• DOLAR 32.414
  • EURO 35.705
  • ALTIN 2324.93
  • ...
Myanmar Devlet Başkanı`ndan Sinsi Çözüm
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Myanmar`ın Arakan bölgesinde yaşayan, Müslüman azınlığı hedef alan saldırıları araştırması için kurulan komisyon, krizin çözümü için hükümete şok edici bir öneride bulundu.

Zaman Gazetesi`nde yer alan habere göre Devlet Başkanı Thein Sein`in geçen yıl atadığı 27 üyeli komisyon tarafından hazırlanan raporda, Müslüman nüfus artışını kontrol altına almak için doğum kontrol programı uygulanması teklif edildi. Budistlerin, komşu ülke Bangladeş`ten gelen, yasadışı göçmenler olarak gördükleri Müslümanların artan nüfusuyla ilgili endişelerinin iki toplumun barış içinde birlikte yaşamasına büyük engel oluşturduğu belirtildi.

Hükümete Arakan eyaletinde yaşayan herkesin vatandaşlık durumunun belirlenmesi çağrısında bulunan komisyon, en azından gerilim azalana kadar iki toplumu birbirinden mümkün olduğunca uzak tutmak için güvenlik görevlilerinin sayısının artırılması gerektiğini belirtti.

Myanmar yasaları gereği, ataları 1948 yılındaki bağımsızlıktan önce ülkede yaşayanlar, vatandaşlık için başvurma hakkına sahip. Ancak ülkeyi on yıllarca demir yumrukla yöneten askerî cunta döneminde Arakanlı Müslümanlar bu haklarından yararlanamadı. Ülkenin Müslüman halkı, seyahat etmek hatta evlenmek için dahi izin almak zorunda. Toplam sayısı 800 bini bulan Müslüman halkın önemli bir kısmı ülkeye İngiliz Kolonyal idaresi döneminde Bangladeş`ten göç edenlerin torunları. Ancak daha sonradan gelenler de bulunuyor.

Komisyon, mayısta başlaması beklenen muson yağmurları öncesi evlerini terk etmek zorunda kalan halka yardım dağıtılmasının önemine de dikkati çekti. Geçen yıl Myanmar`ın Arakan eyaletinde Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 200 kişi ölmüştü.

Geçen hafta yayınladığı raporla Arakan Müslümanlarına karşı etnik temizlik yapıldığını ortaya koyan İnsan Hakları İzleme Örgütü, komisyonun hazırladığı raporu son derece yetersiz olarak nitelendirdi. Örgütün Asya sorumlusu Phil Robertson, raporun yaşanan saldırı ve cinayetlerin sorumlularının yargı karşısına çıkartılmasına yeterince vurgu yapmadığını, bunun da hükümetin adımlarını ileride gerçekleşecek başka etnik temizlik olaylarını planlayacakları caydırmaktan uzak kılacağını belirtti. Robertson ayrıca güvenlik görevlilerinin dokunulmazlığını sona erdirecek reformlar yapılmadan güvenlik görevlilerinin sayısının iki katına çıkartılmasının ancak potansiyel bir tehdit olacağını ifade etti. Örgütün geçen haftaki raporunda, Budist rahipler, yerel politikacılar, hükümet yetkilileri ve güvenlik güçleri Müslümanlara yönelik etnik temizliği organize etmekle suçlanmıştı.

Myanmar`da, geçtiğimiz haziran ayında Arakan bölgesinde Müslümanlar ile Rakhine Budistleri arasında bir tecavüz iddiası ile şiddet olayları patlak vermiş, yüzlerce Müslüman öldürülürken, 120 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Myanmar`ın orta kesimlerindeki Mektila kasabasında 20 Mart`ta patlak veren şiddet olaylarında, öfkeli Budist kalabalıklar, Müslümanlara ait ev ve dükkânları hedef almış, camileri ateşe vermişti. Olaylar kısa sürede çevre kasaba ve köylere sıçrarken 43 kişi hayatını kaybetmiş, 800`den fazla ev ve birçok cami kundaklanmıştı. Birleşmiş Milletler`in dünya üzerinde en fazla ayrımcılığa maruz kalan azınlıkların başında gösterdiği Arakan Müslümanlarının sayısı 800 bin ile bir milyon arasında tahmin ediliyor. 69 milyonluk ülkedeki toplam Müslüman sayısı ise 3 milyon civarında.

Zaman

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir