• DOLAR 32.354
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2322.886
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın döviz getirisine TL'de ulaşabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağı açıklamasıyla döviz kurları sert bir düşüş gösterdi. Bu durumun gayrimenkul sektörüne hareket getireceği bekleniyor.

Dövizin artışıyla yerli yatırımcının gayrimenkule yatırım yapamadığı yabancı yatırımcıların süreçte Türkiye'de emlak almaya yöneldiği belirtilirken parası döviz olan yerli yatırımcıların çöküşe geçeceği belirtildi. 

Yasin İnce

İLKHA muhabirine konulan Gayrimenkul Danışmanı Yasin İnce, son dönemde döviz yükseldikçe gayrimenkul fiyatlarının da arttığını belirterek emlakçı esnafın iş yapamadığını dile getirdi.

Döviz kurlarının inişli-çıkışlı olmasının her sektörü etkilediği gibi emlak sektörünü de olumsuz  etkilediğini belirten İnce, "Doların belirsizliğinden dolayı tüm işlerde olduğu gibi bizde olumsuz olarak etkilendik. İşler durma noktasına geldi. Yabancıların birçoğu kur yükselişinden dolayı emlağa yöneldi. Bu yüzden yazın 500 bin lira olan emlak fiyatı bir anda 700-800 bin liraya kadar çıktı ve emlaklar yabancılara satıldı." dedi.

"Dolarda düşüş devam ederse insanlar emlak ve gayrimenkule yatırım yapacak"

Doların düşmesinin para dövizde olmayanlar için büyük bir avantaj olduğunu dile getiren İnce, "Alım parası döviz olan yatırımcılar içinde çöküş olduğuna inanıyorum. Örnek veriyorum, kurdan dolayı 800 bin liralık bir daire alabilecekken şimdi 800 bin liralık bir daire alamayacaklar. Gayrimenkul sektöründeki yeni inşaatlarda metrekare fiyatı arttığı için bu durum ikinci ele de yansıdı. İkinci el emlaklarda da bir artış söz konusu oldu. İlerleyen dönemlerde doların düşüşü olursa tabii ki insanları yatırım açısından emlağa veya gayrimenkule yatırım olacağına inanıyorum. Zaten yatırım konusunda sıralama şudur; arsa, dükkân ve gayrimenkul bu sıralamadan asla şaşmamak gerekir. Bugün aldığınız ürün kendi değerini 5-10 sene sonra buluyor. Türkiye'nin neresinden alırsanız alın, emlak her zaman kazandırır. Emlak aldım da zarar ettim diyen duymadım. İki sene önce 800 bin liraya sattığımız daire bugün 2,5 milyon liradır." şeklinde konuştu.

Dolar artışı olduğu zaman yükselen inşaat malzemelerinin fiyatının, doların düşmesiyle düşmesi durumunun sektörü olumlu etkileyeceğinin beklediklerini aktaran İnce, "Dolar arttıktan sonra yapılan zamları, dolar inince de aynı şekilde inmesini herkes bekler. En doğal haklarıdır, umarım sektördeki insanlar bunu fiyatlara yansıtır. Bunu yansıtırlarsa piyasa canlanacaktır. İnşaat sektöründe doların artışı fiyatlara aynı hızda yansıdığı gibi düşüşün de aynı şekilde yansıma olursa piyasa açısından olumlu olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA) 







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız