammın en az asgari ücretliye verilen zam kadar olması gerektiğini belirten Ekmen, son olarak şunları söyledi:

“Emeklilerin beklentisi çoktur. Emekliler kendilerine iyi bir ücretin verilmesi konusunda hükümetten beklenti içerisindedir. En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalıdır. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları gerçekçi rakamlar değildir. Ki bunu hükümette farkına vardı. Bu yüzden de yüzde 50 gibi bir zammı asgari ücretlilere verdi. Emeklilerin de bu beklentisi var. TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile emeklilerin harcaması birbirine hiç uymuyor. Arada çok büyük bir fark var. Emekli de en az yüzde 50 bekliyor.”(İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir