• DOLAR 32.372
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.61
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İnşaat sektöründe büyük bir maliyet krizi yaşanıyor. Özelikle de demir ve çimento fiyatlarında yaşanan yükseliş müteahhitleri çaresiz bıraktı. Demir fiyatları son bir senede yüzde 150 oranında zamlanırken konut fiyatları da maliyetlerde yaşanan artış ile doğru orantılı olarak arttı.

Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Selahattin Tokmak, döviz kurlarında yaşanan artışın ardından gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artışı İLKHA'ya değerlendirdi.

Döviz kurlarında yaşanan artışın piyasaları tedirgin ettiğini belirten Tokmak, bu durumun ev alış ve satışlarını olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çekti.

İnşaat girdi maliyetlerinin sürekli artmasından dolayı müteahhitlerin maliyet hesabı yapmakta zorlandıklarını vurgulayan Tokmak, bu durumun piyasanın sıkışmasına neden olduğunu ifade etti.

Şanlıurfa'da en büyük yatırımın kaleminin gayrimenkul olduğunu ifade eden Tokmak, ev ihtiyacı olanların bir an önce ev alması gerektiğini belirtti.

Ev almak isteyenlerin mağdur olmamaları için yetkili emlak ofisleri ile çalışmalarını isteyen Tokmak, yetkili ofislerin fiyat politikasına uygun hareket ettiğini ifade etti.

Şanlıurfa'da emlak fiyatlarının sanıldığı gibi çok pahalı olmadığının altını çizen Tokmak, fiyatların daha da artmasından dolayı endişe ettiklerini sözlerine ekledi.

 

Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Selahattin Tokmak

 

"Evini satanlar yerine ev alamıyorlar"

Türkiye'de son günlerde döviz kurlarında yaşanan hareketliliğin piyasayı olumsuz etkilediğini belirten Tokmak, "Doların artışı; sadece inşaat sektörünü değil bütün sektörleri etkiledi. Dolayısıyla insanların kafasında bir karışıklık oluştu. Fiyatların artması problem değil; sürekli artışın olması problemdir. Fiyatlar bir yerde durmuş olsa insanlar ne yapılacağına karar verilebilir; ama sürekli artışta olması insanları tedirgin ediyor. Doların, Euro'nun ve altının değişken olması ve sürekli yükselmesi; insanları büyük bir tedirginliğe koyuyor. İnsanlarda kararsızlık var.  Evini satanlar yerine ev alamıyorlar. Dolayısıyla satıcılar sürekli satmaktan vazgeçiyorlar, umdukları evi bulamıyorlar. Bundan dolayı en çok mağdur olan kesim biz esnaflar oluyoruz. İnsanlar alış veriş yapıyor ve bir müddet sonra alış verişten vazgeçebiliyor. Bir gün sonra ya da tapuda bile alış verişten vazgeçenler oluyor. Bu nedenden dolayı esnaflarımız çok büyük sıkıntı içerisindedir. Bu durumun nasıl olacağını artık bilemiyoruz." Şeklinde konuştu.

"Müteahhitler bitme aşamasına gelmiş daireyi bile satışa koyamıyorlar"

İnşaat girdi maliyetlerinin sürekli artmasından dolayı müteahhitlerin maliyet hesabı yaparken zorlandıklarını ifade eden Tokmak, "Sürekli malzemelerin fiyatı artığı için müteahhitler ev satmamaya yönelebiliyor. Bir inşaatın maliyetini hesaplayamıyorlar. Dolayısıyla da satışa arz edemiyorlar. Piyasadaki müteahhitlerimizin birçoğu güçlü müteahhitlerdir. Kendi öz sermayesiyle iş yapan kişilerdir. Dolayısıyla kârı, marjı ve maliyeti hesap edemiyorlar. Bundan dolayı da satışa koymak istemiyorlar. Bu duruma bir şey diyemiyoruz. Temelde satmak istemeyebilirler; bunu anlayışla karşılıyoruz. 2-3 yıl önce cüzi bir miktar peşinattan müteahhitten daire alabiliyorduk. Şu an ise müteahhitlerimiz bitirme aşamasına geldiği halde dairelerimi satışa koymayabiliyor. Buna da yanaşmıyorlar. Bir müteahhit inşaatı bitirmek üzere ise bir maliyet ortaya çıkmıştır. Bu demek oluyor ki kârı ve marjı ortaya koyup satışa arz edersin. Müteahhitlerin bu şekilde yapmaları gerekiyor. Müteahhitlerimiz şu an bunu yapmıyorlar. İnşaat bittiği ve maliyeti hesapladığı halde satışa koymuyor. Dolayısıyla bu durum, 'piyasanın sıkışması' anlamına geliyor. Müteahhitlere çağrıda bulunmak istiyorum. Yapmış ve bitirmiş olduğunuz daireleri satışa koyun; çünkü ileride stoktan dolayı fazlalaşacak ve fiyatlara yansıyacak. Dolayısıyla bu sefer müteahhitler zarar görecek. Şu an belli kâr ve marjları var. Bunun üzerine hesaplamalarını yapıp satışa arz ederlerse kendileri için de bizim için de ve vatandaşlar için de daha iyi olur. "diye konuştu.

 

"Urfa'da da en büyük yatırım gayrimenkuldür"

Şanlıurfa'da her geçen gün ev fiyatlarının arttığını vurgulayan Tokmak, "Ev ihtiyacı olanların ev alması gerekiyor. Bir insanın eve ya da yatırıma ihtiyacı varsa Urfa'da da en büyük yatırım gayrimenkuldür, fiyatlara bakmadan ev alsınlar. Fiyatlar her geçen gün artıyor ve artacak da zaten. Dolayısıyla ev ihtiyacı olanların bir an önce beğendikleri evi almalarını tavsiye ediyorum. Müteahhitlerle sürekli alış veriş yapıyoruz ve onlarla istişare içerisindeyiz. Malzeme satanlarla konuştuğumuzda yüzde 100 artış olduğunu söylüyorlar. Fiyatlarda yüzde 100 artış değil de daha fazla artış var.  Geçen yıla oranla daha fazla artış oldu. Bu durumda tabi ki fırsatçılar da araya giriyor. Fiyatların artmasından dolayı fırsatçılık da meydana geliyor. Yüzde 100 artış varsa da fırsatçılar bunu yüzde 150-200 üzerine koymaya çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Yetkili ofisler haricinde hiçbir emlak ofisiyle çalışmayın"

Ev alacak kişilerim yetkili emlak ofislerini tercih etmesi gerektiğini belirten Tokmak, "Kesinlikle yetkili ofisler haricinde hiçbir emlak ofisiyle çalışmayın. Sıkıntıya ve dara düşersiniz. Ciddi bir anlamda sıkıntı yaşarsınız. Yetkili ofisler, kesinlikle fiyat politikalarına uygun hareket eder. Kendi ofislerindeki gayrimenkulleri satışa arz ederken ciddi bir fiyat analizi yapıyorlar. Piyasa değerinden çok yüksek daireleri ve mülkleri kendi portföylerine eklemiyorlar. Bu nedenden dolayı vatandaşlar, yetkili ofislerden alış veriş yaparlarsa kârlı çıkarlar."dedi.

 "Fiyatların daha da artmasından dolayı endişeliyiz"

Kira ve daire fiyatlarının tam olarak belirlenmediğini belirten Tokmak, "Kiralar ve daire fiyatları, Türkiye'nin her tarafında yüksektir. Döviz kurlarının, altının yükselmesinden ve malzemenin artışından kaynaklı Türkiye'nin her yerinde artış var. Sözüm belki yanlış anlaşabilinecek ama emsal illerimize baktığımızda ilimizde fiyatlar daha oturmamış. Kesinlikle yanlış anlaşılmasın; Şanlıurfa, sanıldığı gibi çok çok pahalı konutlara sahip değil. Fiyatların daha da artmasından dolayı endişeliyiz. Diğer bölge iller, kesinlikle fiyat bakımından ilimizden daha öndeler. İlimizde de fiyatların yükseleceğini düşünüyorum. Vatandaşlar, ciddi anlamda yatırım yapmak istiyorlarsa ihtiyaçlarını yetkili ofislerden karşılasınlar." ifadelerini kullandı. (İLKHA) 











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız