• DOLAR 32.326
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2303.134
  • ...
Almanya Geislingen'de Muhammedi coşku
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ALMANYA - Almanya'nın Geislingen kasabasında bu yıl ikincisi düzenlenen Kutlu Doğum etkinliği salâvatlar eşliğinde gerçekleşti. Mehmet Ökçün'ün Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın sunuculuğunu Ömer Kaya yaptı.

 

Türkçe ve Kürtçe dillerinde sunumunu gerçekleştiren Kaya, programın düzenlenmesinde katkıda bulunan Peygamber Sevdalılarına, sponsorlara ve Avrupa Yetim-Der'e teşekkürde bulundu.

 

Programın akışı ile ilgili sunumunu gerçekleştiren Kaya'nın ardından Vahdet İlahi Grubu Peygamber efendimiz üzerine bestelenen İlahileri seslendirdi. İlahiler okunurken katılımcalar ellerindeki güller ile İlahilere eşlik etti.

 

İlahi sanatçılarının akabinde Mevlithanlardan Ali Zengin Türkçe, Samet Okutan ise Kürtçe dillerinde Mevlid-i Şerif okudu.

 

Muhammedi sevdanın tarihsel akışı anlatıldı

Sunucu Ömer Kaya'nın program geçişlerinde okuduğu şiir ve anlamlı anekdotları ile pekiştirilen etkinlik, Ziver Aydın hocanın Besmele ve Hamd ile başlayan Kürtçe dilindeki konuşması ile devam etti. Konuşmasında özellikle Muhammedi sevdayı işleyen Aydın, tarihin akışında bu sevdanın günümüze kadar nasıl taşındığını anlatarak Ahmede Xani, Selahattin-i Eyyubi ve Bediüzzaman gibi âlimlerin bu sevdanın günümüze gelmesinde verdikleri mücadeleler, başvurdukları yöntemler ve izledikleri metotların gerekliliklerini anlattı.

 

Aydın, "Kimileri bu sevdanın günümüze gelmesi için kılıç ile kimilerinin ise mürekkep ile bir savaş verdiler. Bu sevdanın günümüze gelmesinin ardında bu mücadele yatmaktadır." şeklinde konuştu.

 

Bunun yanında Kur'an-ı Kerim de, "De ki eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın" ayetini okuyan Aydın, Peygamber efendimize olan sevginin aslında Allah'ın sevgisine mazhar kılacağını dile getirdiğikonuşmasını dua ve teşekkür ile sonlandırdı.

 

Aydın'ın konuşmasının ardından İkra Erkek Çocuk İlahi Grubu'nun okuduğu ilahilerle program devam etti. Okunan ilahilerin ardından Akşam Namazı'nın edası için programa kısa bir ara verildi.

 

"Muhammedi Sevda'nın İspatı Ahlak-ı selimdir"

Verilen aranın ardından Como Tiyatro Ekibi, Cahiliyye döneminde kız çocuklarının diri diri gömülmesini konu alan bir tiyatro gösterisi sahneledi. Tiyatro'nun ardından Vahdet İlahi Grubu, Kız Çocuk İlahi grubu ve Erhan Özmen'in okudukları ilahiler ile etkinlik coşkulu bir şekilde devam etti.

 

Programın son bölümü Çetin Tufan hocanın konuşması ile sürdü. Peygamberimiz Hz. Muhammed'i (sav) anlayıp kavramanın ancak kalp ile mümkün olacağını ve sadece kalp ile efendimizi kavrayan insanların bu yolda canlarından ve mallarından vazgeçebileceklerini anlatan Tufan, kalp ile efendimizi kavrayanların ona sevgi ile bağlandıklarını ifade etti.

 

Tufan, aslında bu sevginin efendimizin zatına değil bilakis O'nun insanlığın ta başından beri sorumlu olduğu ve onun da temsil ettiği kutsal ilahi davaya olduğunu vurgulayarak, ona olan 'Biat'ın da bundan farklı bir eylem olmadığını ifade etti.

 

Bu sevginin zuhurunun pratik hayatla da özdeşleşmesi gerektiğini ifade eden Tufan, tarihte ve günümüzde hala birçok insanın zahiren efendimize olan sevgilerini dile getirdiklerini ancak bunun yetersiz olduğunu, yani sevginin zuhurunun gerçek yaşamda bir yansımaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Tufan, sevgi ile kalpte bir ürperti meydana gelmesi gerektiğini belirtti. Tufan, kalpten Muhammedi sevdayı taşıyanların ümmet için acıyı yüreklerinin derinliklerinde hissetmeleri gerektiğini ifade etti.

 

Düzenlenen program Süleyman İlhan hocanın yaptığı dua ile sona erdi. (Muhittin Temizkan / Hasan Kuyuldar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir