• DOLAR 32.523
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2426.641
  • ...
"Ekranları kapa yaşamı aç"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP-Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili ve "Ekransız Hafta" Türkiye Koordinatörü Hatice Saadet Kalyoncu "Ekransız Hafta" çerçevesinde Tv. bilgisayar ve çeşitli mobil cihazları 29 Nisan - 5 Mayıs tarihleri arasında kullanmamaya davet etti.

 

"Ekransız Hafta" ile ilgili açıklama yapan Kalyoncu," Teknoloji çağını yaşadığımız bu devirde, televizyon ile hayatımıza giren ekranlar, kullanımı hızla artan bilgisayar ve mobil cihazlarla birlikte hayatımızı tamamen kuşatmış durumdadır. İletişim ve eğlencenin temel araçları olan ekranlar, hayatın her anında insanları sanal bir dünyaya bağlı tutmaktadır."dedi.

 

Kalyoncu, hayatı kolaylaştırmasının yanı sıra bilinçsiz ve kontrolsüz kullanılan ekranların özellikle de çocuklar ile gençler için birçok zararı barındırdığını ifade etti.

 

Ekranların zararlarını sıralayan Kalyoncu , "Ekran denince akla gelen ve bağımlılığı tehlikeli boyutlara ulaşan televizyonlar, şiddet, pornografi ve manipülatif görüntülerin yoğun olarak kullanıldığı programlar ile insanların farkına varmaksızın bu arızalı durumları normalleştirmelerine neden olmaktadır. Bu durumdan en çok etkilenenler ise çocuklar ve gençlerdir. Küçük yaşlarda yoğun ekran kullanımının zeka gelişimini olumsuz etkilediği birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. Obezite gibi sağlık sorunlarının da televizyon bağımlılığı ile ilgisi olduğu reddedilemez bir gerçektir. Bundan bedenen ve zihnen etkilenen çocukların karakter gelişiminde sorunlar yaşadığı ve asosyal bireylerin ortaya çıktığı görülürken, bu durum maalesef yeterince ilgilenilmeyen ancak tehlikesi en büyük toplumsal sorunlardandır." İfadelerini kullandı.
Özellikle son on yılda artan bilgisayar ve mobil cihaz bağımlılığının kişilerde sosyal hayattan kopma, sorumluluklarını aksatma ve edilgen bir yaşam biçimine neden olduğunu belirten Kalyoncu, "İnsanların giderek yalnızlaştığı modern dünyada, bir de ekran bağımlılığının sayısını artırdığı asosyal bireyler, kişinin en yakınındakilerle bile sağlıklı iletişim kuramamasına ve daha çok yalnızlaşmasına neden olmaktadır."ifadelerini kullandı.

 

Kalyoncu, 29 Nisan-5 Mayıs günlerinde gerçekleşen "Ekransız Hafta" çerçevesinde tüketicileri bir haftalığına ekranlardan uzak kalarak yaşama daha çok dahil olmaya çağırdı.(Şefik Mert- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir