• DOLAR 32.56
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2418.497
  • ...
Halk asgari ücrete yapılan zammı değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Geçtiğimiz günlerde asgari ücret ile ilgili yapılan zammı açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete yüzde 50,54 oranında zam yapma kararı alındığını, net Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil ücretin 4 bin 253 liraya yükseldiğini belirtti.

https://ilkha.com/ekonomi/cumhurbaskani-erdogan-asgari-ucret-zammini-acikladi-4-bin-250-tl-180749

Zam ile ilgili İLKHA mikrofonlarına konuşan işveren ve işçiler, asgari ücret zammını değerlendirdi.

Zammı olumlu karşılayan halk yapılan zamda olumlu etki oluşturabilmesi için kurlarda, gıda ve yakıt başta olmak üzere birçok üründe yaşanan artışların kontrol altında tutulması gerektiğini belirtti.

Yapılan zammı olumlu karşıladığını belirten İbrahim Arzık adlı vatandaş, "Asgari ücrete yapılan zam son yılların en büyük zammı. Biz gerçekten bu büyüklükte bir zam beklemiyorduk. Bin 250 TL asgari ücretlilere zam yapıldı. Onun dışında da tabi farklı zamlarda var gıdaya ve başka ürünlere ama son yapılan asgari ücret zammı iyi oldu açıkçası. Allah razı olsun Cumhurbaşkanımızdan ve işverenlerden." ifadelerini kullandı.

 

Yapılan zam ile birlikte esnafın yükü olan vergilerde indirime gidilmeli

İşverene yüklenen vergi yüklerinin azaltılmasının olumlu sonuçlar doğuracağını belirten Ağrılı esnaflardan Vahap Santor, yapılan zammın hem işçiye ve hem de esnafa olumlu yansıdığını hatırlattı.

Santor, "Ağrı'da yaklaşık 10-12 yıldır esnaflık yapıyorum. Tabi AGİ(Asgari Geçim İndirimi) 'nin alınması iyi oldu. En azından bizlerin ödediği ücretin vergi dışı bırakılması ve vergilerin alınmaması, bunların alınmadan işçiye yansıtılması güzel oldu. Fakat Ağrı küçük bir yer ve bu ücreti kaç işveren karşılayabilecek bunun hesabının yapılması lazım. Personel çalıştıran bazı firmaların personel azaltımına gittiğini duyuyoruz, inşallah doğru değildir. Onun yanında asgari ücret belki son yılların en büyük zammını aldı. Esnafa, işçilere güzel bir şekilde yansıdı. Bu noktada işverene de yüklenen vergilerin kaldırılması lazım. Hem işçiden alınan verginin sıfırlanması iyi oldu ama işverene yüklenen stopaj vergisinin de kaldırılması lazım." şeklinde konuştu.

Asgari ücretle birlikte kur yükselirse, gıdaya zam yapılırsa…

Ülkede yaşanan ekonomik sorunlara rağmen bu oranda bir zammın yapılmış olmasının olumlu olduğunu belirten Abdullah Çelik ise şunları söyledi:

Yapılan zam için iyi yönden bakmak gerekiyor, tabi bunun yanında ülkemizde bazı problemler ve sıkıntılar söz konusu. Bu sıkıntı ve problemlere rağmen bu oranda bir zammın yapılmış olması çok güzel. Yalnız asgari ücretin bu oranda yükseltilmesi aynı zamanda enflasyonun tırmanması düşündürücü. Yaşanan sıkıntıların Hükümet yetkilileri tarafından bertaraf edilmesi gerekiyor. Derseniz ki asgari ücrete yapılan zamla birlikte dolar, altın, gıda zamları devam edecek o zaman bu durum sevindirici olmaz.

Zam işçinin cebine girmeden çıkmaması lazım

Asgari ücretin dışında yapılan zamların durdurulması gerektiğinin altını çizen Hikmet Timur, "İyi oldu zammın yapılması, asgari ücret memnun edici bir seviyeye ulaştı. Öbür taraftan piyasanın içinde bulunduğu durum ortada, oda ister istemez market fiyatlarına yansıyor. Daha vatandaşın cebine girmeden para olduğu gibi gidiyor. Bu Doların ateşinin sönmesi lazım, zamlar durdurulması lazım. Yoksa asgari ücret 10 bin TL'de olsa yine de yetmez. İnşallah Hükümetimiz bir adım atar bu hususları dikkate alır." şeklinde konuştu.

"Şuan ki zamla bu pahalılık birbirini kurtarmıyor"

Hayat pahalılığından dem vuran diğer bir vatandaş Ümit Karakaya ise, "Asgari ücrete zam yapılmasına karşıydım, ücret 2 bin 800 TL olarak kalsaydı iyiydi. Bunun yanında zam yapılan ürünlerde indirim yapılsaydı daha iyiydi. Şuan ki zamla bu pahalılık birbirini kurtarmıyor. Önceden asgari ücreti 2 bin 800 TL, 5 litre yağı 17 TL'ye alıyorduk. Şimdi yaklaşık bin 400 TL zam geldi asgari ücrete yağ oldu 130 TL." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir