• DOLAR 32.331
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2295.726
  • ...
SON DAKİKA
 Afganistan'da ABD'nin değil Taliban'ın savaş suçları soruşturulacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı, Afganistan'daki savaş suçları soruşturmasını Amerikalı askerler ve eski Kabil yönetimine bağlı orduya odaklamama kararı aldı.

Bunun yerine Taliban'a ve DAİŞ'in bölgedeki koluna yönelik iddialar soruşturulacak.

Euronews'in aktardığı habere göre, Haziran ayında göreve başlayan Karim Khan soruşturmanın ceza ile sonuçlanması olasılığı, iddiaların ağırlığı ve en nihayetinde sahip olduğu bütçeyi göz önüne almak zorunda olduğunu belirtti.

Gazetecilere konuşan Khan aksi yöndeki eleştirilere rağmen, "kararlarını çekingen bir şekilde almadığını" vurguladı.

Khan eylül ayında kendi döneminden önce başlatılan Afganistan savaş suçları dosyasına devam edilmesini istemiş fakat ABD'nin savaş suçlarını geriye atarak Taliban ve DAİŞ üzerine yoğunlaşması talimatı vermişti.
Khan'ın bu kararı bazı hak savunucuları ve uluslararası hukuk uzmanları tarafından eleştirilmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi bir ülkenin kendi topraklarındaki savaş suçu, insanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırım gibi davaları incelemek istememesi ya da inceleyemeyecek durumda olması halinde devreye giriyor.

ABD, 2001 yılında başlayan işgal sürecinde birçok savaş suçuna, sivillere yönelik katliamlara ve işkencelere imza attı. Savaş boyunca on binlerce sivil ABD saldırılarında hayatını kaybederken, yüz binlercesi de yakınlarını kaybetti ve yaralandı.

Binlerce sivil gece baskınlarında tutuklanarak işkence gördü, maddi ve manevi kayıplar yaşadı. Tüm bunlara rağmen soruşturmaların ABD'nin suçlarına odaklanmayacak olması tepkiyle karşılanıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir