• DOLAR 34.001
  • EURO 37.863
  • ALTIN 2819.75
  • ...
Tarladan çıkan servet değerinde hazine uzmanları da şaşırttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

EMEKLİ İŞ İNSANI ARAZİDE BULDU
MS 900 civarında gömüldüğü tahmin edilen hazine, Anglo-Sakson krallıklarından, İrlanda'dan ve Asya'dan yaklaşık 100 eser içeriyordu. Hazine, İskoçya'nın güneybatısındaki Kirkcudbrightshire'da kiliseye ait bir arazide metal dedektörüyle dolaşan emekli işadamı Derek McLennan tarafından gün ışığına çıkarıldı.

Olağanüstü bir hazine olarak değerlendirilen keşifte en dikkat çeken eser 8. yüzyılın sonları ya da 9. yüzyılın başlarında, en iyi ortaçağ ustası tarafından en hassas altın iplikle sarılmış muhteşem bir Roma kaya kristali kavanozu oldu.

İskoçya Ulusal Müzeleri tarafından satın alınan obje, İngiltere veya İrlanda'da şimdiye kadar bulunan en nadir ve benzersiz Viking çağı nesnelerinin zengin koleksiyonu Galloway Definesi'nin bir parçası çıktı.

Gerçek değerini gizleyen buruşuk bir kese içinde gizlendiği için uzmanlar başlangıçta kavanozun değerinden anlayamadı. Koruyucu kese o kadar sertleşmişti ki, kavanoz kazıdan çıkarılan hazinenin diğer parçaları arasında dikkat çekmedi.

SADECE 5 SANTİMETRE
Kesenin ipek astarlı deri olması, içeriğinin önemini yansıtıyor aslında. Yaklaşık 5 cm boyundaki kavanozun, dini törenlerde kullanılmış parfüm ya da değerli sıvılar içerdiği düşünülüyor.

Erken Ortaçağ ve Viking koleksiyonlarının baş küratörü Dr Martin Goldberg, kaya kristali oymacılığının aslında Roma'ya ait olduğunu ve altın sarılı bir kavanoza dönüştürülmüş olmasının istisnai bir durum olduğunu söyledi.

British Museum'dan, Dr Leslie Webster, 600 yaşında olduğu tahmin edilen kavanozla ilgili olarak, "Kaya kristali kendi içinde oldukça olağan dışı bir eser" ifadelerini kullandı.

SAFLIĞI TEMSİL EDİYOR
Antik dünyada şeffaflığı ve yarı saydamlığı nedeniyle büyük değer verilen malzemelerden biri olarak anılan kaya kristali, saflıkla ilişkilendiriliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir