• DOLAR 32.345
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2311.157
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kâğıtta yaşanan fiyat artışına ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Batman’daki kırtasiyeci esnafı, son aylarda döviz kurunda yaşanan yükseliş kırtasiye ve kitap satışlarını da büyük oranda etkilediğini belirtti.

 

Kâğıt grubundaki fiyat artışının kendilerini endişelendirdiğini, müşterilerine fiyat veremeyecek duruma geldiklerini söyleyen esnaf, sıkıntı bulunmamasına rağmen kâğıttaki fiyat artışına bir anlam veremediklerini kaydetti.

Kitap fiyatlarının da ciddi anlamda arttığını, birçok kitap temininde sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan esnafı, satışlarının yarı yarıya düştüğüne dikkat çekti. Kâğıt ve kitap fiyatlarındaki artışın öğrencileri de etkilediğini dile getiren esnaf, yetkililerden haksız fiyat artışı yapanlara yönelik acilen bir önlem alınması gerektiğini ifade etti.

“Kâğıt grubundaki artış bizi endişelendiriyor”

Döviz kurundaki artıştan sonra kâğıt ürünlerinde de büyük zamların yaşandığını belirten kırtasiye işletmecisi Veysi Argun, “Kırtasiye sektöründe en çok fiyat artışı kâğıt grubunda yaşandı. Kâğıt grubundaki artış bizi endişelendiriyor. Çünkü müşterilerimize fiyat veremeyecek duruma geldik. 4 ay önce okul sezonunun başlamasıyla 17 buçuk liraya verdiğimiz A4 kâğıdının fiyatı şu anda 60 liraya dayandı. Şu anda piyasada kâğıt sıkıntısı yok, hatta fazlasıyla var ama fiyatlar durmadan yükseliyor. Bu artışlarda bizi çok endişelendiriyor.” dedi.

Veysi Argun

“Denetim mekanizması kurulmalı”

Piyasada fazlasıyla kâğıt ürünleri bulunmasına rağmen fiyatların artmasının sebebinin denetim mekanizmasının işlememesinden kaynaklandığını savunan Argun, şöyle devam etti:

“Bu fiyat artışı birçok üründe var. Bir ay önce sattığımız kitabın fiyatında yüzde 150’nin üzerinde artış oldu. Hatta artışlardan dolayı birçok kitap temininde sorunlar yaşıyoruz. Hatta yayın şirketleriyle irtibat kuramıyoruz. Çünkü onlarda ne yapacaklarına karar veremiyorlar. Şu anda sattığımız ürünün üzerine para katarak alıyoruz. İktidar, keyfi olarak fiyat artırımına giden ve stokçuluk yapanlara karşı acilen ciddi bir denetim mekanizması kurması gerekmektedir.”

Cahit Gölge

“52 liralık kitabın fiyatı 154 liraya çıktı”

Kısa sürede kitap fiyatlarına 3 defa zam yapıldığını, 52 liralık bir kitap fiyatının 154 liraya çıktığını aktaran kitabevi sahibi Cahit Gölge, “Son bir buçuk ayda kitap ve kitap ürünlerine 3 defa zam geldi. Öğrenciler sadece buraya gelip kitap fiyatlarını sorup gidiyor. Şu anda cirolarımızda yüzde 500’e kadar bir düşüş yaşandı ve kitap satımında ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Daha önce 52 liraya verdiğimiz kitabın fiyatı 154 liraya çıktı. Kaynak kitap ihtiyacı olan öğrenciler 5 kitap yerine artık bir kitap alıyor.” diye konuştu.

“Gelir düzeyi düşük insanların eğitiminde ciddi anlamda aksamalara yol açılacak”

Kâğıt ürünlerinde yaşanan artıştan en fazla öğrencilerin olumsuz etkilendiğini belirten Gölge, “Kâğıt ithal bir ürün olduğu için yaşanan artışın sebebini dolardaki artışa bağlıyorlar. Ama ciddi anlamda bu kadar yansımasını beklemiyorduk. Yayınevleri bu durumu manipüle edip artış olarak yansıtmaya başladılar. Bu durumdan öğrenci ciddi anlamda olumsuz etkilenecek, esnaf daha fazla etkilenecektir. Hükümetten zamlara engel olmasını beklerdik ama özel sektör daha fazla zam yaparak kitap satışlarının önüne geçti. Özellikle gelir düzeyi düşük insanların eğitimlerinde ciddi anlamda aksamalara yol açılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Şehmus Keskin

“Almak istiyoruz ama kitap fiyatları çok pahalı”

Kırtasiyeye kaynak kitap almaya gelen öğrenci Şehmuz Keskin, artan fiyatlardan şikâyet ederek şunları söyledi: “Buraya test kitabı almak için geldim. Güzel kitaplar var ama genel olarak hepsinin fiyatı çok artmış. Bu artışlardan dolayı öğrenci olarak çok mağdur oluyoruz. Kitap almak istiyoruz ama kitap fiyatları çok pahalı. Elimizdekilerle yetinmeye çalışıyoruz. Artık her şeyin düzelmesini ve öğrencilere daha fazla yardımcı olmalarını bekliyoruz.” dedi.

Mustafa Gölge

“3 kitap alacağıma bir kitap alabildim”

Bir diğer öğrenci Mustafa Gölge, “Kitap almaya geldim. Kitap fiyatları bayağı zamlanmış. 3 kitap alacağıma bir kitap alabildim ama onu da ilerde almamaktan korkuyoruz. Yaşanan zamlardan şikâyetçiyim. Devletin öğrencilere daha fazla destek çıkması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız