• DOLAR 32.382
  • EURO 35.117
  • ALTIN 2326.289
  • ...
`Bizim İçin Bayram `İŞ`tir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van`da her sabah, Ulu Camii civarında işçiler kahvesi olarak bilinen yerde toplanan onlarca işsiz vatandaş, evine bir ekmek parası götürmek için akşam saatlerine kadar umutla bekliyor.
 
Kimileri çok cüzi bir miktara da olsa birkaç saatliğine iş bulurken kimileri de iş bulma hayallerini ertesi güne bırakıyor.
 
İşçi Bayramı`nın kendileri için ne ifade ettiğini sorduğumuz işçiler, kendileri için asıl bayramın çalışmak olduğunu belirterek yetkililere seslendi.
 
"Bu bayram kimin bayramıdır?"
Bölgede işsizliğin had safhada olduğunu söyleyen Kerim Tekin, yıllardır işsizlikle mücadele yapıldığını ancak; her nedense bu bölgeye yatırımın yapılmadığını belirtti.
 
Hiçbir yetkilinin kendilerini sormadığı şikâyetinde bulunan Tekin, "Bir seçim olduğu zaman gelip oyları topluyorlar, ama kimsenin derdini sormuyorlar. Bölgede yatırım olmadığı zaman insanlar mağdur olur. İstiyoruz ki memleketimizde bir yatırım bir kalkınma olsun. Bir memlekette işsizlik varsa orada sorun vardır. O sorun halledilmediği zaman burada ne bayram olur ne de seyran olur. Bu sorun halledilmezse kimse bayram yapamaz. Bu bayramın anlamı ne? Bizlere neyi getiriyor? Cumhuriyet Caddesi`nde toplanıp bayram kutluyorlar. Bu bayram kimin bayramıdır? Adam, devlet memurudur, maaşını alıyor. Gelip orada işçi bayramını kutluyor. Peki, işsiz insanlar ne yapacak. Van`da on binlerce işsiz insan var. Yıllardır insanlar hamallık yaparak geçimini sağlıyor. Bu insanların herhangi bir güvencesi yok. İŞ-KUR`a gidiyorlar, adlarını yazıyorlar. Torpil geçiyorlar. Birilerini alıyorsun işe diğer insanları neden almıyorsun" dedi.
 
Her sabah burada toplandıklarını hatırlatan Mehmet Şirin Kipikçi de devlet yetkililerine seslenerek bir iş imkânı istedi.
 
"Biz bayram istemiyoruz, bize iş verin"
Mehmet Balkan da yetkililere seslenerek, "Ben de her sabah Van`ın Erçek beldesi Irgatlı köyünden geliyorum. Sabah saat 04.00`da evden çıkıp buraya geliyoruz, bir iş imkânı için. Buradaki vatandaşların çoğu Muradiye, Başkale ilçelerinden buraya geliyor. Devletten iş istiyoruz. İŞ-KUR`a dilekçe verdik ama hâlâ bekliyoruz. Sayın valimizden, milletvekillerimizden iş imkânı istiyoruz. Biz bayram istemiyoruz, bize iş verin" ifadelerini kullandı.
 
"Bizim için bayram çalışmaktır, iştir"
Kendileri için bayramın çalışmak olduğunu söyleyen Orhan Menteş, ise, "Fazla iş olmuyor burada. Her sabah 100 kişiye yakın insan toplanıyor. Genel de ağaç kesme, ev taşıma gibi işler yapıyoruz. Ekmek davamız için. Bizim için bayram yoktur. Cebimizde bir ekmek parası yok. Bizim için bayram çalışmaktır, iştir" dedi.
 
"Vekiller kendi menfaatleri için meclise gitmişler"
Van Milletvekillerini kendi menfaatleri için meclise gitmekle suçlayan Hacı Sencer ise şöyle konuştu: "Hepimiz mağduruz. Van`da iş namına ne var ki? Ne fabrika var ne iş imkanı var. Sabah 7`den akşam 5-6`ya kadar burada bir iş imkanı için bekliyoruz. Burada 150 kişiye yakın insan var. Ama bunlardan sadece 10 kişi çalışabiliyor. Şu Van`da iki fabrika olsaydı hiçbir insan işsiz kalmazdı. Van`daki vekiller kendi menfaatleri için meclise gitmişler. Vatandaşların menfaati için gitmemişler." (Fırat Arslan/Murat Dalgın - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir