• DOLAR 32.597
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2506.767
  • ...
"Belediyecilikte dürüstlük esastır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - 1994-1999 yılları arasında Belediye Başkanlığı görevi yürüten Aydın Talay ile yerel yönetim ve belediyecilik üzerine konuştuk.


Türkiye'deki mevcut belediye ve yerel yönetimlerini değerlendiren Talay, belediyecilikte dürüstlüğün esas alınması gerektiğini ifade etti.


"Belediyecilikte dürüstlük ve tecrübe esastır"
Belediyeciliğin çok mümtaz ve çok güzel bir görev olduğunu belirten Talay, "Ancak her şeyin yerli yerinde olması gerekir. Her şeyden önce sadece idare edilen yani halk kesiminden değil idareciden de özellikle belediye başkanından dürüstlük beklenir. Biz dürüstlük deyince sadece ibadet ve taatte dürüstlük anlıyoruz. Hâlbuki ferdi hayatta, toplum hayatında, devlet hayatında, aile hayatında, ticaret hayatında yani hayatın her alanında dürüst olmak gerekir. Burada dürüstlükle beraber tecrübe esastır" dedi.


"Belediye başkanı halkın hizmetkârdır efendisi değil"
Belediye başkanının halkın hizmetkârı olması gerektiğine vurgu yapan Talay, "Belediye başkanı bir hizmetkârdır. Halkın hizmetkârıdır efendisi değil. Halka hizmet hakka hizmettir. Ve en şerefli bir görevdir. Onun için reklama gerek yok. Süslü konuşmalar değil, salih ameller ortaya konulmalı. Dikkat ederseniz batı medeniyetinde bilgi hamallığı vardır. Ama bizde salih amel vardır. Yani yararlı bilgi vardır" ifadelerini kullandı.


"Belediyecilik Allah'tan korkanlar için ateşten gömlektir"
Eski belediye kanununun değişmesiyle beraber yeni belediyeler kanununda da bir takım yenilikler yapılması gerektiğine değinen Talay, "Parlamenterlerin belediye başkanını olumlu yönde etkilemesi lazım, yani eksikliklerini gidermesi gerekir. Ama ona etki edip kendi isteklerini ona yaptırması yani başına amir kesilmesi doğru değildir. Çünkü dediğimiz gibi bu görevler kolay görevler değil. Çünkü dürüst hareket eden ve Allah'tan korkanlar için ateşten gömlektir" şeklinde konuştu.


"Büyükşehir Belediyesi Van'ın potansiyellerini değerlendirsin"
Van'ın büyükşehir belediyesine de seslenen Talay, Van'ın potansiyellerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Van'ın çok büyük kapasite taşıyan güzel değerlerini iyi tespit etmemiz lazım. Çevreye bakacak olursak, Van çok önemli bir aktif bölgedir. Van; İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Nahçıvan arasında bir geçit bölgesidir. Ondan sonra doğal bitki olarak dünyanın ve Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan doğal bitkilerimiz var. Örneğim uçkun, mantar, kenger, heliz, sirmo, mende gibi bunlar bölgemiz dışında dünyanın hiçbir yerinde olmayan yararlı bitkilerdir ve hatta bunların sayısının 200'ün üzerinde olduğunu biliyoruz. Bunların değerlendirilmesi için çalışılmalıdır" dedi.


"Köye Dönüş Projesinin uygulanışını doğru bulmuyorum"
Köye dönüş projesini doğru bulmadığını ifade eden Talay, " Köye dönüş cazip hale getirilmeli, teşvik tedbirleri arttırılmalı ve yapılan yardımlar köye döndükten sonra tevdi edilmeli ki, bu kardeşlerimiz de perişan olmasın. Bunlara kadro vermekle bu iş olmaz. Çünkü bunlar ziraatçı insanlardır. Mevcut durumda öncesinde bu yardımlar verildiği için insanlar geri dönüş yapmıyor" ifadelerini kullandı.
Bölge insanın tembel olduğuna inanmadığını ifade eden eski başkan Talay, bunlara yol gösterilir ve kurslar açılırsa canla başla çalışacaklarını söyledi.



"Bölgede yanlış teşviklerle yanlış yatırımlar yapılıyor"
Bölgede yanlış teşviklerin verildiğine ve yanlış yatırımların yapıldığına da değinen Talay, küçük ve büyük baş hayvancılık, kümes hayvancılığı, tarla ziraatı, meyvecilik, sebzecilik yönünden Van'ın akamete uğradığını belirterek, "Bu merkeze gelen vatandaşlarımızın şahane çayır, mera ve tarlaları boş kalıyor, bunlar ziraatçı kesimdir. Eskiden o kadar güzel elma bahçelerimiz vardı. Bu gün bakıyoruz, hepsi yok edilmiş ve onların yerine alabildiğine yüksek binalar dikilmiş. Biz binalar dikilmesin demiyoruz. Ama diyoruz ki her şeyden evvel siteler yapılırken mutlaka her sitenin yeşil alanı olması lazım. Ve bu yeşil alanlar yapılmadan, fidan dikilmeden, gül bahçesi tesis edilmeden ruhsat verilmemesi gerekir. Benim prensibim buydu ve bunu da başkanlığım sırasında titizlikle korumaya çalıştım Ama bakın, 10 çeşit elmamız olmasına rağmen 4 çeşit armudumuz olmasına rağmen bu gün biz Van'da elmaya armuda hasret bir hale geldik Kısacası bölgede yanlış teşviklerle yanlış alanlarda yatırımlar yapılıyor." şeklinde konuştu. (Murat Dalgın-LKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir