• DOLAR 32.614
  • EURO 34.94
  • ALTIN 2502.052
  • ...
Dicle Elektrik gece görüşlü drone ile kaçak elektrik tespiti yapıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Elektrikten yapılan açıklamaya göre bu drone sayesinde, artık gece zifiri karanlıkta bile kaçak elektrik kullanımı tespit edilebiliyor. Şirket, havadan kaçak elektrik denetimlerini, güvenlik birimlerinden alınan izinler çerçevesinde gerçekleştiriyor.

Kaçak elektrik kullanımı 30 puan düşürüldü

Enerji Kayıpları Müdürlüğü bünyesinde gerekli teknik eğitimleri alan görevliler tarafından kullanılan drone’lar ile bu güne kadar kaçak elektrik tüketiminde kullanılan çok sayıda kayıt dışı trafo tespit edilerek savcılık kararıyla el konuldu.

Kaçak tüketim oranı bu sayede özelleştirmenin yapıldığı 2013 yılından bu yana yaklaşık 30 puan düşürüldü. 2013 yılında bölgede ortalama yüzde 76 seviyesinde olan kaçak tüketim oranı, yüzde 46’ya geriledi.

Drone envanteri genişliyor

Dağıtım bölgesindeki kayıt dışı tüketimin düşmesine büyük faydası olan drone’ların kullanımı ile ilgili bilgi veren Saha Operasyonları Kıdemli Müdürü Şeref Korhan, Dicle Elektrik tarafından ilk kez Şubat 2019’da drone kullanılmaya başlandığını söyledi.

Daha önce şirket envanterinde 5 drone bulunduğunu ve bunların ihtiyaca göre tüm dağıtım bölgesinde kullanıldığını belirten Korhan, "Envanterimizde bulunan drone’lar benzer özelliklere sahipken yeni alınan gece görüş özelliğine sahip termal kameralı drone diğerlerinden teknik olarak çok daha üstün bir teknolojiye sahip. Yaklaşık 55 dakika uçuş süresi ve 30 kilometre uçuş mesafesine sahip olan bu drone ısıya duyarlı termal kamerası sayesinde gece görüşü de sağlıyor." dedi.

Tarımsal ve sanayideki kaçaklara karşı

Drone teknolojisinin elektrik dağıtım sektöründe başta nakil hatları gibi yüksek risk içeren işlerin insan gücü olmadan kontrollerinin sağlanması için kullanıldığına da dikkat çeken Şeref Korhan, şu bilgileri verdi:

Drone teknolojisini Enerji Kayıpları Kontrol Müdürlüğümüz için uyarladık. Bu sayede kayıp kaçak oranının yüksek olduğu, saha kontrollerinin yapılmasında abone engellerinin yoğun olduğu bölgelerde drone’lar yardımıyla gerekli kontrolleri yapabiliyoruz. Tespit edilen kaçak tüketimler arasında abonesiz tarımsal sulama tüketicileri, alçak gerilim şebekesi hattından harici hat çeken mesken aboneleri ve primer pano/trafo üstü panoya sahip tüketicilerin, panolara dışarıdan müdahale ettiği durumları sayabiliriz. Zira termal özellikleri sayesinde yer altında saklanan harici trafoların tespitini de yine bu drone sayesinde yapabiliyoruz. Drone’un gece görüşü sayesinde ise gece karanlığında dahi kaçak kullanım yapan abonesiz trafoların tespiti yapılabiliyor.

Drone’lar 11 milyon liralık kaçağı önledi

Yaklaşık 3 yıldır kullanılan drone’lar sayesinde Dicle Elektrik’in sorumluluk bölgesinde gerçekleştirilen kaçak tespitine dikkat çeken Korhan, "Sorumluluk bölgemizde drone teknolojisi kullanılarak 79 alçak gerilim, 94 orta gerilim şebekesinde kaçak tespiti yapıldı. Bunun sonucunda parasal değeri 11 milyon lirayı bulan 6 milyon kWh kaçak tüketim ortaya çıkarıldı." şeklinde konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir