• DOLAR 32.566
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2432.943
  • ...
İşte Erdoğan`ın Dediği Bira İçen Çocuklar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çözüm süreci tartışmaları sürerken Cuma günü Global Alkol Sempozyumu`nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yepyeni bir tartışmayı başlattı.

Hükümet olarak alkol ile savaşın ilerletileceğini açıklayan Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet tarihinde alkole verilen desteğin de altını çizdi.

Birinci Meclis`in kuruluşu sırasında çıkardığı ilk 5 yasaktan birinin Men-i Müskirat yani alkol yasağı olduğunu hatırlatan Erdoğan tek parti döneminde bu yasağın kaldırıldığını biranın milli içki ilan edilerek bazı ailelerin faydalı zannedip çocuklara bira içirdiğini söylemişti.

Ellerinde, 1940`ların Türkiye `sinde Ankara`da Atatürk Orman Çiftliği`nde çocuklara alkollü içkiler içirildiğini gösteren fotoğraflar bulunduğunu söyleyen Erdoğan sözlerini, "Neyse ki toplumsal yapı, devlet eliyle teşvik edilen alkol tüketimine karşı direnç göstermiş, alkolün yaygın kullanımının önüne bu sayede geçilebilmiştir" diye sürdürmüştü.

BİRA FABRİKASINI KİM KURDURDU?

Kurtuluş Savaşı öncesi Ankara Belediye Reisliği yapan Hacı Ziya Bey`in mülkiyetinde bulunan Orman Çiftliği arazisi, Cumhuriyet yıllarında Mustafa Kemal Atatürk`e hediye edilmişti.

1925 yılında arpa üretiminin gelişimini sağlamak ve yerli üretimi desteklemek gibi amaçlarla Mustafa Kemal Atatürk`ün talimatıyla AOÇ bünyesinde bira fabrikası oluşturulmuştu.

Atatürk`ün faaliyetleri konusunda yakın ilgi gösterdiği Bira Fabrikası zamanla kar etmiş AOÇ bünyesindeki pek çok sıkıntılı birime rağmen ayakta kalmıştı.

Hatta Atatürk ve İsmet İnönü arasında AOÇ bünyesindeki bazı yapılanmaların satışı konusunda anlaşıldığı ancak Bira Fabrikası konusunda tartışmalar olduğu iddia edilir.

Arşivlere bakıldığında Atatürk Orman Çiftliği bünyesinde aile çay bahçesi gibi "bira parkı" oluşturulduğu ve insanların buraya çocuklarıyla birlikte giderek bira içtiği görülüyor.

Dikkat çeken diğer bir husus da Atatürk`ün çocukların da bulunduğu bir ortamda bira içmesi.

İşte arşivden çıkan bira bahçelerindeki o fotoğraflar:

internethaber

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir