• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tarihte Bugün: 22 Aralık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

22 Aralık’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

1453: İstanbul Üniversitesi, Darülfünun kuruldu. Darülfünun, Arapça dar (ev) ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş olup, “üniversite” anlamında kullanılan bir sözcüktür. Bu kurum 1933 reformuyla İstanbul Üniversitesi’ne dönüştürülmüştür. (Darülfünun kuruldu)

1914: Harbiye Nazırı, Erkânı Harbiye Umumiye Reisi ve aynı zamanda İttihatçıların liderlerinden Enver Paşa’nın, Rus işgali altındaki toprakları sözde kurtarmak ve Rusya içlerine ilerlemek amacıyla planladığı Sarıkamış Harekâtı, tarihte eşine rastlanmamış bir trajediyle son buldu. (Sarıkamış Harekâtı)

1932: Hindistan’daki İngiliz sömürge yönetimi, 28 bin mahkûmu serbest bıraktı. Mahkûmlar arasında Hindistan’ın gelecekteki bağımsızlık mücadelesi lideri Mahatma Gandhi de vardı. (Sömürge yönetimi, 28 bin mahkûmu serbest bıraktı)

1938: Alman kimyacı Otto Hahn tarafından ilk atom çekirdeği patlatıldı.

2005: Kapıkule Sınır Kapısı’nda polis ve jandarmanın ortaklaşa yaptığı operasyonda, 58 gümrük ve gümrük muhafaza memuru ile 28 polis memuru, çete suçlamasıyla gözaltına alındı. Türkiye’nin en büyük gümrük mafyası, aylar süren, kamera destekli takip sonucu ortaya çıkarılmış ve sınır kapılarında yapılan yolsuzlukların vahameti anlaşılmıştı. (Gümrük operasyonu)

2016: KPSS sonuçlarına göre bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ile pozisyonlarına ikinci yerleştirmeler için hazırlanan tercih kılavuzuna, “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olma” koşulu eklendi. Bu madde ile binlerce hak sahibi insan mağdur edildi. Ayrıca bu madde kullanılarak adam kayırma çok daha rahat bir şekilde yapılıyordu. (“Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması”)

Bu haberler de ilginizi çekebilir